Origineel Overnachten Overijssel
Giethoorn, Hasselt, Dalfsen

 

Dag 1 Giethoorn

 

Dag 2 Dalfsen

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Voor dit jaar stonden er eigenlijk twee reizen op het programma, ik wilde in mei naar Hongarije en in oktober naar Portugal. Maar omdat er nog zoveel onzekerheden door corona zijn heb ik die laten vervallen. Want omdat ik niet van vliegen houd en dus overal met de auto naar toe reis, is het aantal landen dat ik moet doorkruisen me veel te groot. Bijvoorbeeld Portugal mocht je alleen in als je een negatieve test niet ouder dan 48 uur kon laten zien. Dat zou betekenen dat ik me ergens in Frankrijk of Spanje zou moeten laten testen. En het risico dat je ergens ver van huis vast komt te zitten…….. Nee, ik zag het nog niet zitten dit jaar en heb mijn plannen omgegooid.

 

Uiteindelijk heb ik besloten om dit jaar iedere maand een minivakantie in eigen land door te brengen. Leuk is natuurlijk dat een jaar 12 maanden heeft en dat Nederland 12 provincies heeft! Iedere maand een andere provincie dus. Ik kwam op de site “Origineel Overnachten” terecht en heb daar 12 bijzondere overnachtingen uitgezocht en de meeste al geboekt ook. Dit eerste tripje zou een tweedaags uitstapje worden naar Overijssel, met een overnachting in een authentieke schipperswoning op een binnenvaartschip: "De Oude Jan" in Hasselt.

 

En natuurlijk combineer ik deze uitstapjes met een paar wandeltochtjes in de omgeving. De eerste dag liep ik Groene Wissel Giethoorn. Echt een aanrader, ik ga hem zeker nog eens lopen met zon (en geopende horeca, ik was net een dagje te vroeg). Maar ook op deze grijze en windstille dag was het een prachtige tocht, veel water, veel bruggetjes en veel bootjes. Ik was een hele tijd niet in Giethoorn geweest en ik voelde me gewoon een beetje toerist in eigen land. Prima passend bij een minivakantie dus!  

 

Na het wandelen was het een half uurtje rijden naar Hasselt en daar was “De Oude Jan” snel gevonden. Wat een plaatje zoals hij daar aan de kade ligt bij de oude kalkovens! Het bleek dat ik hier al eens geweest was, ik heb tijdens het Hanzestedenpad een stadswandeling in Hasselt gemaakt en ik herkende het plekje direct. Alleen kan ik me niet herinneren dat het schip er toen lag en ook op m'n foto's van toen kom ik het niet tegen.

 

  En ook het schip zelf is helemaal geweldig! De schipperswoning (de roef genaamd) is helemaal in oude stijl bewaard, nog van de eerste eigenaar, en alle moderne gemakken zijn zodanig weggewerkt dat je er niks van ziet. Ook staan er veel gebruiksvoorwerpen uit vroegere tijden, zoals een oude telefoon, een koffiemolen en een ouderwetse radio. En als ontzettend leuk gastenboek: een ouderwetse schrijfmachine met een blanco vel papier erin! Natuurlijk heb ik daar een verhaaltje in zitten tikken!

 

De ruimte is wel heel erg klein, ik kan in m'n eentje m'n kont al zowat niet keren. Onvoorstelbaar dat ze hier vroeger met 5 kinderen hebben gewoond...... Er is een pietepeteuterig keukentje (eigenlijk alleen een gootsteen met planken erboven), een kachel waar vroeger ook op gekookt werd en in een zijhokje is de douche gemaakt. Het toilet is ook in oude stijl, een plank met een deksel, maar daaronder zit wel een moderne roestvrijstalen wc-pot.

 

Ik slaap in een echte bedstee (dat waren vroeger twee bedsteden van 1.40 lang, mensen sliepen toen zittend) en heb heerlijk uitgebreid koffie zitten drinken in de stuurhut. Die is nog helemaal in bedrijf, want in de zomer vaart het schip nog. De eigenaren hebben in het voormalige vrachtruim hun woning gebouwd en zijn voor vandaag dus mijn buren! In de stuurhut heb ik het langzaam donker zien worden en na een paar fotootjes van het verlichte schip gemaakt te hebben, ben ik heerlijk de bedstee ingekropen.  

 

  Kom uit de bedstee, m'n liefste..... Nou, dat viel nog niet mee, want ik heb zoooooo heerlijk geslapen! Om 08.30 werd het ontbijt gebracht, en dat was veel en lekker. Er zat een plastic zakje bij voor een lunchpakketje, dus ik heb een krentenbroodje ingepakt voor onderweg. Ik heb nog wat fotootjes genomen en een praatje gemaakt met de schippersvrouw en toen was het alweer tijd om te vertrekken. Ik heb het echt geWELdig naar m'n zin gehad, als alle overnachtingen zo worden als deze, dan heb ik een TOPjaar!

 

Nadat ik de “Oude Jan” gedag gewuifd heb ging ik op pad naar Dalfsen voor de Landgoedwandeling. Die begon heel leuk, veel boerenland, af en toe een stukje bos en een paar mooie landhuizen. Een eerste bankjesrust heb ik al na ca. 4 km ingelast, eigenlijk vooral om een extra pufje te nemen, want ik had het erg benauwd. Grappig dat het Jan's bankje heette, wel toepasselijk als je op de Oude Jan hebt geslapen.

 

Daarna kilometers lang door het bos gelopen, nou, ik hou normaal al niet van bos en met dat grijze weer en die benauwdheid vond ik er echt niet veel aan! Wel een heel leuke tweede bankjesrust genomen en op het eind kwam er gelukkig nog wat boerenland. Uiteindelijk stond GPS stil op 14 en nog wat, en die 14 kilometers gingen vandaag echt een beetje moeizaam dus. Maar voor de rest heb ik een geweldig tripje gehad, ik kijk nu al uit naar nummer 2! Waar precies, dat blijft nog even een verrassing.......  

 

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

Giethoorn

 

De Oude Jan

 

Dalfsen

   

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!