Bergwandeling Brabantse Wal
vanuit Ossendrecht

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Op de een of andere manier (ik geloof via Facebook) ben ik op een site (Conqueror Events) en app terecht gekomen waar je allerlei fitness uitdagingen aan kunt gaan, virtueel. Sinds de coronapandemie zijn dat erg populaire uitdagingen! Maar deze site is wel erg leuk, er zijn ten eerste mooie medailles mee te verdienen (wel duur, dat dan weer wel) en je kan zelf invulling geven aan hoe je een challenge volbrengt. Zo heb ik ingeschreven voor de Ring Road of Iceland (wandeltochten), Route 66 (al mijn voetstappen) en de Ring of Kerry (tempoloopjes buiten en sinds kort ook op de loopband, jaja, die heb ik gekocht!)

 

Er waren er nog twee die ik wilde doen. Ten eerste The English Channel, maar dan wel zwemmend natuurlijk, dus dan moeten eerst de zwembaden weer opengaan. En de Mount Everest, maar daar moest ik nog iets op vinden. Ik vond wel dat er het nodige klimwerk in moest zitten, maar dan nog zat ik met de lengte. De Challenge is maar 64 km, dat heb je in drie of vier wandeltochten al gedaan. En het woord “challenge” wordt natuurlijk niet voor niets gebruikt, er moet wel iets uitdagends in zitten, vind ik.

 

Het boekje “De 13 mooiste bergwandelingen” van Nederland bracht uitkomst. Daarin staan 13 wandelingen beschreven, van 5 tot 15 km en daarbij wordt de categorie van elke berg genoemd (1, 2 of 3). En aan de hand hiervan heb ik een lijstje gemaakt, waarbij ik iedere berg een gewogen puntenaantal geef, zodanig dat ik, nadat ik alle wandelingen gedaan heb, uitkom op 64,2 punten, het precieze aantal kilometers van de uitdaging. Ik heb ťťn uitzondering gemaakt: een van de bergen ligt in BelgiŽ en gezien de coronamaatregelen wil ik liever in Nederland blijven. Die heb ik er dus uitgehaald en daarvoor in de plaats de N70 (De Duivelsberg bij Nijmegen) toegevoegd. En die wandeling gaat me dan ook nog eens de meeste punten opleveren, dat zal een pittige worden!  

 

In de app en op de site van The Conqueror/My Virtual Mission kan je precies zien hoever je vordert op de weg van je challenge, en je kunt de route ook in streetview bekijken. Vooral bij de Ring Road van IJsland is dat leuk natuurlijk, omdat ik ook in het echt in IJsland ben geweest. Ik heb al veel bekende plekjes terug gezien. En ook de Mount Everest lijkt me prachtig om te zien, hoewel ze waarschuwen dat de laatste 20% naar de top niet op streetview is te volgen. Wie weet gaat er ooit nog eens een klimmer met streetview-camera helemaal tot de top. Maar tot dan zal ik op internet wel een paar fotootjes van dat laatste stuk opzoeken.

 

  Tja, en als ik dan eenmaal zo'n plan in m'n hoofd heb, moet het er ook maar direct van komen en voor zondag 14 maart had ik de eerste berg uitgekozen. Een simpele om mee te beginnen, De Brabantse Wal, goed voor 11 km en van categorie 1. Levert me omgerekend de eerste 2,7 punten voor de challenge op. Op naar Ossendrecht dus, waar de start zou zijn, leuke bijkomstigheid is dat ik nog nooit in Ossendrecht ben geweest, dus ook goed voor mijn plaatsnaambordenverzameling!

 

De routebeschrijving zegt het volgende over deze bergwandeling:

DE BERG
Een berg kun je de Brabantse Wal nauwelijks noemen. De overgang van de Zeeuwse zeeklei naar het Brabantse dekzand is echter zo abrupt en markant dat je het gevoel krijgt een heuvellandschap in te stappen. De Brabanders denken er net zo over, want op de kaart kom je namen tegen als de Peeberg en de Maareberg. Het reliŽf is veroorzaakt door de Schelde, die hier een geulenstelsel heeft uitgeschuurd. Vanuit de riviervlakte werd in de laatste ijstijd veel zand over de steilrand geblazen. Een oude fabriekspijp markeert het hoogste punt van de Brabantse Wal, amper 21 meter. Maar wat een verschil met de polders beneden!

 

Wel, ze hebben het over 21 meter, maar op mijn gps heb ik als diepste punt -8 zien staan en als hoogste punt 28, al met al toch een hoogteverschil van 36 meter, poe poe En het was een schitterende route, weliswaar niet zo lang, maar wel een regelrecht pareltje. Heel afwisselend, stukje dorp, beetje door het bos, een prachtig stuk door de Noordpolder en vandaag als cadeautje een fantastische wolkenlucht erboven. Ik heb van begin tot eind lopen genieten!  

 

Wel was het erg veel onverhard en op de paden in de polder stonden veel plassen, dus ik was wel blij dat ik mijn trailrunningschoenen had aangetrokken, daarmee heb ik de beste grip op deze ondergrond. En het was best fris vandaag, er stond ook nog een harde wind, die ik als mazzeltje op de dalende stukjes tegen had, zodat ik kon “klimmen” met het windje in de rug. Al met al een geslaagde start van deze challenge en last but not least: deze challenge is ook prima om mijn longfunctie een beetje onder controle te houden! Want voor de meeste mensen stellen die Nederlandse bergen natuurlijk helemaal niets voor, maar voor een COPD-patiŽnt zoals ik ligt dat toch een tikkie anders…….

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!