De Sallandse Wandel4Daagse
2017

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Dit jaar ga ik voor de vierde keer deelnemen aan de Sallandse Wandel4Daagse, die voor de 10e maal wordt gehouden, een extra feestelijke jubileumeditie dus! Er zijn voor mij wel een paar dingen anders dan anders. Ten eerste ga ik samen met Elly, ten tweede hebben we besloten om voor de 20 km te gaan en ten derde logeer ik dit jaar niet meer in Studio Brons, maar in een B&B bij een grote paardenfarm in Dalfsen, de Lenthe Farm.

 

Zoals gewoonlijk kunnen we op maandag al aanmelden, vanaf 14.00 uur en we vertrekken dan ook rond 11.30 bij Elly vandaan, zodat we onderweg op ons gemakje kunnen lunchen. Wegrestaurant Stroe ligt daarvoor prima op de route en dat is tegenwoordig een La Place restaurant, dus gezonde voeding genoeg. We genieten beiden van een uitgebreid broodje en een lekkere smoothie erbij.

In Raalte aangekomen parkeer ik op m'n bekende plekje en lopen we een paar honderd meter naar de grote witte tent in het centrum. Daar is de aanmelding al in volle gang en er staan lange rijen voor de balie. Het duurt allemaal erg lang, veel langer dan afgelopen jaren en ik vind het ook vreemd dat nieuwe inschrijvingen gewoon plaatsvinden tussen de voorinschrijvingen in. Ik persoonlijk vind dat voorinschrijvers wel voorrang verdienen en geef de tip om voor na-inschrijvingen een apart “loket” te maken dan ook door aan de organisatie.

 

Maar uiteindelijk zijn we dan toch ingeschreven en na wat praatjes met bekenden vertrekken we weer om ons te gaan installeren in de Lenthe Farm. Dat is ongeveer 12 km rijden van Raalte, BramBram kwijt zich weer uitstekend van zijn taak en al gauw staan we bij de Farm. Daar worden we hartelijk welkom geheten en naar onze kamer gebracht. Het eerste waar we even van genieten is “ons” balkon, toevallig schijnt net de zon en dat pikken we mooi even mee voor de foto!  

 

De B&B ziet er helemaal super uit! Om er te komen moeten we een lange gang door de paardenstallen lopen, dat schiet voor geen meter op, want ieder paard vraagt om aandacht en moet natrlijk even uitgebreid geaaid en toegesproken worden. Onze kamer en (gedeelde) keuken en zitkamer liggen boven, n trap op. Vanuit de keuken hebben we prachtig uitzicht op de manege en vanuit onze kamer over de omringende weilanden. En we hebben de mazzel dat de andere kamer niet bezet is, dus hebben we deze week de zitkamer en de keuken voor ons alleen.

We pakken onze spullen nog niet uit, inmiddels is onze lunch alweer vergeten en krijgen we wel trek in een volgend hapje. Daarvoor rijden we naar het centrum van Dalfsen (langs de Zwevende Steen die ik nog ken van de Midwinterhoorn Wandeltocht in december 2016). Dat is wel een uitgestorven bedoening op maandagavond, maar uiteindelijk vinden we toch een restaurantje dat open is en genieten daar van een kipsat en een hamburger met frites. Weer terug in de B&B pakken we nu wel alles uit en installeren ons voor de nacht. We kunnen best lang slapen, want de 20 km lopers mogen pas om 09.30 starten. Wel erg laat voor mijn doen, maar Elly vindt dat wel fijn…….

 

 

Dag 1 De Dag van Wijhe

 

 

  De dag begint prima, met een uitstekend ontbijt. Verse croissantjes, warme eitjes, mandje met brood en allerlei beleg, jus d'orange niet te vergeten en natuurlijk de nodige koffie. We kunnen een stevige bodem leggen voor de rest van de dag en desgewenst ook een lunchpakket meenemen, broodzakjes liggen klaar! We doen het ontbijt dan ook alle eer aan en gastvrouw Patricia zet ons samen even op de foto.

 

Zo rond 08.45 vertrekken we naar Raalte, de rit gaat vlot en ondanks de wat slechte weerberichten is het tot nu toe droog. Dat vind ik wel fijn, want in de regen lopen vind ik op zich niet zo erg, maar al met regen starten is niet zo leuk! Op het bekende plekje is er wel wat minder parkeerplaats dan wanneer ik op de 30 startte, maar toch hebben we snel een plekje voor Kiaatje gevonden. In de verte horen we de “herrie” uit de tent al!

En die “herrie” bestaat natuurlijk uit het traditionele zingen door het koor de Roalter Jongs. In tegenstelling tot wat ik allemaal onder de noemer van moderne muziek schaar, vind ik deze koorzang wel leuk. Moet ook geen uren duren, maar zo een half uurtje voor de start vind ik het prima. We zoeken nog even een zitplaatsje op de lange banken en al gauw is daar het praatje van de voorzitter. Ik versta er helaas dit keer niet zoveel van, er zijn toch wel errug veel roezemoezende mensen bij de start van de 20 km!

 

Dan zingt het koor het Sallandse Wandellied en bij het laatste refrein zet de lange stoet zich in beweging en is de 4Daagse ook voor ons van start. De wandelaars en de Roalter Jongs wuiven elkaar gedag, maar Elly en ik vertrekken nog niet direct, we vinden het geen van beiden prettig om in zo'n grote meute te lopen. Ik ga nog even naar het toilet en Elly zingt nog een liedje met het koor: You never walk alone.  

 

En dan gaan ook wij op pad, een medewandelaar zet ons samen bij de start op de foto. Net als verleden jaar heb ik de GPS-route gedownload en in m'n GPS gezet, samen met de werkelijk uitstekende bepijling hoeven we dus nergens te twijfelen. De routebeschrijving hou ik dan ook alleen in m'n hand tegen de dikke vingers en om af en toe te kijken op welke afstand er gerust kan worden.

In het begin is het nog droog en lekker wandelweer, maar wat later begint het toch te regenen. Geen slagregens gelukkig, maar een lekker mals motregentje. Niet echt vervelend om te lopen, maar ja, je wordt er op den duur toch wel nat van, dus we trekken allebei een dunne poncho aan. Later kan die ook weer uit, het is een beetje halen en brengen vandaag, maar veel minder nat dan die plensregen van verleden jaar gelukkig!

 

  Anders dan de naam van deze dag doet vermoeden, komen de 20 km lopers niet door Wijhe, dat is net te ver weg. Dat vind ik wel jammer en Elly had het ook prima gevonden als ik vandaag toch op de 30 was gegaan, maar dat vond ik zelf niet leuk. Samen uit, samen thuis en och, ik heb Hallo Wieje toch al drie keer meegemaakt. En daarbij vind ik het ook wel leuk om weer eens nieuwe plekjes te zien, zoals een rustplaats voor luie varkens……..

 

Aan rusten is er trouwens geen gebrek, er zijn er vandaag maar liefst drie en omdat we alle tijd van de wereld hebben, maken we ook van alle drie de posten gebruik, soms wat langer en soms wat korter. Ook toiletten zijn er genoeg onderweg, hoewel er wel af en toe een aardig rijtje voor staat. Ik zoek dan ook wel af en toe een mooie struik op, juffertje ongeduld heeft geen zin om in de rij te gaan staan met hoge nood!

Mooi op tijd zijn we weer terug, melden ons af en krijgen alvast de knipkaart en de routebeschrijving voor de volgende dag. We maken in de grote tent hier en daar een praatje, maar blijven niet te lang hangen, we zijn nu eenmaal geen van beiden van die feestbeesten. Wel wandelen we nog even door Raalte, kijken winkeltjes en doen wat boodschappen bij de Jumbo, vanavond eten we gewoon “thuis”. Paar lekkere toetjes en met de koffie met een koekje erbij installeren we ons in de grote zitkamer, lezen wat, kijken GTST en werken onze sociale media bij. De eerste dag zit erop!

 

 

Dag 2 De Dag van Heino

 

 

De tweede dag is traditioneel Rode Woensdag en de doorkomstplaats van vandaag is Heino. Daar ligt de rode loper voor ons klaar en van verleden jaar weet ik nog dat het hele dorp in rode tinten is versierd. Elly en ik hebben dan ook heel toepasselijk een rood shirtje aan en ik heb m'n rode Rand d'Opale petje voor de gelegenheid meegenomen. Na weer een prima ontbijt rijden we weer naar Raalte, waar we fotograaf Monica treffen die een prachtige startfoto van ons maakt!  

 

We beginnen met heerlijk wandelweer, zelfs het zonnetje laat zich af en toe zien, maar er zijn ook prachtige donkere wolkenluchten te bewonderen. Op de route van vandaag staan maar liefst 5 rusten, dat wordt zelfs ons een beetje te gortig en we besluiten om de eerste twee rusten (op 3 en 7,8 km) over te slaan en pas op de derde rust op 9,5 km te gaan zitten. Zeker omdat het stuk tussen 7,8 en 9,5 km over golvend terrein gaat, dat lopen we allebei liever als we al warm gelopen zijn dan vanuit een rust.

Maar ook de eerste twee rustposten zijn zo gezellig dat we heel even een korte stop houden om wat lekkers te pakken en een eigen pakje drinken soldaat te maken. Tenslotte staan die vrijwilligers er ook niet voor niks, niet leuk als iedereen zomaar voorbij loopt! En dan komen de heuveltjes in het bos tussen de tweede en de derde rust. Verleden jaar liep ik hier in de stromende regen en met enorme ademnood, maar dit jaar gaat alles prima en stekker ik zonder problemen heuvel op, heuvel af. Ik kan zowaar meekomen in de stroom wandelaars en ben echt blij dat al m'n zwemmen, sportschoolactiviteiten en ademhalingsoefeningen blijkbaar hun vruchten afwerpen, plus dat ik ruim 7 kilo ben afgevallen natuurlijk………

 

  De derde rust op 9,5 km is een buitenrust en we zitten hier wel even op een bankje, maar niet al te lang, daar is het toch een beetje te fris voor. We gaan dus al gauw verder naar de rust in Heino op 12,7 km. Erg veel bos naar mijn smaak en op een gegeven moment roep ik dan ook vertwijfeld uit: waar blijft dat rotdorp! Maar daar is dan toch Heino, inderdaad in rode kleuren en ik ga samen met de in rood geklede dorpsomroeper bij een draaiorgel op de foto.

 

In de rust is het behoorlijk druk, maar we kunnen uiteindelijk toch een plaatsje vinden en van onze koffie genieten. Het had wat voeten in de aarde, dat wel……. . Dan vertrekken we weer en jeetje, dan komt er ng meer bos! De route van vandaag is dus duidelijk mijn smaak niet echt, maar ik sla me er manmoedig doorheen en och, we zijn met z'n tween, dus dat geeft toch wat meer afleiding dan wanneer je alleen loopt.

Er volgt nog een laatste rust bij een grote paardenboerderij, waar we eerst omheen lopen om de stroom wandelaars niet tegen elkaar in te laten lopen, en daarna lopen we door de stal, waar aan het eind de rustpost is ingericht. Daar kan je zowel binnen als buiten zitten, wij kiezen voor binnen, want het is hier net weer een beetje gaan regenen. Overigens blijkt later dat we iedere dag met de auto langs deze rustpost komen op weg van Dalfsen naar de start, maar dat was ons nog niet opgevallen!

 

Op het laatste stukje moeten we over een smal paadje met hoge zijkanten en hier verzwikt Elly haar voet. Gelukkig kan ze er wel mee doorlopen, maar leuk is anders natuurlijk! Ook op dit stuk ontmoeten we verkeersregelaar Sharon, die ik al een paar keer op de foto had gezet zonder haar te kennen. Dat schreef ze op Facebook en nu keek ik naar haar uit om samen op de foto te gaan, en dat is gelukt!  

 

Na nog een paar grote zwammen op de foto gezet te hebben arriveren we bij de finish, ik ben blij dat deze bosdag erop zit, vind ik toch de minst leuke van de vier, ondanks de gezelligheid in Heino en Elly is blij dat ze haar enkel wat rust kan gunnen. Ik deponeer demonstratief mijn poncho in een grote vuilnisbak, wat mij betreft komt er deze 4Daagse geen regen meer! Dan melden we ons af en nemen onze knipkaart en routebeschrijving voor donderdag in ontvangst.

Boodschappen hoeven we niet meer te doen, we hebben nog genoeg in huis, en we besluiten om de rest van de middag te besteden aan een bezoekje aan het Canadese Oorlogskerkhof op de Holterberg. Zoals al deze begraafplaatsen is dit een indrukwekkend plekje en we bekijken in het informatiecentrum ook nog een interessante film over de aanleg van deze begraafplaats. Dan rijden we terug naar “huis”, eten een hapje en brengen de avond weer heerlijk door met niks doen, en GTST kijken natuurlijk………. We zijn op de helft!

 

 

Dag 3 De Dag van Luttenberg

 

 

  Tja, de naam zegt het al, we gaan vandaag weer klimmen, de Luttenberg is tenslotte zker 76 meter hoog! Maar eerst lekker ontbijten natuurlijk, gisteren hadden we er een heerlijk gebakken eitje bij en vandaag staat er weer een zachtgekookt eitje voor ons klaar. Nadat we alle paarden weer goedemorgen hebben gewenst vertrekken we naar Raalte waar we zo vroeg zijn, dat we vandaag maar eens een kopje koffie nemen in de grote tent.

 

Na het voor de derde keer zingen van het Sallandse Wandellied vertrekken we voor dag 3. Dat begint met een heel stuk langs het Overijssels Kanaal, voor mij een verademing na al dat bos van gisteren! Ik kan hier weer heerlijk om me heen kijken, het is een mooie, beetje nevelige ochtend en als toeschouwers fungeren vandaag nieuwsgierige koeien en paarden die aangehaald willen worden. Ook twee paardjes tussen de bomen door en twee zwanen in het kanaal zorgen voor mooie plaatjes.

Vandaag zijn er weer gewoon drie rusten en de eerste daarvan zit bij Koffie en Thee Tuin Het Schippertje. Verleden jaar liepen we hier in de stromende regen en dat was best sneu, want dit leuke plekje kwam toen totaal niet tot z'n recht. Nu wel, het weer is prima om even buiten te zitten en rond te lopen om van alle leuke dingen te genieten. Enige nadeel is dat de koffie net op is als wij arriveren, nou ja, dan maar een eigen drankje nuttigen. Alsof we het voorvoelden h, toen we vanmorgen koffie bij de start dronken!

 

Na deze rust gaat het verder richting Luttenberg, toch wel weer stukken door het bos, maar niet zoveel als gisteren gelukkig. En we lopen ook veel op de rand van bossen en weilanden, dus toch wel wat uitzicht! We komen van een andere kant Luttenberg in dan ik gewend ben en ik denk dat we de nagebouwde Lourdesgrot missen, maar uiteindelijk komen we er toch langs. In Luttenberg nemen ze hun petje voor ons af en met zo'n “petje” gaan we even op de foto.  

 

Zoals gewoonlijk ga ik hier even de kerk in, even een rustig momentje in alle drukte, maar als ik de engeltjesverzameling die hier altijd stond aan Elly wil laten zien, blijkt die verzameling er opeens niet meer te zijn. Jammer! We steken aan paar kaarsjes op voor mensen die we missen en gaan daarna richting de rust. Ondanks dat het ook hier druk is, vinden we toch snel een plaatsje en genieten van een kopje koffie en Elly van een bospaddenstoelensoepje.

Bij het weggaan ontmoeten we Sharon weer, die hier weer het verkeer staat te regelen bij de oversteek. We “beklimmen” de Luttenberg (hoera voor m'n betere conditie, ik spurt werkelijk naar boven) en Elly zet Jan's Werkplaats op de foto. Een lang glooiend bospaadje volgt en ik merk dat Elly hier een beetje achterblijft. Het verzwikte enkeltje van gisteren laat duidelijk van zich blijken…….. Gelukkig kan ze nog wel steeds door, we doen gewoon wat rustiger aan.

 

  Dat rustiger aandoen gaat vanzelf als we bij Camping De Luttenberg aankomen. Zoals ieder jaar hebben ze hier heel veel werk gemaakt van de passage van de wandelaars. Na een doorkomst met spoken (2015) en een doorkomst met de sixties (2016) is het laantje nu omgetoverd in een Afrikabos. Alsof we door een oerwoud lopen, met kampvuurtje, bananen en wilde beesten alom. Natuurlijk gaan we even samen met de drie organiserende dames op de foto, we genieten van al het moois!

De laatste rust van vandaag zit bij een biologisch melkgeitenbedrijf, waar enorme stallen met een ontelbare hoeveelheid geiten zijn. We kunnen op banken buiten van een drankje genieten en aaien de geiten die het dichtst bij de deuren staan. Ze zijn dol op aandacht en wringen hun kop zowat van hun romp voor een aaitje! Aan de achterkant van de stallen is hier op de muur een enorm panorama van het Sallandse landschap geschilderd en natuurlijk bewonderen we dat even uitgebreid.

Dan de laatste drie kilometertjes door boerenland en door Raalte zelf, waar we nog een aantal struikelstenen en een takkenwijf tegenkomen, en dan zijn we voor de derde keer bij de finish. We wandelen nog even door het dorp en kopen een kleinigheid voor onze gastvrouw als dank voor de goede zorgen. We doen ook weer wat boodschapjes want we hebben besloten om ook vanavond gewoon thuis te eten. Dan eten we morgen weer uitgebreid onderweg. In de Lenthe Farm pakken we alvast de meeste spulletjes in, en bespreken alvast voor volgend jaar, het is ons prima bevallen hier! Nog een rustige avond voor de buis en dan voor de laatste maal slapen in Dalfsen, morgen de laatste dag!

 

 

Dag 4 De Dag van Heeten

 

 

En deze laatste ochtend worden we dan eindelijk wakker terwijl een heerlijk zonnetje onze kamer in schijnt. Natuurlijk maken we daar op ons balkon een fotootje van. We zijn een kwartiertje vroeger dan normaal om op ons gemakje de bagage in Kiaatje te kunnen laden. Maar eerst ontbijten natuurlijk, deze ochtend hebben we een lekker omeletje erbij. We hebben werkelijk helemaal niets te klagen gehad in deze B&B, een goede vervanging voor Studio Brons, die verkocht gaat worden!  

 

En dan nemen we afscheid van Patricia en alle paardjes beneden in de stal. Ook de buren zeggen we gedag en de honden blaffen voor een laatste maal vriendelijk tegen ons. Dankzij de brandtrap vanaf ons balkon staat de bagage in mum van tijd in Kiaatje en zo wuiven we de Lenthe Farm gedag. Onderweg genieten we van de prachtige ochtend en zet Elly de zon op de foto die door de takken van een al kale boom heen schijnt, schitterend!

We vinden nog een parkeerplekje, nog dichterbij dan normaal en al gauw genieten we in de grote tent voor de vierde maal van de Roalter Jongs. Wel hebben we de indruk dat het op deze vierde dag nog drukker is dan normaal. We denken dat er toch vandaag veel dagjeslopers bij zijn, want dat mag hier ook, losse dagen meedoen. Dat is ook n van de dingen die ik zo aantrekkelijk vind van deze vierdaagse: alles gaat gemoedelijk en in overleg is er heel veel mogelijk.

 

  We luisteren voor de laatste maal naar het Sallandse Wandellied en You never walk alone en dan gaan we op pad voor dag 4. Net als gisteren lopen we eerst een stuk langs het Overijssels Kanaal, maar nu de andere kant op, en lekker in het zonnetje. Dit is toch wel m'n favoriete stukje van de hele vierdaagse, ieder jaar weer loop ik hiervan te genieten. Wat verderop gaan we toch weer de bossen in, maar gelukkig doemt er af en toe een open plek op met een boerderijtje.

 

Na ca. 6 km is er de eerste rust, midden in het bos waarbij zitplaatsen gemaakt zijn onder grote houten overkappingen. Ik ga op zoek naar een zitplaatsje en Elly gaat in de rij staan voor koffie, die heeft daar veel meer geduld voor dan ik. En zo hebben we de taken mooi verdeeld! De koffie smaakt lekker en als we weer op pad gaan besluiten we om de tweede rust over te slaan en door te lopen naar de rust in etappeplaats Heeten. Dan benutten we drie van de vier rusten en dat is prima voor ons.

Het gekke is dat we vrij snel na deze rust Heeten al in lopen! Maar we gaan er ook heel snel weer uit en wandelen dan langs weilanden en door bossen in een hele grote boog weer naar Heeten terug. We lopen ook een stukje tegengesteld aan de langere afstanden en komen nog een paar bekenden tegen. Het blijft heerlijk weer, en als we aankomen bij de tweede rust slaan we die volgens plan over, maar maken wel een beetje gein in de speeltuin en ik doe m'n jasje uit.

 

Het volgende stukje is weer echt spekje voor m'n bekje, heerlijk langs boerenland met prachtige vergezichten over de weilanden. We komen langs een veldje waar een paar ezeltjes staan en via een smal bruggetje kunnen we de sloot oversteken en dan blijkt dat ook ezeltjes heel graag geaaid worden! Haha, er komen er steeds meer tevoorschijn vanachter hun hok! Dan gaan we echt Heeten binnen voor de rust, van vriendelijke toeschouwers krijgen we snoepjes aangeboden, leuk hoor!  

 

In Heeten rusten we uitgebreid bij restaurant Dertien, een naam die mij wel aanspreekt, en dan gaan we op pad naar de allerlaatste rust. Een stukje wat mij, na een veelbelovend begin, niet echt aanspreekt: een heel lang, zwart, modderig pad door het bos. Tot overmaat van ramp komt er ook nog een hoosbui naar beneden, en in mijn ogen is er maar n ding erger dan bos, en dat is nat bos! Maar ook hier sla ik me manmoedig doorheen en dan komen we aan op de laatste rust bij een groot rundveebedrijf. Leuk door een koeienstal banjeren!

Traditioneel trakteer ik mezelf hier op een warme chocomel met slagroom en we luisteren naar muziek die ten gehore wordt gebracht ten bate van KiKa. Wij gooien ook wat kleingeld hiervoor in de klaarstaande koffer. Dan gaan we verder over paadjes dwars door de weilanden, die op het eind ook nog erg modderig zijn. Maar we blijven op de been en lopen dan de laatste kilometers weer langs het kanaal. We ontmoeten Sharon weer bij de laatste oversteek en zij verrast ons allebei met bloemen, wat ontzettend leuk!

 

  Wat verderop volgt de triomfantelijke intocht dwars door Raalte heen. Ik krijg van een meisje een bloemenslinger aangeboden, ga op de foto met een groot varken, we nemen een neut, er wordt een finishfoto van ons gemaakt en even verderop gaan we bij een bloemenwinkel nogmaals op de foto, met als achtergrond een groot bloemstuk. We worden toegezongen door de Roalter Jongs en dan het allerlaatste stukje over de Via Sallandia en dan zit het erop!

 

Binnen in het feestgedruis nemen we onze medailles in ontvangst en laat ik voor de vierde en laatste maal mijn wandelboekje stempelen. We hebben nog wat consumptiemuntjes over en wisselen die in, ook haal ik wat promotiemateriaal op en dan genieten we buiten nog even na van de feestelijkheden. Op het streekmarktje op het feestterrein kopen we allebei nog een kleinigheidje voor thuis, ik speciaal voor de buren die voor Bram hebben gezorgd.

En dan wordt het tijd om naar huis te vertrekken, want we hebben geen van beiden zin om erg lang feest te vieren. We gaan eerst nog even tanken om hoge prijzen langs de snelweg te voorkomen en dan op weg naar onze afsluitmaaltijd in de La Place in Stroe. Nou, we hebben de hele week heel gezond gegeten, dus we vinden dat er nu wel even een uitspatting mag volgen, en zo hebben we heerlijk zitten smullen van een cheeseburger met frietjes, njammie!

Zonder al teveel oponthoud zetten we onze thuisreis voort, dan zijn we in Zoetermeer, waar ik bij Elly nog even een bakkie doe en dan rijd ik het laatste stukje naar Rozenburg. Het is voor mij een heel relaxte 4Daagse geweest, kortere afstand natuurlijk, maar gelukkig was ik ook in een veel betere conditie dan verleden jaar. Voor Elly was het niet leuk dat ze haar enkel verzwikte, maar gelukkig heeft ze er toch zonder al teveel ellende mee kunnen door lopen. Als er geen gekke dingen gebeuren zijn we volgend jaar weer van de partij, voor mij een lustrum dan, de vijfde maal! Tot dan!

 

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen

     

Dag 1

 

Dag 2

 

Dag 3

 

Dag 4

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!