Pluk- en Picknickroutes Altena
Genderen, Drongelen en Meeuwen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  In november was ik begonnen met het wandelen van de zogenaamde Pluk- en Picknickroutes in het Land van Altena. In december ben ik daar helemaal niet meer toe gekomen en ook januari was zo propvol met andere dingen dat de Pluk- en Picknickroutes nog even moesten wachten! Maar na die koude en sombere dag van gisteren werd er voor de allerlaatste dag van januari mooi koud winterweer verwacht en ik besloot om de lusjes van Genderen, Drongelen en Meeuwen te gaan lopen.

 

Dat zou een totaalafstand van ca. 25 km zijn, maar ik kon eventueel de tussenstukjes van de routes weglaten en alleen de “buitenkant” lopen, hoewel dat dit keer niet veel zou schelen. Ik heb dan ook inderdaad alle drie de routes compleet gelopen, een beetje slingerdeslang en de tussenstukjes dus onvermijdelijk twee maal. Ik startte vlakbij Genderen, bij een grote parkeerplaats naast een busstation, waar op zondagochtend vroeg nog een zee van ruimte was.

In tegenstelling tot de sombere dag van gisteren in Ameide scheen vandaag vanaf het begin de zon uitbundig. Wel was het onbehoorlijk koud, en hoewel ze in het weerbericht nog zeiden dat de wind een stuk minder zou zijn, vond ik toch dat die nog behoorlijk ik het rond blies! Ik had er dit keer voor gekozen om met de wind mee te starten, in de hoop dat het 's middags door de zon wat warmer zou zijn als ik dan tegenwind had. En dat is redelijk uitgepakt, hoewel ik het toch als een erg koude tocht heb ervaren.

 

Wel een prachtige tocht! Wat heb ik weer lopen genieten van het prachtige landschap hier. Mijn favoriete stukje van vandaag liep ik van Genderen naar Drongelen langs de Bergsche Maas. Prachtig uitzicht op de rivier, waar het water zo hoog stond dat de bomen natte voeten hadden. Ook de Witte Molen in Meeuwen vond ik geweldig, fijn ook dat daar een beschut bankje stond waar ik even lekker van een bakkie uit de thermos heb zitten genieten.  

 

Op de terugweg van Meeuwen naar Drongelen zat er wel een taai stukje in de route, een lange rechte weg, met nu natuurlijk de wind pal op de kop. Was best een beetje afzien, maar gelukkig zorgde het zicht op mooie boerderijen, leuke kerkjes en prachtige bomen voor de nodige afleiding. Vandaag ben ik trouwens weinig bekende plekjes van de 80 van één Altema tegengekomen, toen ik dat later thuis opzocht bleek dat ik hier toen 's nachts heb gewandeld. Geen wonder dat ik het nu niet herkende!

 

  Op het stukje van Drongelen terug naar Genderen trof ik nog een “boerenautomaat”, waar weliswaar geen koffie in zat, maar waar wel een paar stoeltjes heerlijk uit de wind stonden en daar kon ik dus een tweede rustpost met m'n eigen koffie inlassen. Iets verderop pikte ik als verrassing een hoekje van Eethen mee, een dorpje waarvan het “officiële” lusje nog op de planning staat. Via een mooie weg door de weilanden ging het vandaar terug naar Genderen.

 

Daar liep ik het laatste stuk weer langs de Bergsche Maas, met mooi zicht op een Amerikaanse windmolen en een hele grote brug een stuk verderop. Het werd hier wel wat drukker met gelegenheidswandelaars, maar vergeleken met de overbekende en afgezaagde natuurgebieden was het hier een paradijselijk rustig stukje Nederland! Via een doodlopend paadje en een hoge trap kwam ik weer op de weg naar de parkeerplaats en niet veel verder stond Kiaatje trouw te wachten. Een koude, maar geweldig mooie tocht zat er weer op!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!