De Strandwalwandeling in Rijswijk

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Zondag 10 september was het vanouds weer tijd om te gaan strandwalwandelen in Rijswijk! Sinds een aantal jaren wordt daar het driedaagse Strandwalfestival georganiseerd en ter ere daarvan wordt de Strandwalwandeling georganiseerd door wsv Haaglanden. En omdat ik mijn hele jeugd heb doorgebracht in Rijswijk betekent deze tocht altijd een dagje heerlijk jeugdsentiment opsnuiven.

 

De start is in de kinderboerderij in het Von Fisennepark. Dat is gelegen aan de Van Vredenburchweg, deze weg ligt op één van de oudste strandwallen van Nederland. Ook vandaag hoorde ik weer van mensen dat ze dachten dat een “strandwal” iets met het strand te maken heeft, maar dat is dus niet het geval! Strandwallen zijn langgerekte, uit zand gevormde verhogingen in het landschap van de kuststreek. Ze zijn gevormd aan het eind van de laatste IJstijd, toen de poolkappen grotendeels smolten en de tot dan toe droge Noordzee vol water liep. Meer info daarover kun je hier vinden.

De start was om 9 uur, dus zo heel vroeg had ik niet van huis gehoeven, er was nog parkeerplaats vlakbij de start en al gauw was ik ingeschreven en kon ik op pad. Nieuw was dat we een consumptiebon meekregen voor de koffie in de eerste rust! Leuk! Het eerste stuk van deze route gaat door Oud-Rijswijk, waar men druk bezig is met de opbouw van de braderie later op de dag. We lopen over de Laan te Blotinghe, door Park Hofrust en over de Van Vredenburchweg tot we het Rijswijkse Bos in gaan.

 

Daar is gisteren een muziekfestival geweest, de verlichting in het bos hangt er nog en men is druk bezig met het opruimen van de puinhopen die zijn achtergebleven. Het blijkt ook hier flink geregend te hebben, het grasveld rondom “De Naald” (herinneringsmonument aan de Vrede van Rijswijk in 1697) is één grote waterpoel! Na het bos wijk ik heel even van de officiële route af en wandel door de straat waar m'n ouderlijk huis staat. Nog steeds vreemd dat daar nu andere mensen wonen…….  

 

Nu nog een klein stukje Rijswijk door en we komen langs de Vliet te lopen op het Jaagpad. Het is inmiddels best lekker weer geworden, de zon breekt door de wolken heen en ik kan dan ook mooie zonnige plaatjes maken. Na de onderdoorgang onder de A4 door is daar de eerste rust bij vtv Lommerrijck en ik wissel hier m'n bonnetje in voor een lekker bakkie koffie. We zitten hier op ca. 6 km.

Na deze rust gaat het verder richting Delft, we lopen door het Elsenburgerbos en door het Wilhelminapark (beide op grote vuilnishopen aangelegd, dus lekker klimmen), steken nog eens (twee maal maar liefst en nu bovenlangs) de A4 over en komen dan al vrij snel bij de tweede rust. TE snel vind ik persoonlijk en ik besluit om door te lopen. Ik weet dat de route langs de begraafplaats Eikelenburg komt en ik wil daar een bankjesrust bij het strooiveldje van mama inlassen.

 

  Over 't Haantje, waar ik heel toepasselijk een grote knalgroene haan op de foto zet, lopen we via het plaatsnaambord Delft langs het water en pikken ook nog een hoekje van Den Hoorn mee. Langs het geraamte van een middeleeuwse boerderij en dan kruisen we voor de vierde keer de A4, nu weer onderlangs. En dan komt er een heerlijk stukje door de polder, langs een gemaaltje en de Schaapweimolen. De molen is wiekloos, ze zijn zeker met onderhoud bezig!

 

Hierna komen we inderdaad langs begraafplaats Eikelenburg en ik las dus weer even een eigen rondje in en geniet even van het zonnetje (en de stilte) bij het strooiveldje. Ik blijf het een mooi plekje vinden en ik weet zeker dat mama Dany het ook mooi gevonden zou hebben. Dan ga ik weer verder richting de derde rust, zie zit in zwembad De Schilp lekker hoor, koffie met een chloorluchtje……

Ik weet dat er nu nog een heel mooi stukje komt, over de vele landgoederen die Rijswijk rijk is en door nog een paar parken. Rijswijk is één van de groenste steden die ik ken, vroeger werd er wel gezegd dat in Rijswijk éérst de groenvoorzieningen werden aangelegd en dat er daarna pas gebouwd werd. Nou, het resultaat mag er zijn! Eerst komen we langs de landgoederen De Voorde en Overvooorde, De Voorde staat er verwaarloosd bij, maar Overvoorde ziet er pico bello uit!

 

Dan opeens is daar het Bunkermuseum (officieel het Museum Bescherming Bevolking) en omdat het dit weekend Monumentendag is, mag je gratis naar binnen. Ik besluit dat ik tijd genoeg heb en ga een kijkje nemen. Het betreft hier een Duits bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog, dat later tijdens de Koude Oorlog in gebruik is genomen als atoombunker. Het is geen schuilcomplex voor de bevolking, maar een commandopost om communicatie en hulp te coördineren.  

 

Ik volg een tijdje de interessante rondleiding, maar als die al te lang dreigt te gaan duren vervolg ik toch maar m'n wandeltocht, ik wil wel op tijd binnen komen. Maar ik neem me wel voor om dit allemaal eens op m'n gemakje te gaan bekijken. Het is interessant genoeg! We steken nu nog de spoorlijn over, gaan door het Kruisvaarderspark en Park Huis te Lande en dan belanden we weer op het Julialaantje, waar de kinderboerderij is.

Nadat ik me af heb gemeld drink ik nog een kopje koffie en struin even langs de verschillende kraampjes die hier (ook vanwege het Strandwalfestival) staan. Ik heb het weer een leuke tocht gevonden, veel bekend terrein en goede rusten. Hij staat alweer op de agenda voor volgend jaar!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!