Typisch Nederlands
De molens van Kinderdijk

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Er werd nog steeds redelijk mooi weer voorspeld in ik bedacht dat het voor mijn 2e "Typisch Nederlands" tocht wel heel erg mooi zou zijn om de molens bij Kinderdijk in de zonsopkomst te bekijken. In deze tijd van het jaar is die niet zo heel erg vroeg meer, zo rond 06.20, dus dat is best te doen! In het weekend mag je gratis parkeren bij IHC Caland en van daar is het een paar honderd meter lopen naar het begin van het pad langs de molens. Om dus wat speling te hebben, heb ik ervoor gezorgd dat ik zo rond kwart voor zes ter plekke was.

 

De lucht was niet helemaal wolkenvrij, maar dat zorgde toch ook wel voor prachtige uitzichten over de Lek. Ik wandelde het pad langs het bezoekerscentrum en vandaar langs de molens. Heerlijk rustig natuurlijk zo 's morgens vroeg. Ook de parkeerplaats was vrij toegankelijk op dit uur, dus als je alleen voor de zonsopkomst komt, kan je denk ik gratis dichtbij parkeren, maar omdat ik er een tocht van ca. 20 km achteraan wilde doen, was dat geen optie. En waarom € 7,50 betalen als het bij IHC gratis kan?

 

Na ongeveer 2 km kwam ik bij de beroemde foto-plek aan, daar waar je de vijf molens zo mooi op een rijtje ziet staan. Er waren nog een paar mensen met een camera aanwezig, maar we gaven elkaar allemaal de ruimte en de mogelijkheid om even op het beste plekje te gaan staan. De zon kwam helaas achter de wolken op, maar de zilveren rand rondom die wolk was ook een prachtig gezicht en de weerspiegeling in het water was grandioos.  

 

  Ik wandelde rustig verder en wat later kwam de zon boven de wolk uitpiepen, ik kon het moment suprÍme precies op de foto zetten. Vanaf waar ik nu liep (langs de vijf eerdergenoemde molens) kwam er iedere keer een molen voor de zon te staan, waardoor ik prachtige plaatjes in tegenlicht kon maken, maar ook een terugblik op de molens nu volop in de zon was mooi. Bij de laatste molen maakte ik nog even een selfie, en toen opeens trok de lucht dicht, in nog geen vijf minuten was het helemaal grijs!

 

Ik was blij dat ik bij de molens net mazzel had gehad en wandelde verder langs de knooppunten die ik voor m'n route had uitgezocht. Natuurlijk had ik die ook in mijn GPS staan en och, de omgeving is hier wel bekend, fout lopen is uitgesloten! Ik volgde alsmaar het water, met mooie uitzichten aan weerszijden, wel jammer dat de zon helemaal weg was, het werd zelfs een beetje nevelig. Maar de temperatuur was prima en er stond een lekker windje, dus ideaal wandelweer.

Bij de Zijdeweg stak ik het water over en maakte daar vanaf de brug foto's van de Zijdemolen, daar waar ik in het voorkaar die schitterende nevelige zonsopkomst heb meegemaakt. De molen draaide en om het “Typisch Nederlands” effect voor de Flower Challenge een beetje te benadrukken heb ik daar ook een kort filmpje van gemaakt. Ook een paar molens verderop draaiden, en ik heb van het uitzicht zitten genieten op een bankje bij een stil watertje.

 

Ik was eigenlijk van plan om helemaal langs de Lek terug te lopen, maar ik zag dat de evenwijdig lopende Tiendweg hier redelijk verhard is, een beetje een grindachtig fietspad. Omdat ik de wind op de terugweg tegen zou hebben besloot ik spontaan om die Tiendweg te gaan volgen en verderop bij Nieuw-Lekkerland pas naar de Lek te gaan. Geen verkeerde beslissing, denk ik, het was heerlijk rustig wandelen op deze smalle weg!  

 

Bij Nieuw-Lekkerland aangekomen ging het pad over in een asfaltpad en liep langs het gehuchtje Achthuizen langs de buitenrand van Nieuw-Lekkerland met juweeltjes van huizen die ook nog eens een prachtig uitzicht over de polders hebben. Bij een soort paddenpoel stond er een uitnodigend bankje en daar heb ik nog even een korte bankjesrust ingelast om verderop een stukje door het dorp heen naar de Lek te lopen.

 

  Een vrij steile opgang de dijk op en daar heb ik dan volop uitzicht over het water. De zon komt inmiddels weer steeds vaker door het wolkendek heen breken en ik zie in de verte de aanlegplaats van de toeristenboten die Kinderdijk aan doen. En het duurt dan ook niet lang meer of ik zie de molens van Kinderdijk weer, nu hoog vanaf de dijk gezien. Ik kom ook nog langs een aantal militaire voertuigen die net aan een rit beginnen, leuk voor wat fotootjes!

 

Dan ben ik weer terug en loop achterlangs, langs het gemaal en over een loopbrug over het water terug naar het bezoekerscentrum. Daar koop ik in de souvenirwinkel een sleutelhanger met twee klompjes eraan en een stukje verderop een paar echte klompen, dat was ik allang van plan voor in de tuin en tja, voor deze challenge komen op een gegeven ook klompen aan bod, dus dan kan ik maar beter voorbereid zijn……. In ieder geval heb ik van deze tweede “Typisch Nederlandse” tocht genoten!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!