De virtuele Capelse 2Daagse
in Capelle a/d IJssel en Rozenburg

 

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Tja, en dan is ook de Capelse 2Daagse dit jaar virtueel! Natuurlijk heb ik ook ingeschreven, beide dagen voor de 15 km, maar vanuit de RWV worden de routebeschrijvingen en GPS-bestanden van alle afstanden toegestuurd, dus je kunt er altijd voor kiezen om een andere afstand te lopen. Maar gelet op m'n heupblessure kies ik tegenwoordig voor kortere afstanden en ben ook zeker van plan om deze 2Daagse niet op opeenvolgende dagen te lopen!

 

Op vrijdag 18 december heb ik de eerste dag gelopen, gewoon in Capelle, waar ik rond 10 uur vanaf een uitgestorven parkeerplaats bij de kantine van KCC van Santen van start ging. De kantinedeur stond open en ik zag mensen binnen, die waren bezig met (schilder)onderhoud, dus heb ik even mijn hoofd om de hoek gestoken om ze prettige feestdagen te wensen en “tot volgend jaar” te zeggen.

En toen op pad voor de bekende route van dag 1. Eerst een beetje kronkelen door het park rondom de sportcomplexen, waar je zowaar een stukje Rotterdam meepikt en dan door het Schollebos. Daar viel me op dat het voor een doordeweekse dag al behoorlijk druk was en toen besloot ik eigenlijk al om de tweede dag (op zondag gepland) niet in Capelle te gaan lopen, maar gewoon vanuit huis. Na het Schollebos ging het over de Bermweg en vandaar richting Park Hitland.

 

Daar was restaurant Hit bij de golfbaan open voor take-away en heb ik dus heerlijk even van een bakkie koffie en het zonnetje staan genieten. Ook een sanitaire stop was hier mogelijk en in het toilet heb ik even een spiegelselfie gemaakt met RWV-mondkapje. Leuk! Daarna kwam mijn favoriete stukje van deze route, heerlijk door de polders van Hitland, weidse uitzichten, blauw water en prachtige kale bomen!  

 

Uiteindelijk kom je dan op de dijk langs de IJssel terecht en daar kwam ik een paar bekenden tegen, Piet Schaap en bij de aanlegplaats van de pont heb ik een praatje gemaakt met pontbaas André. Ook hij mist de drukte van de georganiseerde Capelse! Via werkhaven Hitland gaat het dan richting de vlonders, maar tot mijn verrassing gaan we die dit jaar niet over, er zit een ander stukje in, langs een uitkijktorentje en allemaal véél minder modderig! Hoera!!!

 

  En dan kom ik langs de plek waar normaal gesproken altijd de verzorgingspost staat. Geen gezelligheid dit keer, geen koffie, geen RWV-gebak, geen soep……. En hoewel ik geen hekel heb aan alleen wandelen mis ik die gezelligheid toch wel, hoor! Het laatste stukje kronkelt een beetje door woonwijken om verderop weer uit te komen bij het Schollebos, waar je bij het gelijknamige pannenkoekenhuis ook weer take-away koffie kunt halen. Maar ja, het is nu nog maar een kort stukje, dus ik wandel verder.

 

Weer terug bij de parkeerplaats kan ik tevreden terugkijken op een leuk tochtje met prachtig weer en bij het wegrijden kom ik nog een bekende tegen: Joop Flipse komt net terug van zijn 35 km. Door het autoraampje heen maken we even een praatje en dan tuf ik weer huiswaarts.

 

 

Zoals gepland heb ik de zaterdag na de eerste dag van de virtuele Capelse 2Daagse rust gehouden en op zondag ben ik er weer op uitgetrokken voor dag 2. Maar zoals hierboven al staat, omdat ik erge drukte in het Schollebos verwachtte, heb ik de 2e dag vanuit huis gelopen, in Rozenburg dus. Maar ik wilde de tocht toch wel iets bijzonders meegeven en ik bedacht dat het wel leuk zou zijn om de lichtjes van de kraanschepen Thialf en Sleipnir te gaan bewonderen.  

 

Dan zit je natuurlijk vast aan donkere uren, en omdat ik nou eenmaal meer een ochtendmens ben dan een avondmens heb ik ervoor gekozen om zondagmorgen heel vroeg, in het stikkedonker nog, van huis te vertrekken. Mede vanwege de duisternis ben ik het eerste stukje niet door de Groengordel gegaan, maar buitenlangs, waarbij ik alvast wat lichtjes in tuintjes op de foto kon zetten.

 

  Eenmaal langs het Calandkanaal is de verlichting van Thialf en Sleipnir niet te missen, hoewel je er nog kilometers vandaan bent zijn de twee grootste kraanschepen ter wereld een baken van licht! Het is voor het eerst dat ze hier samen voor onderhoud liggen en het zicht op die twee enorme installaties heeft al veel fotografen hiernaartoe gelokt. Maar vanochtend heb ik ze voor mezelf, er is één andere enthousiasteling die vanuit zijn auto foto's maakt, maar verder niemand.

 

Langzaam wordt het lichter, maar ook in het licht blijven de twee een imposant gezicht en verderop ga ik ze natuurlijk ook even bekijken vanaf uitkijktoren Paal 83. Daar staat een medefotografe bovenop te kleumen en te wachten op mooi ochtendrood, maar dat laat zich deze morgen helaas niet zien, de lucht blijft grijzig. Na de uitkijktoren kom je na een kilometertje op het verste punt van mijn route en daar bij de picknickplaats neem ik wat koffie uit de thermos. Niet te lang blijven zitten, want het is best koud!

Op de terugweg langs het Scheur zie ik de zon steeds vaker achter de wolken vandaan piepen, wat een prachtig plaatje oplevert van de tweede uitkijktoren, De Vink. Natuurlijk beklim ik ook deze nog even en heb ook hier een mooi zicht op Thialf en Sleipnir. Een jogger op de weg maakt nog even duidelijk hoe immens groot die dingen zijn! Wat verderop wandel ik langs de aanlegplaats van de pont en de Grote R tot ik bij het dorp kom en daar het pad langs het Scheur verlaat.

 

Door een uitgestorven dorp wandel ik over het Raadhuisplein en langs de molen naar de andere kant en ga daar de Groengordel in, die ik blijf volgen tot ik bij het zwembad ben. Vanaf daar is het nog een paar honderd meter naar huis en tot mijn verrassing zie ik daar een spiksplinternieuw bankje staan. Heb ik zelf niks aan natuurlijk, het staat zowat in m'n achtertuin, maar voor andere wandelaars kan het best welkom zijn!  

 

En zo is ook dag 2 van de Capelse gelopen, anders dan anders, zoals zowat alles dit jaar anders dan anders is. Maar ik heb toch een leuke tweedaagse gehad en ik hoop hem toch echt in het volgend jaar weer “voor het echie” te kunnen lopen. Alleen hopen dat de behandeling bij de fysio uiteindelijk tot een goed resultaat leidt, tot nu toe is het een beetje wisselend, de ene dag gaat prima, de andere miserabel, maar goed, we houden hoop op betere tijden!

 

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

Dag 1

 

Dag 2

 

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!