Zelf Op Pad
De Kromme Rijn Wandeling

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Veel wandelaars zijn natuurlijk wel bekend met de stichting SOP, Samen Op Pad. Die organiseren altijd wandeltochten van ca. 25 km op de woensdagen. Die worden in groep gelopen, met voorlopers, in een tempo van ca. 5,5 km per uur. Niets voor mij dus, alle vormen van wandelen spreken mij wel aan, maar daar is één uitzondering op: ik heb een vreselijke hekel aan groepsactiviteiten! Mij zul je dus echt nooit tegenkomen op een SOP-tocht!

 

Maar nu, in deze barre tijden van corona, kan er natuurlijk geen sprake zijn van samen wandelen en stichting SOP heeft daar iets leuks op gevonden. Ze zetten routebeschrijvingen en GPS-tracks van een aantal tochten op hun website, die gratis te downloaden zijn. Op aanvraag sturen ze ook een plaatje voor in je wandelboekje per email. En in plaats van SOP (Samen Op Pad) hebben ze voor dit concept de naam ZOP (Zelf Op Pad) bedacht, ik vind het een geniale vondst!

 

Ik had er al wel iets over op Facebook gelezen, en ook Piet Jansens (een enthousiaste SOPper) vertelde erover in een mail. Maar ik had nog steeds routes en inspiratie genoeg voor eigen tochten, zodat ik er nog niet naar op zoek was gegaan. Maar uiteindelijk ben ik toch op de site gaan kijken en vond daar een leuke tocht, de Kromme Rijn Wandeling vanuit Werkhoven. Dat plaatsje ken ik van de Leientocht, die ik vanuit daar een paar keer heb gelopen en ook heb ik het Kromme Rijn Pad een keer gelopen. Ik weet dus dat het een mooie omgeving is, en besloot om vrijdag eens “Zelf Op Pad” te gaan, ZOPpen dus!  

 

Na een weekend vol vriesweer en een witte wereld werd er voor dit weekend heel ander weer voorspeld, de lente zou losbarsten en er werden zelfs temperaturen van ca. 18° genoemd. Onwaarschijnlijk, in één week van min 15 naar plus 18, van schaatspret, koek en zopie naar terrasjes, zon en ijsjes! Toch vond ik het vrijdagochtend nog best een beetje koud toen ik vroeg in Werkhoven arriveerde. Ook m'n camera vond dat blijkbaar, die weigerde een mooie startfoto van de kerk te maken!

 

  Maar eenmaal op pad werd het steeds lekkerder qua temperatuur, en ik heb heerlijk van het mooie weer lopen genieten. Het begon met een stukje richting Houten via een fietspad langs de provinciale weg. Dat werd ook in de routebeschrijving gezegd, dat dat een beetje een lang stukje was, maar de enige veilige optie om in Houten te komen. Ach, ik vond het helemaal niet zo'n erg lang stuk, voor ik het wist mocht ik al het Ka-pad op, heerlijk door de weilanden.

 

De route pikte een klein hoekje van Houten mee, daar stonden prachtige houten huizen aan het water, leek wel een stukje Volendam of zo! Wat verder ging ik bij een groot metalen masker het bos Nieuw Wulven in, en dat was inderdaad een nieuw en jong bos. Lekker open dus, met mooie doorkijkjes naar de weilanden. En een heel drassig stukje, waardoor het toch opeens een SOPtocht leek in plaats van een ZOPtocht.

 

Wat verderop kwam ik bij Fort Vechten, dat gesloten was, maar waar ik wel uit de verte mooi zicht op had en bij het gelijknamige dorpje Vechten. Daar was een parkeerplaats waar een heleboel lelijke eendjes stonden, en een paar vrolijke pompoenen. Het bleek dat je die eendjes kon huren daar, dat heb ik maar niet gedaan, maar wel een paar foto's gemaakt natuurlijk!  

 

Eenmaal Vechten door kwam ik dan uit bij de Kromme Rijn, en daar kwam ik op bekend gebied van het Kromme Rijn Pad. Wel leuk dat ik nu de andere kant op liep, dan ziet het er toch weer anders uit. Ik passeerde de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen en het viel me op dat de markeringsbordjes er nu heel anders uitzien dan toen ik het pad liep. Ook staan er veel meer dan toen. Het stuk langs de Kromme Rijn was best een lang stuk, gelukkig was er veel moois te zien.

 

  Op het laatst verdween de zon achter de wolken en tegen de wind in vond ik het opeens behoorlijk guur worden, ik heb zelfs m'n handschoenen weer aan gedaan! Toen kwam ik bij Kasteel Beverweert, dat stond er wel een beetje troosteloos bij vond ik, en daarna duurde het niet lang meer of ik was terug in Werkhoven. Waar ik er dus achter kwam dat ik bij de verkeerde kerk was gestart……. Gelukkig lagen beide kerken niet ver van elkaar vandaan en bij een veld vol vrolijk bloeiende krokusjes eindigde mijn eerste ZOPtocht.

 

Ik heb het erg leuk gevonden, een plaatje voor m'n wandelboekje kreeg ik dezelfde avond nog gemaild en ik ben vast van plan om nog wel eens zo'n tochtje te gaan lopen. Heel fijn ook met de GPS-track erbij, dat loopt zo ontspannen, je hoeft alleen maar het lijntje op je GPS te volgen! En o ja, stichting SOP steunt een paar goede doelen, omdat ik best wel een paar eurootjes over heb voor dit leuke initiatief ga ik per gewandelde tocht een kleine donatie doen.

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!