Het Jeneverpad
Deel 1, Rotterdam-Schiedam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Nadat ik eind 2020 enthousiast het eerste van vier oude Rotterdamse wandelpaden had gelopen (het Erasmuspad), was er een beetje de klad in gekomen, maar nu vond ik het wel eens tijd worden om nummer twee te gaan lopen. De keus viel op het Jeneverpad, van Rotterdam Centraal via Schiedam en Vlaardingen naar Maassluis. Bij het intekenen en nalezen van de route viel al op dat er op dit traject wel het een en ander is veranderd!

 

Zo was het Dakpark ten tijde van het boekje nog slechts een plan, en natuurlijk moet je momenteel tussen Vlaardingen en Maassluis rekening houden met de aanleg van de Blankenburgverbinding. Dat Dakpark was geen probleem, de oude route liep erlangs, ik tekende de route er (uiteraard) dwars doorheen. De Broekpolder stond me qua werkzaamheden wat minder voor de geest, maar ik heb daar laatst een fotorondje gelopen langs de werkzaamheden, dus die route kan ik altijd weer lopen.

Ik liet Kiaatje weer achter op metrostation Hoogvliet en reisde (gratis als Rotterdamse AOW-ster) naar Rotterdam Centraal. Daar ging ik onder een strakblauwe hemel en vergezeld door een vrolijk zonnetje op pad. Ik voelde wel al direct dat er een stevig en koud windje stond, maar vandaag zou de route erg “stads” zijn natuurlijk en tussen gebouwen loop je redelijk beschut.

 

Het eerste stukje van de route leek wel een beetje op de NS-wandeling door Rotterdam, maar week hier en daar toch van die route af. En in het boekje stonden leuke wetenswaardigheden. Zo werd ik gewezen op een kunstwerk in reliëf, kwam ik langs het Palazzo di Pietro (het woonhuis van Pim Fortuin) en ontdekte ik dat er naast de drie appels op de Heemraadsingel nog een vierde staat aan de overkant van het water. Dat was me nog nooit opgevallen, waar zo'n oud boekje al niet goed voor is!  

 

Bij de Coolsingel ging het richting Delfshaven, maar nu ging ik een brug over en stond aan de andere kant plotsklaps voor het gebouw van Drukkerij Wyt! Daar heb ik, toen ik nog in de controlepraktijk van accountantskantoor Dechesne werkte, heel wat werkuurtjes gemaakt. Leuk om het terug te zien. Delfshaven was natuurlijk mooi en knus als altijd en op jacht naar een kopje koffie kwam ik bij IKapitein in een prachtige binnentuin terecht. Heerlijk in het gezelschap van een konijntje van koffie en van een stuk overheerlijke wortelcake zitten genieten!

Van daaruit ging het naar het Dakpark, heerlijk rustig wandelen en leuk uitzicht alle kanten op, met vooruit de markante gebouwen op het Marconiplein en rechts een enorme mural van een kat met twee verschillende ogen. Om verder naar Schiedam te komen moet je dan langs drie insteekhavens bij de Merwehaven en dit stukje liep ik ook tijdens een NS wandeling van Delft naar Rotterdam. Het kon me niet zo bekoren, maar ik vond een paar murals van vissen en leeuwen wel erg mooi.

 

  Ik kom hier ook langs de Floating Farm, van de koeien in de farm zie je niet zoveel, maar er staan ook een paar koeien op de kant, leuk gezicht zo midden in de haven! Dan ga ik Schiedam in en daar op de buitenhavenkade kom ik langs een aantal oude distilleerderijen. In Delfshaven had ik Henkes al gezien, hier kom ik langs de Kuyper, Loopuyt en Onder de Boompjes. Ook zie ik aan de overkant een oude sodafabriek die door achterstallig onderhoud is ingestort.

 

Uiteindelijk komt de Buitenhavenweg uit bij het centrum van Schiedam en daar ben ik op bekend terrein, tenslotte heb ik 16 jaar in Schiedam gewoond! Het terras bij Café 't Vierkantje ziet er uitnodigend en gezellig uit en ik strijk even neer voor een heerlijke Latte Macchiato. Nu ik weer in de stad en uit de wind ben, kan de jas wel uit en die hang ik aan m'n rugzak. Even toiletteren en ik kan op pad voor deel 2 (volgens het boekje).

 

De route gaat over de Lange Haven, langs prachtige panden, oude pakhuizen en oude distilleerderijen. Die laatste kan je herkennen doordat ze naast de deur aan één kant één raam hebben en aan de andere kant twee. Achter dat ene raam stond de distilleerketel en achter de andere twee ramen de beslagbakken. Leuk om te weten, en nu ga je er dan ook op letten. Ook kom ik langs de prachtige Havenkerk en daar pal naast zit het Jenevermuseum.  

 

En tja, als je het Jeneverpad loopt, kan je daar eigenlijk niet aan voorbij gaan hè! En dus ga ik met museumkaart naar binnen en breng daar een klein uurtje door, gewapend met een audiotour voor wat uitleg bij de tentoonstellingen. Het museum is nog niet zo oud, en is in een eerder afgebrand pakhuis gevestigd, maar ze hebben er iets heel moois van weten te maken, dat een leuke sfeer uitstraalt. Ik heb er in ieder geval van lopen genieten!

Iets verderop stuurt het boekje je even van de route af naar café-jeneverie 't Spul, waar meer dan 350 soorten jenever zouden worden geschonken. Volgens de enthousiaste uitbater zijn dat er meer dan 500 en ik mag gerust even rondkijken. En tja, dan kan je het niet maken om niks te nuttigen, vind ik, en dus zit ik voor de derde keer aan de koffie. In het bij het café behorende borrelmuseum bekijk ik nog een paar flesjes, een asbakje en een KLM-huisje met de naam “Rijnbende” erop, de naam die ik droeg toen ik nog met Frank getrouwd was. Leuk!

 

  Via de andere kant van de Lange Haven wandel ik verder, over de Korte Havenbrug, langs de beeldjes van de brandersknecht en de zakkendrager, langs de Korenbeurs en het Zakkendragershuisje en door leuke oude straatjes met grappige namen zoals “Achter de Teerstoof”. Dit was de Brandersbuurt en kreeg vroeger de bijnaam Zwart Nazareth omdat alles zwart werd door de zwarte rookwolken die uit de branderijen kwamen.

 

Dan laat ik oud-Schiedam achter me en wandel door een aantal parkjes evenwijdig aan de Vlaardingerdijk. Ik kom langs een oud kerkhof en zie in de verte een grote moskee, ook kom ik langs een metrostation en twijfel even of ik hier de route al af zal breken. Maar nee, ik besluit toch verder te lopen naar Schiedam-Nieuwland. Over het Poldervaartpad met uitzicht op de Babbersmolen en op het eind onder de Nieuwe Damlaan door.

Dan ben ik bij het kleine dorpje (Bijdorp) waar ik 13 jaar gewoond heb en natuurlijk wandel ik even door de Spoorbaanstraat. Leuk dat het dorpje er nog steeds staat, het stond in 1975 toen ik er kwam wonen op de nominatie om binnen tien jaar te verdwijnen, maar daar is met succes actie tegen gevoerd en nu staat het er bijna 100 jaar! In 2024 dus groot feest!

 

Op station Nieuwland zoek ik tevergeefs naar de herinneringsplaquette voor de treinramp in 1976, maar die kan ik zo gauw niet vinden. Nou ja, volgende keer ga ik hier weer verder dus dan heb ik alle tijd om ernaar toe zoeken, nu vind ik het vandaag wel welletjes geweest en ik stap in de eerste de beste metro die eraan komt. Tot Schiedam Centraal en dan van daar in één ruk naar Hoogvliet. Een leuke wandeldag zit er weer op, binnenkort volgt deel twee naar Maassluis, zal veel minder met jenever te maken hebben, denk ik!  

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!