De Historische Zederik
vanuit Ameide

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Het heeft behoorlijk geregend de afgelopen tijd en op Facebook zag ik steeds meer foto's voorbijkomen van ongelooflijke blubberpaden. Daar hou ik helemaal niet van en dus ben ik weer eens op zoek gegaan naar een leuke fietsroute. Nadeel van fietsroutes is dat ze vaak wat langer zijn dan wandelroutes. Dat was nooit een probleem, maar nu ik toch nog steeds worstel met m'n heup en been wil ik toch niet veel langer dan 25 km lopen.

 

Maar na enig zoekwerk had ik toch een leuke route gevonden: De Historische Zederik, met startpunt in Ameide, bij een Toeristisch Overstap Punt (TOP). Een omgeving met heel veel polders rondom en langs een grote rivier: de Lek. Helemaal des Danyells dus. En zo toog ik zaterdagochtend vroeg naar Ameide, waar het TOP snel gevonden was. Dat lag beneden aan een dijk, waar een waarschuwingsbordje hing voor hoog water. Nou, hoog water staat er al een paar dagen in de rivieren en voor de zekerheid heb ik Kiaatje maar bovenop de dijk geparkeerd in plaats van beneden bij het TOP.

Ik voelde al direct na de start dat het een ijzig koude dag zou worden, ik startte tegen de noordoostenwind in en die blies er lustig op los. Er was helaas ook geen zonnetje, dus de dag was koud en somber. Best een beetje afzien dus. Die kou en wind in de polders maakten het ook moeilijk om een rustplaatsje te vinden. Er waren bankjes genoeg, maar die stonden meestal vol in de wind en daar ging je vandaag echt niet lekker een bakkie zitten doen! Uiteindelijk heb ik n rust kunnen nemen, op een beschut bakje in Noordeloos, halverwege de route. Voor de rest ben ik maar gewoon doorgestekkerd.

 

Ik vond het (ondanks een paar lange wegen) wel een erg leuke route, best de moeite waard om nog eens met wat beter weer en een zonnetje te lopen. Leuke plaatsjes, zoals Sluis, Meerkerk, Noordeloos en Tienhoven aan de Lek. Ook een kilometerslange autovrije kronkelweg tussen twee sloten in, met eenzame boompjes en weidse uitzichten over de polders. Wow, het was er n al mooi, hoe mooi moet het dan wel niet zijn met een strakblauwe hemel erboven!  

 

Ook het lopen langs de Lek is heerlijk natuurlijk, vandaag had ik uitzicht over ondergelopen uiterwaarden, maar ook dit moet met beter weer een plaatje zijn. En natuurlijk de potlood-watertoren van Meerkerk. Eerst zie je hem heel ver in de verte staan, dan sta je er pal voor en even later heb je een mooie terugblik over een watertje heen. Ondanks het sombere weer heb ik vandaag lopen genieten en om met een positieve twist te eindigen: 23 km met 1 rust en zonder noemenswaardige pijn: Geweldig!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!