Het Hanzestedenpad
Dagwandeling IJsseldelta 3
en stadswandeling Hasselt

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  En dan is de allerlaatste dag van mijn wandeltocht op het Hanzestedenpad aangebroken! Heerlijk uitgerust word ik wakker (vroeg gaan slapen heeft ontegenzeggelijk z'n voordelen…..) en ga even lekker een beetje poedelen in de badkamer. Daar merk ik wel dat ik behoorlijk kortademig ben, het zal dus een dagje van rustig wandelen worden! Ik had afgesproken om om 07.30 te ontbijten, dus iets na die tijd ga ik een kijkje nemen in de ontbijtzaal en ja hoor, daar staat keurig een tafeltje voor me gedekt!

 

Geen buffetontbijt dit keer, alles wordt aan tafel geserveerd en het ziet er allemaal prima en vers uit. Vooral het hoge glas met vers fruit vind ik heerlijk, hoewel ik daarvan niet alles opeet, mijn darmen verdragen vers fruit nu eenmaal niet zo goed! Maar voor de rest laat ik het me allemaal prima smaken en geniet natuurlijk van twee kopjes koffie erbij. Dan de laatste spulletjes in m'n tas pakken, afrekenen en samen met de eigenaresse naar de parkeerplaats wandelen, zodat zij het hek open kan doen. Het was geen goedkope overnachting dit keer, maar daarvoor was het dan ook kwalitatief een uitstekend adres!

Ik rijd naar Hasselt en parkeer Kiaatje daar op een carpoolplek, vlakbij de bushalte waar ik gisteren ben geindigd en waar ik vanmiddag ook weer terug zal keren. In tegenstelling tot gisteren begin ik vandaag met de stadswandeling en ga Hasselt in. Hoewel een kleine stad is het toch een vrij uitgebreide wandeling en m'n camera maakt dan ook overuren. Wel jammer dat het bewolkt en dus vrij grijs is. Overigens leer ik hier dat Hasselt vroeger een drukke bedevaartsplaats is geweest, nooit geweten!

 

Na de stadswandeling blijkt het VVV open te zijn, dus ik ga in de prachtige burgemeesterskamer even een stempel voor m'n wandelboekje halen en koop twee vingerhoedjes als souvenirtje. Tegenover het VVV zit een restaurantje, De Zon genaamd en ik besluit maar eerst even koffie te drinken voordat ik aan de laatste etappe begin. Die loopt vandaag naar Zwolle en is de derde wandeldag van het IJsseldeltarondje en voor mij dus de allerlaatste etappe op het pad.  

 

En dan verlaat ik Hasselt over dezelfde brug als waar ik gisteren overheen gekomen ben en duik gelijk een industriewijk in. Brrrrrrr, wat een saai stukje parcours, zeker nu het zo somber is! Maar gelukkig duurt het niet heel erg lang en dan verlaat ik Hasselt voor de tweede keer en wandel verder langs het Zwarte Water. Vrij snel kom ik langs een particuliere rustpost en omdat het wandelen vandaag wat moeizamer gaat door mijn kortademigheid neem ik hier een korte rust. Kopje koffie en even toiletteren, prima!

Ik ga weer verder, nog steeds langs het Zwarte Water en het wordt zowaar een beetje blauwer in de lucht en het zonnetje komt steeds vaker om de hoek kijken. De wereld ziet er gelijk een stuk vrolijker uit en ik loop te genieten van de heerlijke vergezichten die je hier weer hebt! Er komt een riviercruiseschip voorbij en ik vraag me af of het dezelfde is, waar gisteren de brug voor openging. Een hele groep ganzen stijgt met veel kabaal op uit een weiland en ik spot ergens een ooievaar. Kortom, dit is weer een geWELdig stukje route!

Maar zo langzamerhand worden toch in de verte de contouren van Zwolle zichtbaar, maar voor ik daar ben staat er op de kaart nog een facultatief rondje om de Milligenplas. En tja, ik wil wel iedere meter van het pad gelopen hebben, dus dat rondje pik ik ook nog even mee, het is maar ca. 3 km. Bij een bankje met mooi uitzicht over de plas neem ik nog even een bankjesrust en wandel even verderop langs een soort beeldenpaal.

 

  En dan is dit rondje ook weer geschiedenis en kom ik toch echt in de buitenwijken van Zwolle terecht. Bij een volkstuinvereniging staat een enorme picknickbank en ook hier las ik nog even een rustmomentje in, het gaat echt wel wat moeizaam vandaag. Bij de picknickbank staat ook een schommel en jaaaaaaaa, daar kan ik geen weerstand aan bieden hoor! Even frunniken aan de knopjes van m'n camera en hoppaaaaa, daar sta ik op de schommel op de foto!

 

Er volgt een ellenlang gruispad rondom Zwolle, met mooie uitzichten over water en weilanden, maar ik vind het gruis vandaag behoorlijk vermoeiend. Maar goed, zo buitenlangs is altijd beter dan door de woonwijken heen, dus heb ik niet al te hard gemopperd, zker niet toen ik langs een veld vol met knalgele boterbloemen kwam, ik hou van geel! En dan staat daar het plaatsnaambord Zwolle en ben ik op bekend terrein, hier heb ik vorige keer de allerlaatste etappe van het pad zelf in tegengestelde richting gelopen!

En dus is het bekende plekjes begroeten, over de grote sluis, langs mijn B&B van de vorige keer en het weiland waarboven dat prachtige onweer hing, een smiley onder een viaduct, de Katerveersluizen en het uitzicht op de IJsselbrug en de knalrode spoorbrug. Ik ga het park Engelse Werk in en maak hier even een klein ommetje om een joekel van een wiel op de foto te zetten en wat verderop kom ik ook weer langs Dinoland.

 

Dan is het niet ver meer, het spoor onderdoor en een stukje erlangs en dan bereik ik station Zwolle, het eindpunt van het IJsseldeltarondje en voor mij ook het eindpunt van het gehele pad! En ja, dan klinkt het misschien wel gek uit mijn mond, maar ik vind het vandaag veel te koud om de afsluiting met een ijsje te bekronen (ik heb vandaag zelfs in lange broek en met winterjack gelopen). Maar een traktatie vind ik de afsluiting van dit pad toch wel waard en zo neem ik bij Starbucks een heerlijke Latte Macchiato, proost!!!  

 

Iets voor zessen heb ik de bus terug naar Hasselt (geen problemen met het OV dit keer!!!) en die zet me netjes bij de inmiddels bekende bushalte af. Ik wandel de laatste paar honderd meter naar Kiaatje en rij dan, met n korte stop om een koffie voor in de auto te kopen naar huis, waar Bram al met smart op me staat te wachten, hoewel de buurvrouw natuurlijk zoals gewoonlijk prima voor zijn natje en droogje heeft gezorgd!

En dan zit er dus alweer een wandelpad op. Ik heb het een mooi pad gevonden, maar wel een beetje “rommelig”. Eigenlijk besloeg het pad maar vijf etappes van Doesburg naar Kampen, maar door alle dagwandelingen en het IJsseldeltarondje is het veel langer geworden, zowel qua afstand als qua tijdsduur. Maar door al die dagwandelingen had ik niet zo het idee om “met een pad” bezig te zijn. Dus hoewel ik heb genoten van alle wandelingen is dit geen pad, waarbij ik het idee heb dat ik het over een aantal jaren nog wel eens zou willen lopen. Maar zeg nooit nooit!

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

 

Dagwandeling

 

Stadswandeling

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!