Origineel Overnachten Flevoland
Pionierspad, Ens, Urk, Tollebeek en Espel

 

Dag 1 Pionierspad

 

Dag 2 Urk

 

Dag 3 Tollebeek

 

Dag 3 Espel

     

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier, hier, hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

 

  En dan is het weer tijd voor een provincietripje, dit keer was onze jongste provincie aan de beurt: Flevoland. Het leek me leuk om voor deze provincie met het Pionierspad te beginnen, maar de eerste twee etappes van dit pad bleken in Overijssel te lopen. En dat vond ik niet leuk voor een provincietripje in Flevoland.

 

Maar je hoeft een pad natuurlijk niet persé in de goede volgorde te lopen, hoewel dat wel mijn voorkeur heeft. Maar voor deze keer dus een uitzondering, ik ben met etappe 3 gestart. De start is in Vollenhove, op de grens van Overijssel en Flevoland, zodat je direct na de start Flevoland binnen loopt.

 

De route loopt een groot door het Waterloopbos, waar allemaal schaalmodellen van waterbouwkundige projecten overwoekerd worden door de natuur. Ik was er al eerder geweest en vond het nu opnieuw fascinerend. Ook na het Waterloopbos nog een heel stuk door het bos, het Voorsterbos, na de oversteek van de Zwolsevaart bij een mooie sluis. Eigenlijk vond ik het veel te veel bos voor een tocht in de NoordoostPOLDER......  

 

Maar goed, het was weer bloedjeheet vandaag, dus ik was in ieder geval blij met de schaduw. Onderweg in het Waterloopbos van koffie met kwarktaart zitten genieten, een paar bankjesrusten genomen en een ijsje na afloop. Heel leuk tochtje geweest en ik zit nu buiten te genieten van alweer een SUPERleuk overnachtingsadresje!

 

  En dan mijn overnachting voor de komende twee dagen. Ik heb weer een geweldig adresje gevonden in Ens dit keer! Want ik vond dat in het lijstje van originele overnachtingen een Pipowagen niet mocht ontbreken.

 

En deze is wel een heel luxueuze uitvoering, met airco, eigen sanitair, een hottub (die heb ik voor morgen gereserveerd), een sauna en als klap op de vuurpijl een zwembad! Onnodig te zeggen dat ik daar heerlijk een halfuurtje in heb rondgedobberd om af te koelen. Daarna een drankje op de ligstoel en later brood met koffie aan de picknickbank. Ik vind het weer SUPER!  

 

  's Avonds heb ik eerst van de zonsondergang genoten, de echte ondergang ging schuil achter kassen en later achter bomen. Gelukkig was de lucht boven de bomen ook schitterend, dus de foto's zijn toch goed uit de verf gekomen. Terug bij de pipowagen brandden ook daar allemaal sfeerlichtjes en met alle verlichting binnen aan zag het er weer beeldig uit! M'n bedje lonkt, deze lange warme dag ben ik aan een goede nachtrust toe, dus....... oogjes dicht en snaveltje toe! Welterusten allemaal!

 

 

Wakker worden met het geluid van regen op het dak, hoe lang is dat niet geleden? Het was net ff droog toen Henriët het ontbijt kwam brengen, een grote verrassingsmand vol. En het was overvloedig en overheerlijk! Een bakje yoghurt en wat vruchtjes in de koelkast gezet voor vanmiddag en nu met een bakkie koffie wachten tot het wat droger wordt. Dat zou zo rond 10 uur moeten zijn, zei Buienradar.  

 

  Dus stond ik om 10 uur klaar in Urk voor een Groene Wissel..... in een ENORME stortbui. Dus nog maar even wachten. Toen dan eindelijk aan de wandel. Urk was leuk, maar er zat ook weer veel bos in deze tocht. En er is maar één ding erger dan bos, en dat is NAT bos. Maar gelukkig waren de paden ondanks de regen goed begaanbaar en een paar modderpaadjes kon ik gemakkelijk omzeilen. Na afloop natuurlijk een finish-ijsje genomen, en "goedkoop" getankt.

 

En omdat ik nu eindelijk wel eens polder wilde zien ben ik de hele Noordoostpolder rond gereden, van dorpje naar dorpje. En dan kan je wel goed merken dat je op "nieuw" land bent, want al die dorpjes hebben geen oude kern. Ze lijken allemaal op elkaar, veel kleine eengezinswoninkjes en ze hebben allemaal een heel grote kerk. Ik vond het een erg leuk ritje (ca. 70 km) en heb genoten van de heerlijke polderwegen tussen de dorpjes in. Ondertussen was het weer gaan regenen en onweren, dus in overleg hebben we de hottub gecanceld en zit ik nu lekker met een kopje koffie in de Pipowagen. Ik vermaak me wel! #ookalshetregent En 's avonds heb ik toch nog van mooie kleuren in de lucht kunnen genieten! #alwayslookonthebrightside  

 

  De laatste dag in Flevoland alweer! Na een heerlijk ontbijt heb ik m'n spullen gepakt en de Pipowagen gedag gewuifd, het is weer een geweldige overnachting geweest. Daarna naar Emmeloord gereden omdat gisteren iemand op FB vertelde dat er een fontein was in de vorm van het rondje langs de dorpen dat ik had gereden. Zonder problemen heb ik de fontein gevonden, maar ze waren hem net aan het schoonmaken en zonder dat de fonteinen spuiten, zie je er niet zoveel aan. Dat bewaar ik voor een volgende keer.

 

Daarna naar Tollebeek, voor een korte Groene Wissel, de 8 van Tollebeek. Geweldig leuke tocht en hier kwam ik qua polders dan eindelijk aan mijn trekken. Vooral het 2e lusje was weergaloos mooi, eindelijk de plaatjes die ik verwacht in een polder! Een restaurantje in het dorp was na het eerste lusje nog niet open, maar na de tweede lus wel en zo kon ik ook vandaag van een (gigantisch) finishijsje genieten!  

 

  De dag was nog lang niet om en ik ben op zoek gegaan naar een sluitgatmonument in de dijk Urk-Lemmer. Volgens Google Maps zou ik daar zó naar toe moeten kunnen rijden. Ja, mis dus! Ik kon er niet dichterbij komen dan op 2 km afstand....... Dus maar aan een tweede toggie begonnen. Prachtig op de dijk langs het water en midden in een gigantisch windmolenpark. Het monument zelf was interessant en leuk, ik hou wel van die plekjes met een historisch tintje.

 

2 km terug naar Kiaatje, maar vanaf daar was het nog een kilometer de andere kant op voor een tweede monument: de vuurtoren op de Rotterdamse Hoek. Het blijkt dat de dijk daar verstevigd is met het puin van Rotterdam na het bombardement. Bij de vuurtoren sta je dus letterlijk op Rotterdams puin! Er stond een bijzondere infopaal, met gesproken tekst, ik heb er een filmpje van tussen de foto's gezet.  

Nu dus echt terug naar Kiaatje, over een inmiddels bloedhete dijk. Ik ben nog naar een tweede sluitgatmonument gereden, waar de complete dijk rondom de Noordoostpolder werd gesloten, maar ook daar moest ik nog een heel eind lopen. Daar had ik geen zin meer in, dus ook dat bewaar ik voor een volgende keer. De rit terug naar huis ging vlot en Timmie was dolgelukkig dat ik weer thuis was. Het was weer een fantastisch tripje, vooral deze laatste dag met eindeloze polders en dijken!

 

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

Pionierspad

 

De Pipowagen

 

Urk

 

Tollebeek

 

Espel

       

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!