Origineel Overnachten Drenthe
Coevorden, Roswinkel, Nieuw Amsterdam en Orvelte

 

Dag 1 Coevorden

 

Dag 2 Nieuw Amsterdam

 

Dag 3 Orvelte

   

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier, hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Mijn tripje in Zuid-Holland ligt nog vers in het geheugen en toch ben ik nu al met m'n volgende tripje bezig! Iets vroeger dan ik normaal gedaan zou hebben, maar ja, volgende week is Nijmegen......., en daar heb ik dit jaar weer voor ingeschreven. Mijn zevende tripje voert me naar Drenthe, voor 2 nachtjes. Maar voor ik naar mijn overnachtingsadresje ga, ga ik natuurkijk eerst wandelen, dat hoort erbij!

 

Ik heb wel even moeten zoeken, want Drenthe is redelijk bekend terrein voor mij, vroeger ben ik er vaak op vakantie geweest en ook met De Loop langs de Hunebedden heb ik al grote stukken van Drenthe bewandeld. Maar ik was nog nooit in Coevorden geweest, dus heb ik daar een Groene Wissel uitgezocht. En dat was een hele leuke route, iets meer dan 22 km, maar jammer genoeg had ik vandaag een complete offday.

Van begin tot eind benauwd geweest, het gevoel alsof de lucht die ik binnenkreeg helemaal niks deed. Moest om de haverklap stilstaan om op adem te komen, 5 bankjesrusten ingelast en 7 uur onderweg geweest op 22 km. En dan was het nog niet eens ècht warm (thermometertje wees 26 in de schaduw en 32 in de zon). Voor volgende week worden nog hogere temperaturen voorspeld, ik denk niet dat ik het dan ga redden. Ik moet nog maar zien of ik überhaupt ga starten in Nijmegen, zoals ik me vandaag voelde is het niet goed.

 

Maar goed, ik heb toch weer best leuke dingen gezien vandaag en geleerd dat Coevorden natuurlijk een hele geschiedenis heeft, maar dat daar nagenoeg niets meer van te vinden is. Stad van scherven (in de grond) wordt het wel genoemd. En de omgeving was mooi, veel bos, wat ik dit keer met die warmte niet zo erg vond , maar ook stukken door open land en natuurgebieden. Vlak voor de finish kon ik van een heerlijk softijsje genieten en toen was het tijd om naar m'n overnachtingsadres te gaan.  

 

  Tja, en als je Drenthe zegt, dan denk je aan hunebedden natuurlijk! Ik weet dat je ergens een hunebedovernachting kan boeken, maar daar heb ik toch niet voor gekozen. Want hoewel het leuk klinkt, vind ik een hunebed eigenlijk toch niet om in te slapen. Verder zoeken dus, en toen ik op deze plaggenhut stuitte, was ik gelijk verkocht. Op de foto's vond ik hem al leuk en nu in het echt is ie helemaal geweldig. Ik waan me 100 jaar terug in de tijd.

 

Het plaggenhutje staat achter een woonhuis en maakt deel uit van een B&B (Rust en Reuring) met meerdere onderkomens, een vakantiehuis, een appartement, een pipowagen en dan “mijn” plaggenhut. De pipowagen en de plaggenhut hebben binnen geen sanitair, maar iets verderop (nog geen 50 meter) hebben ze allebei hun eigen douche, wc, gootsteen en ook een koelkast. Het is een soort kamperen dus, maar in plaats van in een tent slaap ik in het hutje.  

 

  Daar heb je een zithoekje, met twee lekkere leunstoelen, een eethoekje en een keukentje (met een jerrycan om wat water binnen te hebben). Achter in de hut zit de grote tweepersoonsbedstee, hartstikke leuk, achter rood-geruite gordijntjes en met een dekbed in een bijpassende rode kleur. Achter in de bedstee zit een luikje, voor frisse lucht en het kan ook als nooduitgang dienen. Daarnaast zijn er twee eenpersoons bedsteden voor kinderen (soort stapelbed, maar dan in de muur). Ik kan me indenken dat kinderen het hier geweldig vinden!

 

Buiten heb ik heel gezellige buren, paarden, konijntjes, een geit, kippen en een poes. Die laatste liet zich wel even zien, maar was niet van plan om zich aan te laten halen. Een van de kippen daarentegen was zo brutaal om gezellig een vorkje met me mee te komen prikken. In een supermarkt in het naastgelegen dorp Emmer Compascuum had ik sandwiches en salade gekocht voor het avondeten, dat ik met dit warme weer lekker buiten aan de picknickbank kon nuttigen.

 

Natuurlijk heb ik gewacht op de zonsondergang om een paar mooie avondfoto's te maken. Kostte dit keer wel wat moeite, want na het vroege opstaan en die vermoeiende warme wandeltocht was ik behoorlijk moe. Maar het loonde de moeite. Niet alleen de plaggenhut zag er prachtig uit met alle verlichting aan, maar ook in de tuin hing overal sfeerverlichting. Ik vind deze “originele overnachting" weer helemaal geslaagd!  

 

  Ik had afgesproken om 07.30 voor het ontbijt en dat werd stipt op tijd gebracht door gastheer Paul. En dan zie je maar weer dat elk nadeel ook z'n voordeel heeft: het was warm genoeg om buiten voor m'n hutje te eten. Heerlijk en ik heb het me goed laten smaken, inclusief twee kopjes koffie natuurlijk. Daarna op pad voor weer een Groene Wissel, ook voor deze had ik naar een voor mij onbekende omgeving gezocht en was op Nieuw Amsterdam terecht gekomen.

En ook dat was een hele leuke route, maar qua lopen ging het vandaag net zo abominabel als gisteren, maar nu was ik er op voorbereid. Dus me maar nergens druk om gemaakt, heel rustig gelopen, veel bankjesrusten, heel veel schaduw opgezocht en uiteindelijk toch nog bijna 18 km gelopen. Thermometertje stond ruim boven de 30 graden, maar een lekker windje (af en toe zelfs stevig) maakte dat het uit te houden viel.  

 

Na afloop had ik totaal geen puf meer om boodschappen te doen, maar ik had wel berehonger gekregen en dus heb ik via Google Maps de dichtstbijzijnde MacDonalds opgezocht (in Emmen) en daar heerlijk van een hamburgertje met frietjes en een milkshake zitten genieten. Inmiddels was er steeds meer wind gekomen en koelde het flink af. 's Avonds heb ik zelfs met een vestje aan gezeten en toen ik naar buiten ging voor fotootjes van een schitterende zonsondergang was het zelfs ronduit fris, heerlijk!

 

 

  Ook deze tweede nacht heb ik heerlijk geslapen en 's morgens werd ik uit mezelf wakker. Gelijk maar even gedoucht en alvast m'n spulletjes zover ingepakt. Omdat het dus een heel stuk afgekoeld was, was het vanmorgen te fris om buiten te eten, maar daarom niet getreurd, binnen in de plaggenhut eten was ook heel erg leuk. Toen de rest m'n spullen gepakt en de plaggenhut gedag gewuifd.

 

Vandaag heb ik een korte Groene Wissel rondom Orvelte gelopen. Eerst een stukje door het dorp Orvelte, dat 's morgens vroeg nog uitgestorven is. Daarna veel door weilanden, stukjes bos (muggen!!!), en een flink stuk over de hei. Gezellig babbeltje gemaakt met een schaapherder en twee bankjesrusten ingelast. Was een leuk tochtje en doordat het flink koeler was, liep het ook een stuk beter dan gisteren en eergisteren.

 

Na de wandeling natuurlijk nog een paar uurtjes in Orvelte doorgebracht. Heerlijk rondgeslenterd, veel winkeltjes gekeken, ijsje gegeten, koffie met krentenwegge gedronken en als souvenir een schaapje voor op bed gekocht. Daarna weer de lange rit terug naar huis, die ging lekker vlot. En zo zit provincietripje nummer 7 er ook weer op, ik heb ervan genoten, ondanks de warmte en de benauwdheid!  

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

Coevorden

 

De Plaggenhut

 

Nieuw Amsterdam

 

Orvelte

     

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!