Nationale Molendag 2021
Langs drie molens op Voorne-Putten

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Zondag 9 mei, het is vandaag niet alleen Moederdag maar ook Nationale Molendag. Dit jaar is dat, net zoals bijna alle andere evenementen, alleen virtueel te vieren, maar je kan er natuurlijk altijd alleen op uittrekken. Ik herinnerde me dat ik een keer een tocht langs molens op Voorne-Putten had gelopen, tijdens de molendag aldaar, die is altijd in juli. De route was snel opgeduikeld en bleek zo'n 16 km te zijn. Mooi dus voor een herhaling.

 

De route lijkt erg op het oude Bernissepad, aan de ene kant van de Bernisse heen en aan de andere kant terug. Maar nu iets verder naar het noorden en iets minder naar het zuiden. Op de route doe je vier dorpjes aan, Geervliet, Heenvliet, Abbenbroek en Zuidland. Van deze drie heeft Heenvliet geen molen, de andere drie wel. Maar Heenvliet heeft een prachtig oud dorpsplein en een prachtig beeld van een paard, dus ook ruimschoots de moeite waard om doorheen te wandelen.

 

Ik ben gestart bij de TOP vlakbij Geervliet en wandelde eerst noordwaarts naar Geervliet en heb daar Molen De Bernisse bewonderd. Daarna ging het naar Heenvliet, waar ik dwars door het dorp heen liep en daarna langs het draaiende beeld van het paard. Daar kon ik leuke foto's maken met een paardenbloem, zodat het een “paard-en-bloem” werd. Wel kwam er daar een enorme donkere lucht aanzetten en even later barstte er een onweersbui los.  

 

Daar hou ik helemaal niet van en ik was blij dat ik alweer richting het zuiden liep, ik kwam vlak langs Kiaatje! Daar ben ik dus een paar honderd meter van de route afgeweken en heb veilig in een kooi van Faraday koffie zitten drinken. Toen de bui verder trok, ben ik ook weer op pad gegaan, nog wel onder een donkere hemel, maar er kwam al gauw wat meer blauw in de lucht.

 

  Molen nummer twee stond in Abbenbroek en die heet net zoals zovele molens De Hoop. Hier waren ook deelnemers aan een puzzeltocht per tractor aanwezig, ik heb die tractoren later nog vaak in de verte zien rijden! Daarna een lang stuk langs de Bernisse, waarna ik in Zuidland arriveerde. Langs de kerk met het oorlogsmonument, waar nog bloemen bij lagen en toen was tot mijn vreugde de plaatselijke snackbar open en kon ik van een heerlijk softijsje genieten.

 

Bij het verlaten van Zuidland kwam ik langs molen nummer drie, De Arend. Na daar foto's van gemaakt te hebben ging het de brug over de Bernisse over en daarna aan de andere kant linea recta terug naar de TOP, een stuk van ca. 3 km. Nog heel even een bankjesrust ingelast om mijn koffie op te drinken en een crackertje te eten en toen was ik weer terug bij Kiaatje. Niet zo gezellig als (inmiddels) 10 jaar geleden, toen er bij de molens van alles te beleven was, maar toch een geslaagde tocht geweest!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!