De Virtuele ChristmasRun
van DK Runners

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Een tijdje terug was ik op dezelfde site waar ik de virtuele Haervejsmarchen heb gelopen gestuit op een virtuele Christmas Run. Die kon ook gewandeld worden en wel op de afstanden 2, 5, 10 en 21 km. Het zag er leuk uit, mooie medaille en in het pakket zou je een nissehue krijgen. Google Translate bracht uitkomst en vertelde me dat dat een kerstmuts was. Leuk! Mooi op tijd arriveerde het pakket en ik besloot deze uitdaging op 13 december aan te gaan.

 

Welke tocht ik ervoor uit zou kiezen wist ik nog niet. Bauke bracht me op het idee om te starten in het buurtschap “Denemarken”, dat ligt in Groningen bij Slochteren in de buurt. Het idee trok me wel aan, maar uiteindelijk vond ik Groningen toch te ver weg om een tocht van 21 km te lopen. En om er in de decembermaand een meerdaags tripje van te maken zag ik ook niet zo zitten. Toen ik echter tijdens de Kersttocht van Alblasserdam in Kinderdijk terechtkwam leek het me wel leuk om van die Deense tocht iets puur Hollands te maken.

Maar ja, een paar dagen achter elkaar in Kinderdijk wandelen vond ik ook niks en ik ben in mijn geheugen gaan graven waar er nog meer molens bij elkaar te vinden zijn. De zoekfunctie op mijn eigen website bracht me bij een tocht bij de Molenviergang van Aarlanderveen. Niet de daar jaarlijks georganiseerde tocht, maar een GPS-wandeling die ik eens van internet had geplukt. En die bleek 21 km lang te zijn, ideaal dus!!!

 

En zo vertrok ik zondagochtend 13 december voor dag en dauw richting Aarlanderveen, waar ik bij een TOP een mooi parkeerplaatsje vond. Ik was op tijd voor de zonsopkomst, maar de zon kwam helaas achter de wolken op. Wel zat er genoeg tekening in de wolkenlucht om de ochtendkleuren door te laten en eerlijk gezegd vond ik het net zo mooi als een zonsopkomst waarbij de zon wel zichtbaar is. Vooral de spiegeling van de molens en de wolken in het stille water was schitterend!  

 

Het eerste stuk ging dan ook niet al te snel, vaak stil gestaan voor een fotootje, waarbij ik probeerde te bedenken wat voor Denen leuk zou zijn om te zien, want de foto's zou ik uiteraard in Facebook in het evenement plaatsen. Nadat ik eindelijk de molens achter me had gelaten ging het over eindeloze, smalle asfaltwegen de polders door. De zon won het steeds meer van de wolken en nog voor ik in Nieuwkoop was liep ik onder een stralend blauwe hemel.

 

  In Nieuwkoop kwam ik langs een cafeetje, dat nu natuurlijk tijdens de lockdown gesloten is, maar er stonden onder een afdak wel tafeltjes en stoeltjes zodat ik een riante bankjesrust kon nemen. Even een selfie met m'n rugzak, waar m'n officiŽle startnummer op prijkt (nummer 744) en natuurlijk met nissehue (ik denk niet dat ik een kerstmuts ooit nog kerstmuts noem, ik vind nissehue veel leukerder!)

 

Na Nieuwkoop ging de route dwars door de Nieuwkoopse Plassen, waar je tegenwoordig kunt kiezen of je via het fietspad loopt of via een voetpad op een vlonder. Ik heb fifty-fifty gedaan, tot de brug op het voetpad, daarna op het fietspad. En een screenshot gemaakt dat ik als eenzaam stipje midden in het water sta natuurlijk, altijd leuk! Uiteindelijk gaat het pad over in een pad dwars door een weiland, recht op de potloodtoren van Meye aan.

 

Vanaf de toren ga ik een heel eind de Meije volgen via een kronkelend asfaltweggetje, genietend van prachtige uitzichten en mooie stulpjes langs de kant. Ik kom langs een oud schoolhuis, de oude school zelf en verderop ook nog langs een oude zondagsschool. Dan kom ik bij een mooi bankje voor een bankjesrust en blijk daar op 13-12 op precies 13,12 km te zitten, om 12 uur en op 13 meter onder NAP. Bijzonder!  

 

Hierna verdwijnt de zon langzaam achter de schaapjeswolken en volg ik een lange weg langs de oude Rijn, die afgesloten is voor autoverkeer, maar gelukkig is er voor fietsers en voetgangers een doorgang over een ponton. Ik kom hier ook weer langs een molen en maak nog een Deens/Hollandse foto van m'n rugzak met nissehue en de molen op de achtergrond. Uiteindelijk kom ik op de grens van Alphen aan den Rijn uit en daar is het nog een lange asfaltweg van ca. 2 km naar het eind.

Je kan ook een evenwijdig graspad dwars door de weilanden lopen, maar van verleden keer weet ik nog dat dat giga-blubberig was en dat je om de haverklap een hek over moest klimmen. Daar had ik nu geen zin in en dus koos ik voor het asfalt. Hoe meer ik bij de finish kwam, hoe meer het er op ging lijken dat ik die halve marathon wel heel precies ging halen en ja hoor, toen ik terug was bij Kiaatje stond m'n GPS exact op 21,1 km! Uitstekend uitgekiend dus.

 

  Helaas was ik vergeten om de medaille mee te nemen, dus een foto van de medaille bij de molens heb ik niet, maar natuurlijk heb ik dat thuis uitgebreid goedgemaakt. Op de terugweg ben ik nog even koffie wezen drinken bij Henk en Marjan en daarna heb ik thuis van een aantal van m'n foto's een filmpje gemaakt om in het evenement te zetten. Ik heb een heerlijke tocht gehad en heb alweer ingeschreven voor de volgende: De NewYears Run!

 

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!