Groene Wissel Streefkerk
Weergaloze zonsopkomst

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  De avond na dat gezellige bergtochtje met Elly werden er bij het weerbericht van RTL4 prachtige plaatjes vertoond van een nevelige zonsopkomst. Het deed me direct denken aan de schitterende zonsopkomst van verleden jaar bij Streefkerk! En toen ze voor de volgende dag hetzelfde weerbeeld voorspelden besloot ik spontaan om die tocht opnieuw te gaan lopen! Het is de Groene Wissel Streefkerk, maar om de zonsopkomst op z'n mooist mee te maken startte ik bij de molen bij de Zijdebrug.

 

Omdat net de zomertijd is ingegaan is de zonsopkomst nog niet zo berevroeg, om 07.35 uur pas en dus zorgde ik dat ik rond 7 uur op de parkeerplaats bij de brug stond. Verleden jaar had ik daar het rijk alleen, maar nu waren er nog een paar fotografen aanwezig om de zonsopkomst vast te leggen. We maakten een praatje, ik maakte de eerste foto's van de molen afstekend tegen het ochtendgloren en wandelde toen de Tiendweg op, op weg naar de zonsopkomst!

 

En die was weer weergaloos mooi! Tjonge jonge, wat heb ik weer lopen genieten en wat is Nederland toch mooi als je op de juiste momenten op de juiste plekjes bent. Wel was het zo vroeg in de ochtend nog hartstikke koud, maar ik denk dat dat ook juist gezorgd heeft voor die fantastische nevel over de weilanden. En nadat ik het eerste glimpje van de opkomende zon door een groepje bomen heen zag, kwam hij even later in al z'n glorie volledig op. WOW……..  

 

Mijn camera maakte overuren (kijk de foto's in het album maar) en over mijn wandeltempo zullen we het vandaag maar helemaal niet hebben, dat is normaal al niet hoog, maar nu was het bijna negatief….. Maar uiteindelijk was de zon dan toch een flink eind boven de horizon geklommen en ging de ochtend over van “een fabuleuze zonsopkomst” naar een “gewoon” schitterende dag. Ik vervolgde de Tiendweg en verderop ging het rechtsaf naar het water.

Dat stak ik over en had vanaf de brug prachtige uitzichten over zachtblauw water, waar toch nog steeds nevel overheen hing. Een eindje verder stak ik weer terug over het water en liep een tussendoorweggetje met uitzicht over de weilanden naar de provinciale weg. Die moest ik een paar kilometertjes volgen, niet het mooiste stukje van deze tocht, maar gelukkig niet al te lang en het was ook niet overdreven druk.

 

  Ik zag twee zwanen die op een verschrikkelijke manier kabaal aan het maken waren en ik weet nu nog steeds niet of het nou een vrijpartij was of een vechtpartij. Ik denk toch eigenlijk het laatste, een mannetje dat een ander mannetje uit zijn territorium verjoeg. Het leek wel of hij hem vermoordde, en ik ben even blijven kijken of de aangevallen partij nog wel op stond. En ja, hij kwam overeind, schudde wat met z'n veren en vloog/wandelde weg. En misschien was het toch een vrijpartij en was het een “zij”, wel, in dat geval ben ik blij dat ik geen zwaan ben…….

 

Na dit stuk provinciale weg, die een haakse bocht maakt richting de Lek, mocht ik weer zo'n eindeloze Tiendweg op. En ook met de zoon hoog aan de hemel is dit schitterend wandelen natuurlijk. Bij gebrek aan bankjes heb ik even een “bruggetjesrust” ingelast, met bungelende benen boven het water. Met zulk uitzicht smaakt koffie op z'n best, ook al is het dan uit de thermos! Een aantal kilometer verderop kom ik dan bij Streefkerk en daar heb ik mijn eigen twist aan de route gegeven en ben even naar de Lek gelopen.

 

Hier stonden wel bankjes en zo heb ik met zicht op grote duwboten op de Lek wederom van een bakkie zitten genieten. Na een paar honderd meter weer terug naar de officiŽle route, want daar kom je langs een paar molens en die passage wilde ik niet missen. Ook daar natuurlijk flink wat foto's gemaakt en dan op voor het laatste stukje. Langs een mooi watertje, waar ook een bankje stond en waar ik een laatste rust heb ingelast. Kijken naar de vogeltjes die met nestmateriaal in de weer zijn.  

 

Aan het eind van deze weg ben ik terug bij waar ik vanmorgen begon. Het is nu een stuk drukker, mensen met kleine kinderen aan de wandel, fietsers en vissers en ook nog een paar andere wandelaars. Ik maak even twee precies dezelfde foto's als ik vanmorgen gemaakt heb in het ochtendgloren en rijd daarna met een tevreden gevoel terug naar huis, spectaculair mooie ochtend geweest!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!