Stadswandeling Bratislava
Hoofdstad van Slowakije

 


Klik
hier voor een uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Voor verleden jaar (2020 dus) had ik in september een rondreis door Slowakije (met eigen auto) geboekt. Helaas ging die vanwege corona natuurlijk niet door, maar ik kon de reis zonder problemen overzetten naar 2021, op dezelfde data. Omdat Slowakije te ver rijden is om in één dag te doen, had ik voor zowel de heenreis als de terugreis een overnachting geboekt in Usti nad Labem in Tsjechië. Kwam mooi uit, want ik had nog Tsjechische Kronen over uit 2014, daar kon ik mooi die overnachtingen mee betalen. Slowakije geeft geen valutaproblemen, die hebben gewoon de Euro.

 

Ik had voor de heenreis de zaterdag en de zondag uitgekozen, om het risico op files zoveel mogelijk te vermijden en dat heeft goed uitgepakt. Ik reed probleemloos Duitsland door en arriveerde netjes op tijd in Usti nad Labem. Daar werd ik welkom geheten door een vriendelijke pensionhouder en die wees me naar een vrolijke, frisse kamer. Prima, maar één nadeel: het was driehoog, zonder lift……. Ik heb dan ook alleen maar het allernoodzakelijkste mee naar boven genomen. Na een ommetje in de buurt (tjonge jonge, wat een steile straatjes) heb ik m'n bedje opgezocht en heerlijk geslapen.

Na een prima ontbijtje, dat stipt op tijd op de kamer werd gebracht trok ik verder naar Slowakije, naar Bratislava om precies te zijn, waar ik de eerste twee nachten zou verblijven. TomTom stuurde me feilloos naar het hotel, waar ik Kiaatje kwijt kon op een afgesloten parkeerplaats. Ziezo, die staat daar goed, na twee dagen rijden hebben zowel Kiaatje als ik wel een rustdag verdiend!

 

Het was nog lekker vroeg in de middag, dus ik ben op pad gegaan voor een eerste verkenning van Bratislava. Het oude centrum ligt op loopafstand van het hotel, dus daar flaneerde ik langs de Donau op m'n gemakje naar toe. Op m'n gemakje, ja, want het was onbehoorlijk heet! En na die heerlijk koele zomer in Nederland ben ik daar natuurlijk absoluut niet aan gewend. In de stad heb ik een ijsje gegeten en koffie gedronken op het terras van……. 17's Bar!!! Helemaal geweldig, MIJN stad dat Bratislava!  

 

Op de terugweg genoten van de zonsondergang boven de Donau (ik ben er speciaal de UFO-brug voor overgestoken) en onderweg een klein hapje gegeten. In het hotel op mijn balkon (ja, heerlijk, ik heb een balkon!) nog een bakkie koffie genomen en nadat ik de kamer een beetje af had laten koelen mijn bedje ingedoken. Morgen ècht stadswandelen!

De volgende ochtend vroeg wakker geworden op alweer een stralende dag en heerlijk ontbeten in de grote ontbijtzaal, die ik zowat alleen voor mezelf heb. Geholpen door een superbeleefde serveerster, op het onderdanige af, ik voelde me er gewoon een beetje ongemakkelijk bij…... Daarna m'n rugzak van de kamer gehaald en op pad de stad in. Steil afdalen, de weg en de trambaan oversteken en dan langs de Donau naar de oude stad.

 

  Vandaag heb ik de Donau iets verder gevolgd en ben pas later de stad in gegaan. En wat een heerlijke stad is dat Bratislava! Ze konden natuurlijk al niet veel kwaad meer doen nadat ik die 17's Bar had ontdekt, maar vandaag ben ik nog verder verliefd geworden op deze stad. Ik heb zo ontzettend veel gezien en de sfeer was zo gemoedelijk, en tel daarbij op dat het prachtig mooi weer was, met een stralend zonnetje en een strakblauwe hemel, het was kortom een TOPdag!

 

Het enige smetje op deze dag was wel, dat net vandaag de Paus een bezoek bracht aan de stad. Daardoor kon ik niet de grote Sint Martin's Kathedral bezoeken, maar waren ook veel straten en pleinen in de omgeving van die kathedraal afgezet, zodat ik veel om heb moeten lopen. Maar ik heb me niet gewonnen gegeven, behalve de kathedraal dan, waar je ècht niet kon komen, heb ik alles wat op mijn lijstje stond gezien. Ik heb er wel 21 km voor in de hitte moeten lopen, maar het was de moeite waard! En ik heb zowaar nog een glimp van de Paus op kunnen vangen ook. Ik moest er weliswaar m'n rugzak voor laten doorzoeken en m'n wandelstok voor afgeven, maar hij staat op de foto!

 

Wat ik verder allemaal gezien heb? De Blauwe Kerk, het Nationaal Museum, het Primate's Palace, het Centrale Plein, het Stadshuis, het Presidentieel Paleis, het Nationaal Theater, natuurlijk het Kasteel van Bratislava en daarnaast talloze andere prachtige gebouwen en veel (heel veel) kunstwerken. Ik heb door eindeloos veel smalle en steile straatjes gelopen, souvenirs gekocht, vaak koffie gedronken, burgertje gegeten en last but not least: ik kwam in een kattencafé terecht!  

 

Kortom, ik heb een geweldige dag gehad, deze stad dendert moeiteloos mijn top-3 binnen, samen met Reykjavik en Tallin, de precieze volgorde in die top-3 laat ik even in het midden tot de indrukken van Bratislava een beetje ingedaald zijn. Natuurlijk heb ik ook vandaag weer koffie gedronken bij 17's Bar, maar toen ik vroeg in de avond m'n afsluitende bakkie koffie ook daar wilde drinken was het terras helemaal vol. Die laatste latte in Bratislava heb ik dus in de ondergaande zon langs de Donau gedronken.

Weer terug in het hotel was mijn kamer lekker koel (ik had speciaal gevraagd om toch vooral de gordijnen dicht te laten) en na een verfrissende douche heb ik weer heerlijk na zitten genieten op het balkon, luisterend naar een enorm krekelconcert hier. En hoewel ik uitzie naar de rest van deze reis, vind ik het bijna jammer dat ik morgen alweer weg moet……..

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

Ook van de heenreis en de eerste verkenning van Bratislava heb ik een foto-album gemaakt: klik hier

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!