Zelf Op Pad
Rondom Culemborg

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Vrijdag 16 april beloofde een stralende dag te worden en ik besloot weer eens een wat langer tochtje te lopen. Ik heb nog een paar bollen- en bloesemroutes liggen, maar via allerlei kanalen hoor ik dat de bloeitijd nog niet helemaal rijp is, om maar eens een plastische uitdrukking te gebruiken. Maar ik heb ook nog een aantal ZOP (Zelf Op Pad) routes van stg. Samen Op Pad gedownload en ik kies daaruit “Rondom Culemborg”. Toch een beetje in de bloesemstreek maar de nadruk ligt meer op de Lek en de forten aldaar, aan het plattegrondje te zien.

 

Ik ga rond 8 uur van huis en TimTim begint al gelijk te krijsen dat er files staan, maar loodst me daar later netjes omheen. Hij stuurt me in de buurt van Leerdam over allemaal bekende dijkjes, en die zijn best smal en hoog als je er met de auto overheen moet! Ik wandel er liever geloof ik. Enfin, tempo kan ik niet maken op deze weggetjes en ik ga dus iets later van start dan ik van plan was. Geeft niks, ik heb de tijd aan mezelf en de dag is nog lang.

 

Bij station Culemborg is nog parkeerplaats genoeg en ik ben al snel op weg. Eerst langs een vijver waar een groot eendenkasteel is gebouwd en waar een reiger op een nest zit. Dan zie ik in de verte de torens van het centrum van Culemborg en wandel ik de oude binnenstad in. Prachtige poort en een mooi plein, met een oud stadhuis, twee oude waterpompen en een grote kerk. Die is te groot voor een foto, dus ik maak alleen een detailfoto.  

 

Verder door leuke straatjes, waarvan er eentje zo smal is dat ik er al voorbij ben dat ik het in de gaten heb! Maar verder wandel ik zonder problemen het centrum uit en ben ik “buiten”. Ik kom langs een paar prachtige bloesembomen (ja, deze staan toch al in bloei, waarschijnlijk omdat ze zo beschut staan) en word door Park De Plantage geleid, waar een ooievaar hoog in het nest zit. Daarna kom ik op de dijk langs de Lek te lopen en hoewel de routebeschrijving zegt dat je hier ook een stukje door de uiterwaarden kan, blijf ik lekker op het asfalt.

 

  Dit eerste stukje is eigenlijk een soort lusje, ik ga Culemborg weer in en kom daar langs het haventje. Dat herinner ik me nog van toen ik hier eens met het pontje aan ben komen varen! Vandaag geen pont, ik blijf aan deze kant van de Lek, ga een grote brug onderdoor en wandel daar de uiterwaarden in. Lopen langs de Lek, vermeldt een bordje, nou dat klopt helemaal en gelukkig is het pad kurkdroog, geen modderboel dus. Ik kom uit bij het kunstwerk “En toen ging de dijk op de schop” en las daar even een bankjesrust in met een kopje koffie uit de thermos.

 

En dan gaat het verder, alsmaar over de dijk langs de Lek, tot ik bij het Werk aan het Spoel kom. Daar loopt de route via een onverhard pad helemaal omheen, terwijl je mooi uitzicht hebt op het fort. Na eromheen gelopen te zijn gaat de route aan de andere kant weer de uiterwaarden in, waar ik alweer wat bloesem spot. Nu dus in echte boomgaarden en deze bloesem is net aan het openbarsten. Het wordt tijd dus om volgende week een echte bloesemroute te gaan lopen!  

 

Aan het eind van het pad door de uiterwaarden loop ik recht op de kerk van Everdingen af en daar kan ik bij een landwinkel een koffie-to-go met een croissantje erbij kopen. Bij gebrek aan een bankje geniet ik daarvan op een wat verhoogd stoeprandje, ach ja, een mens moet wt, h! Ik ga Everdingen weer uit en kom een eindje verder bij Fort Everdingen. Hier gaat de route dwars doorheen en ik raak voor de eerste keer het spoor een beetje bijster. Paar extra metertjes door het fort dus.

 

  Via een stukje klompenpad, en een schapenhekje wandel ik over een beer het fort uit en ga aan de laatste loodjes beginnen. Eerst een prachtig pad dwars door de weilanden, waarbij ik langs een kogelvangmuur kom (wordt me bereidwillig verteld door een paar voorbijgangers). Als ik aan het eind van dit pad het fietspad langs een weg op ga, zie ik aan de overkant een hele grote ijshoorn staan. En ja hoor, ik kan aan het ijs, in een boerderijwinkel is er keus genoeg en ik ga dit keer voor hazelnoot met banaan. Op een bankje bij een speeltuintje geniet ik van deze lekkernij.

 

Dan ga ik Culemborg weer binnen en over het laatste stukje kan ik kort zijn: allemaal nieuwbouwwijken, ik vond er niks aan. Erg jammer van zo'n leuke route, want zo'n laatste stukje blijft wel in je geheugen hangen natuurlijk. Maar goed, ik worstel me er natuurlijk toch manmoedig doorheen en moet wel lachen als ik bij het station aangekomen daar een beeldje zie van twee juichende meisjes. Zo voel ik me ook, blij dat ik er ben! En niet alleen vanwege dat saaie stukje, maar m'n been doet ook weer behoorlijk pijn. Maar ik heb een erg leuke dag gehad, met prachtig mooi weer. En als ik deze route nog eens ga lopen, dan doe ik hem gewoon andersom, eerst die saaie nieuwbouwwijken en dan op het eind het mooie centrum van Culemborg, lijkt me veel beterder!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!