Aktiva Tours 4 Daags Tripje
De Westerwalder Seenplatte

 

Dag 1 - Marienstatt

 

Dag 2 - Dreifelden

 

Dag 3 - Dreifelden

 

Dag 4 - Hachenburg

     


Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier, hier, hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

  Verleden jaar mei had ik bij Aktiva Tours een reis geboekt om een gedeelte van de Eifelsteig te gaan lopen. Helaas, zoals bij iedereen gooide corona roet in het eten en mijn reis werd gecanceld. Voor de aanbetaling die ik al had gedaan kreeg ik een voucher, die kon ik dan inwisselen voor een latere reis. Ik vond het wel heel erg leuk dat ik in de week waarin ik oorspronkelijk op reis gegaan zou zijn een heel lieve kaart van de medewerkers van Aktiva Tours kreeg. TOP!!!

 

En nu langzamerhand de buitenlandse reizen weer mogelijk worden en ik inmiddels ook compleet gevaccineerd ben, ben ik op zoek gegaan naar een vervangende reis. Dat zou niet de Eifelsteig worden, ik denk dat die momenteel te hoog gegrepen is. Plus dat dat een reis met bagagevervoer is, je moet dus iedere dag verder trekken, een rustdag inlassen als dat nodig is wordt dan lastig. In plaats daarvan vond ik een vierdaagse reis naar het Westerwald met een vaste verblijfplaats.

Vooral bijzonder vond ik dat ik tijdens deze reis in een abdij zou overnachten! Want hoewel ik helemaal niets met enig geloof of wat dan ook heb, vind ik de sfeer die in zulke gemeenschappen hangt altijd wel heel erg prettig. Ik keek er dus echt naar uit, vooral omdat er ook verteld werd dat het restaurant waar de wandelgasten normaal eten gesloten was en je dus gewoon bij de monniken in de abdij zou eten. Leuk!

 

Het reisbureau had suggesties aangedragen voor de vier wandeldagen, met beschrijvingen en plattegrondjes van diverse wandeltochten toegevoegd. GPS-tracks had ik niet gekregen, maar ik ben natuurlijk niet voor één gat te vangen en met wat zoekwerk op internet had ik al gauw alle tracks te pakken via ich-geh-wandern.de, inclusief de coördinaten van de startplaatsen. Ik had zelfs voor iedere dag een alternatief gevonden, met het weer van de laatste tijd weet je immers nooit of een route wel bewandelbaar is.  

 

Dinsdag 17 augustus was het zover, de tassen waren gepakt, de rugzak stond klaar en Timmie bleef gewoon thuis onder de hoede van mijn nieuwe buren. Rond zes uur vertrok ik uit Rozenburg en ik had een vlotte reis, geen gedoe bij de grens (waarmee ik coronacontrole bedoel) en TomTom stuurde me feilloos naar Marienstatt, waar ik rond half elf arriveerde. De abdij zag er vanaf de parkeerplaats prachtig uit, maar ik wilde eerst het eerste rondje gaan wandelen en me vanmiddag pas aanmelden.

 

 

Ik zal niet van alle dagen een uitgebreid verslag van mijn wandeltocht maken, de foto-albums vertellen het verhaal beter. Hier in het kort de vier wandeldagen:

Dag 1 Rundweg ab Marienstatt 9 km Een wat kortere wandeling met vertrek direct vanaf de abdij, prima voor de eerste dag na de lange heenreis dus. En ik merkte direct wat men met “flink heuvelachtig” bedoelde bij de omschrijving van de omgeving! En niet alleen heuvels, maar ook een pad met onwijs veel trappen naar een oude mijn. Daar kon je in afdalen, maar omdat het erg donker was en de trappen glad heb ik dat in m'n eentje niet aangedurfd.

 

  Rusten kon ik niet onderweg, ik werd blij gemaakt met een bord dat een restaurant open zou zijn, maar dat bleek toch dicht. Het mooiste van deze eerste wandeling vond ik de afdaling dwars door de weilanden naar Limbach. Wow, wat een prachtig gezicht was dat en wat heb ik lopen genieten van de uitzichten! Het allerlaatste stukje terug naar de abdij was idioot steil naar beneden met een pad vol losse steentjes, heel voorzichtig gedaan dus!

 

Dag 2 De 7-Weiher-Weg 15 km Voor dag 2 stond de 7-Weiher-Weg op het programma, Google Translate vertelde me dat een Weiher een vijver was, maar wat ik vandaag gezien heb past niet in mijn beeld van een vijver. Een andere gast in het hotel, Isabel, vertelde me dat een Weiher niet kunstmatig is, maar een meer dat niet door een rivier of zo gevoed wordt. Dus een iets ruimer begrip dan bij ons. Overigens is de gehele 7-Weiher-Weg langer dan wat ik vandaag gelopen heb, ik heb 3 Weiher gezien.

 

En tja, ik zit hier in het Westerwald, dus ik heb best vaak door het bos gelopen, maar met de herfst op komst vind ik dat niet zo erg. Ik heb al veel paddenstoelen en bessen gezien. Minder leuk vond ik een graspad langs sculpturen, doordat het 's morgens regende kreeg ik daar drijfnatte voeten, terwijl ik maar één sculptuur heb gezien. Dat was het niet waard om natte voeten voor te krijgen! Vandaag kon ik ca. 3 km voor het eind wel aan de koffie, met heerlijk gebak erbij!  

 

Dag 3 De Romantische Seenplatte 16 km Vanaf dezelfde startplaats als gisteren, maar nu een heel ander rondje, meer naar het zuiden. Ik volgde vandaag markering met een grote groene W van Westerwaldsteig en stapte later over op weer een stuk van de 7-Weiher-Weg. Er is werkelijk uitstekend gemarkeerd hier. Op sommige plekken is in verband met een bomenziekte flink gekapt en het is leuk om te zien dat de markering op de bomen gespaard blijft. Die bomen worden net boven de markering gekapt!

 

  Er zat vandaag ook een fikse klim in de route, de Schwengersberg op. Dat ging niet vanzelf, ik had best veel last van m'n longen (ik hoorde ze soms zelfs piepen) en ik heb dan ook veel fotomomentjes ingelast. Maar natuurlijk ben ik toch boven gekomen en heb van het uitzicht genoten. Ondanks dat het deze dagen voornamelijk bewolkt was met af en toe regen, was het toch goed helder en heb ik ver om me heen kunnen kijken.

 

Dag 4 Das Wasser Erlebnispfad 14 km Vandaag op de laatste dag gestart in Hachenburg, ca. 10 minuten rijden vanaf de abdij en daar een prachtige tocht gelopen. Wel weer een pittige route, vanaf het begin vrij veel omhoog lopen met als hoogtepunt de Gräbersberg, waarop een joekel van een uitkijktoren staat. Ik heb mijn twijfels gehad of ik er wel op zou gaan (hij was erg hoog), maar ik kon de verleiding toch niet weerstaan en heb 13 trappen van 15 treden beklommen. Het uitzicht was grandioos natuurlijk en net hier had ik het beste weer van alle vier de dagen!

 

Ook leuk was de Rohrbach Grotte, daar stond een wensboom met tientallen lintjes erin. In een hutje stond een bak met lintje en zo heb ik ook een wenslintje opgehangen. Helaas had ik geen pen bij me dus ik kon de wens niet op het lintje schrijven, maar hij zal vast wel uitkomen! En ik ben langs een schitterend groen meertje gekomen, waarbij een prachtig bankje stond voor een bankjesrust. Echt genieten met uitzicht over dat mooi gekleurde water.  

 

 

 

Het verblijf in de Abtei Marienstatt heb ik helemaal geweldig gevonden, het inchecken vond ik al leuk, dat deed ik nog nooit eerder bij een monnik in een pij! Ik had een kamertje in het poortgebouw, dus niet in de grote abdij zelf, een echt eenpersoonskamertje, sober, maar voor mij van alle gemakken voorzien. Ik had zelfs WiFi, maar geen TV. Een goede douche, een prima bed, een lekkere leunstoel en een bureautje om aan te schrijven. Meer heb je eigenlijk niet nodig, toch? Wel moest het bed nog even opgemaakt worden…..

Zowel voor het ontbijt als het avondeten wandelde ik naar de grote abdij. Het eten was niet luxe, maar er was voldoende en het smaakte allemaal lekker. Zo bakken ze zelf hun brood en volgens mij was ook de jam zelf gemaakt. Als avondeten kreeg ik achtereenvolgens macaroni, omelet en maaltijdsalade, iedere avond vergezeld van brood met kaas en vleeswaren. Geen wijn, bier of frisdrank bij het eten, maar een kopje thee……, dat was wel even wennen! Gelukkig was er bij het ontbijt wel koffie.

 

  Bij de abdij hoorde ook een winkel, een boek- en kunsthandel, waar ik een beschermengeltje heb gekocht en een kleinigheidje voor de buren die voor Timmie zorgden. Natuurlijk heb ik ook de bij de abdij behorende basiliek bezocht en zowel daar als in de abdij de nodige foto's gemaakt. Vooral de entree en het trappenhuis in de abdij vond ik schitterend. En het plafond……., een sprookje zo mooi! Als ik er nog een keer heen ga, wil ik toch proberen om een kamer in de abdij zelf te krijgen.

 

De laatste ochtend was het feest in de abdij, pater Dominikus vertelde dat een nieuwe broeder zich voorgoed bij hen zou voegen. Dat werd onder andere gevierd met het luiden van alle klokken die de abdij rijk is, om zes uur 's morgens……. Het klonk heel erg feestelijk, dat wel! Er kwamen ook veel gasten, de parkeerplaats stond vol en ook de ouders van de nieuwe broeder waren vanuit Colombia aanwezig. Het gebeurt dus nog wel, een nieuwe intrede.

 

De terugreis ging ook weer vlot, hoewel er een enorme file op mijn weg stond. TomTom vond een andere route en stuurde me dwars door Keulen. Omdat het na mijn wandeltocht wat later was geworden kwam ik daar dus rond half vijf doorheen. Niet de meest prettige tijd om door een vreemde stad te rijden, ik was dan ook erg blij met TomTom, die me er feilloos doorheen leidde. Daarna nog wat korte opstoppinkjes, een tussenstop voor koffie en een ijsje en toen was ik rond 20.00 uur weer thuis, opgewacht door een blije Timmie.  

 

Ik heb het heel erg naar m'n zin gehad en zit er al aan te denken om nog een keer naar deze omgeving te gaan. Er is genoeg te wandelen en anderszins te beleven en de heuvels zijn net iets minder hoog dan in het Sauerland of in het zuiden van Duitsland. Voor mij veel beter behapbaar dus. Ik durf hier dan ook gerust te stellen: wordt vervolgd (al dan niet in de abdij)!

 

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

     

Dag 1 - Marienstatt

 

Dag 2 - Dreifelden

 

Dag 3 - Dreifelden

 

Dag 4 - Hachenburg

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!