De Kalvarie en het Nieuwe Kasteel
Banska Stiavnica, Slowakije

 


Klik
hier voor een uitvergroting van het plaatje

 

 

  Na mijn verblijf in Bratislava reis ik verder naar een oud mijnwerkersstadje, Banska Stiavnica. Op advies van het reisbureau neem ik de toeristische route en die voert me over rustige binnenwegen en door kleine dorpjes. Ik had op verschillende media gehoord dat Slowaken er een nogal pittige rijstijl op na houden en ik had me dus al voorbereid op hartverzakkingen bij enge inhaalpogingen. Maar dat is me alles meegevallen, oké er wordt af en toe ingehaald, maar nooit op een onverantwoorde manier.

 

In ieder geval heb ik heerlijk rustig gereden, en rond het middaguur arriveerde ik bij het Antol Kasteel. Daar waren ze net met lunchpauze, dus ik heb me eerst een half uurtje vermaakt met een ommetje door de tuinen. Daarna het werkelijk schitterende kasteel bezocht. Dat is heel bijzonder volgens de kalender gebouwd, er zijn 4 poorten (de seizoenen), 7 omlopen (dagen in de week), 12 schoorstenen (maanden in een jaar), 52 kamers (weken in een jaar) en 365 ramen (dagen in een jaar). Jammer dat er binnen geen foto's gemaakt mochten worden.

 

Daarna verder naar Banska Stiavnica, waar ik incheckte in Penzion Kachelman. Weer een heel ander soort onderkomen, maar het voldeed aan alle wensen. Ik ben in het stadje een ommetje gaan maken en als ik al dacht dat Bratislava steile straatjes had, dit sloeg alles……. Het stadje (een oud mijnwerkersstadje) ligt dan ook in een oude vulkaankrater, dus voor veel dingen moet je steil omhoog lopen.  

 

Ik ben naar het Oude Kasteel geklommen, langs een paar kerken en over het Heilige Drie-Eenheid Plein. Een pizzabroodje gegeten in de pizzeria naast het penzion en mezelf voorgenomen om morgen niet te gaan wandelen hier, maar een paar dingen met de auto te gaan bekijken. Tenslotte reis ik morgen ook weer verder en al dat klimmen gaat teveel tijd kosten. Na nog een kopje koffie op de kamer ben ik weer bijtijds m'n bedje ingedoken.

 

  Na een prima nachtrust ben ik afgedaald voor het ontbijt. Leuk, dat was weer eens in een gezellig drukke eetzaal met een ontbijtbuffet. Misschien ook wel doordat het vandaag (15 september) een vrije dag is hier in Slowakije. Katholieke feestdag, het is de gedenkdag van de zeven smarten van Maria, en dat is de patrones van Slowakije. Lang leve Google, want het Engels of Duits van de meeste Slowaken is niet goed genoeg om dit uit te leggen.

 

Na het ontbijt uitgecheckt en op pad (met Kiaatje dus) naar de Kalvarie. Dat is een korte, maar hele steile wandeling langs kerken en kapelletjes die de kruisweg van Jezus weergeven. Ook kom je langs zeven kapelletjes die de zeven smarten van Maria weergeven, erg toepasselijk dus op deze dag. Omdat ik lekker vroeg ben is er op het kleine parkeerplaatsje nog voldoende ruimte en ik ga eerst een kijkje nemen in het infocentrum. En even naar het toilet voor ik aan de klim ga beginnen……

 

En dat was geen misselijke klim, direct vanaf de parkeerplaats zie je de bovenste kerk al heel hoog boven alles uittorenen. Gelukkig gaat het pad zigzag omhoog anders was het helemaal geen doen geweest. Ik stekker op m'n gemakje naar boven en blijf natuurlijk bij iedere kapel en bij iedere kerk uitgebreid stil staan. Om foto's te maken, en om op adem te komen…… Bij de Lower Church zijn een paar medewandelaars zo aardig om me even op de foto te zetten.  

 

Uiteindelijk kom ik bij de Upper Church uit en geniet daar van een fabelachtig uitzicht. In Kiaatje was ik daarnet al flink omhoog gereden en daar deze klim nog eens bij, het is werkelijk geweldig. Aan de achterkant van de kerk is de kruisiging weergegeven en de tombe van Jezus. Ik loop dus een ommetje om de kerk heen en geniet van het uitzicht alle kanten op. Bij de kerk staat ook een foto van hoe die er uitzag voor de restauratie, nou daar hebben ze werkelijk een wondertje aan verricht!

 

  En dan weer naar beneden over al die steile paadjes, nu kom ik langs de kapelletjes van de zeven smarten. Ik kom nu ook langs de kapel van de heilige drie-eenheid, en zie daar mensen aan het werk met de restauratie. De enige kapel die nog niet af is. En geloof het of niet, ik heb iemand met een tandenborstel aan het werk gezien. Moet een monnikenwerk geweest zijn, die hele restauratie!

 

Dan ben ik weer terug bij de lower church en na een laatste struikelpaadje kom ik weer bij het infocentrum. Ik ga nog even naar binnen en koop een sticker en een houten woodie als souvenirtje. Als ik de sticker in m'n wandelboekje steek, vraagt de verkoopster of ik ook een stempel wil. Ja, NATUURLIJK wil ik een stempel! En hoewel het een afstand van niks is geweest, komt ie toch in mijn wandelboekje te staan! En op deze site.

 

Na deze prachtige korte wandeltocht bezoek ik ook nog even per auto het Nieuwe Kasteel. Voor anderhalve euro mag ik het binnen even bekijken en als ik dan nog twee euro extra betaal mag ik ook nog foto's maken! Nou, vooruit dan maar. Het is wel aardig, dat kasteel, maar het leukste vond ik eigenlijk het uitzicht op de stad waar ik gisteren nog wandelde, en op de Kalvarie. Vanaf hier kan je pas goed zien wat een steile klim dat is geweest, 100 meter omhoog in nog geen anderhalve kilometer!  

 

Ik had eigenlijk ook nog het openluchtmuseum over de mijnbouw willen bekijken, maar het is inmiddels half twee geworden en ik moet toch nog een aardig stukje rijden. Geen museum dus meer, maar wel weer een rustige reis naar Smizany, waar mijn volgende logeeradres is. Het eerste stuk gaat via de toeristische route, maar het laatste stuk over de snelweg en daar zie ik het gebergte de Hoge Tatra opdoemen.

 

  WOW, wat een spectaculair gezicht! Ik ben blij dat ik langs een benzinestation kom, waar ik even kan stoppen voor een paar fotootjes en ik maak van de gelegenheid gebruik om een lekker ijsje te kopen. Dan rijd ik verder naar Smizany en arriveer bij Pension Maria, het laatste adres van deze reis. Hier blijf ik 5 nachten en vanaf hier maak ik uitstapjes naar de Hoge Tatra en natuurgebied het Slowaaks Paradijs.

 

Ik heb een mooie ruime kamer, met balkon en overdekte veranda en heb me al gauw geďnstalleerd voor de resterende tijd. Ik heb onderweg broodjes gekocht als avondeten, want ik heb echt geen puf meer om nog een restaurantje of zo op te zoeken. Het was een lange maar prachtige dag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

Ook van de reis van Bratislava naar Banska Stiavnica heb ik een foto-album gemaakt: klik hier

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!