Origineel Overnachten Friesland
Berlikum en Leeuwarden

 

Dag 1 Berlikum

 

Dag 2 Leeuwarden

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Provincietripje nummer 10: Friesland! Voor ik naar mijn bijzondere overnachting voor deze keer ga, eerst een Groene Wissel in Berlikum gelopen. Fries boerenland had die als titel. Nou, boerenland heb ik wel gezien, wat een prachtige route. Inclusief een boerepaad (nee, geen tikfout) dwars door de (omgeploegde) weilanden. Veel dorpjes, mooie kerkjes, leuke bankjesrusten en prachtig mooi nazomerweer. Was weer een TOPdag vandaag!

 

Met slechte mensen gaat het altijd goed zeggen ze wel eens. Maar als je maar lang genoeg slecht bent, kom je vanzelf een keer in de gevangenis terecht! En dat is vandaag dus. Deze bijzondere overnachting breng ik door in cel 102 van de Blokhuispoort, voormalig Huis van Bewaring in Leeuwarden! Ik heb wel wat met steekpenningen gewerkt en mezelf verzekerd van eigen sanitair, arme sloebers moeten het doen met gedeelde douche en wc.  

 

  Na de Groene Wissel ben ik naar Leeuwarden gereden en heb Kiaatje daar in een parkeergarage gezet. Vandaar 5 minuutjes lopen naar de Blokhuispoort. Een schitterend gebouw, en zeker het "winkelstraatje" op de begane grond geeft het geheel een leuke sfeer. De twee bovenverdiepingen zijn echt van die gevangenisgalerijen, en de cel is sober, maar het bed voelt goed, ik zal best slapen vannacht!

 

Ik zit nu in de gemeenschappelijke zitkamer koffie te drinken. Heb het weer best naar m'n zin, maar ben stiekem wel een beetje blij dat ik mijn cel gewoon zelf open kan maken.......  

 

  Gelukkig wordt het alweer wat vroeger donker, dus ik hoef niet zo lang te wachten voor de avondfoto's. Komt goed uit want ik ben best moe, vanmorgen was het erg vroeg dag! Het was trouwens een heerlijke avond, dus ik heb nog een kort ommetje gemaakt. Niet te ver, want er was een plekje waar eng volk rondhing, daar wou ik liever niet langs. Gebouw is ook prachtig in kunstlicht! Laatste foto is weer binnen gemaakt, dat is niet zo verschillend van overdag. En voor nu zeg ik: welterusten allemaal!

 

Na een goede nachtrust heb ik een fijne douche genomen in mijn private badcel. Daarna een eenvoudig doch voedzaam ontbijt in een ruimte die vroeger de "vrouwenvleugel" van het complex was. Daar lag ook informatie over de totstandkoming van het hostel, het blijkt een prima uitgevoerd "kroeg-idee" van vier studenten te zijn. Complimenten, want het is allemaal picobello! Daarna word ik weer op vrije voeten gesteld en zie ik steeds meer blauw in de lucht verschijnen, dus wuif ik cel 102 en de Blokhuispoort gedag.  

 

  Eerst met m'n koffertje naar de parkeergarage gewandeld en toen vanaf daar de Stadse Trage Tocht Leeuwarden gelopen. Nou, daar kan ik kort over zijn: die viel tegen. Ik verwachtte een stadswandeling met een stukje bos, maar het bleek juist het tegenovergestelde te zijn. Veel bos, wat bestond uit kilometers blubberige graspaden. Ik vond er niks aan en ben wederom tot de conclusie gekomen dat Trage Tochten niet mijn ding zijn. Zelfs stadse Trage tochten niet. Niet meer doen dus, dat scheelt een hoop ergernis.

 

Maar goed, de kilometertjes zijn weer gelopen en gelukkig heb ik best nog wel leuke dingen gezien onderweg. En de stukjes door de binnenstad waren gewoon mooi, Leeuwarden is een prachtige stad. Gelukkig had ik die al eens uitgebreid bewonderd tijdens een NSwandeling. Bijna aan de finish genoten van een heerlijk ijsje en twee zakjes peper- en kruidnoten gekocht.  

 

De terugweg naar huis was een drama, vanaf Amsterdam continu file, ruim een uur vertraging. Rond 18.00 was ik thuis, Timmie blij! En zo zit provincietripje nummer 10 er ook weer op, nog 2 te gaan......

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

Berlikum

 

Het Huis van Bewaring

 

Leeuwarden

   

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!