De Virtuele Kersttocht
in Alblasserdam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Ik weet niet precies meer waar ik het nou zag, op Facebook of in een email, maar in ieder geval bereikte me het bericht dat men voor de Kersttocht vanuit Alblasserdam geen vergunning kreeg En zo ging dit evenement, net als zoveel anderen een virtuele versie beleven. Inschrijven kon via de site van stg. Wandelsport Dordrecht, of via wandel.nl. Nou, dat was snel gedaan en voor € 3,50 was ik ingeschreven. De oorspronkelijke tocht zou op 12 december zijn, maar de virtuele versie kon gelopen worden van 12 tot 19 december.

 

Dat kwam mij niet zo heel goed uit, want in die week zat ik al aardig volgepland en in het weekend lopen wilde ik eigenlijk niet, om alle drukte te vermijden (de tocht ging o.a. naar de molens van Kinderdijk). Ik was dus ook erg blij dat ik al op woensdag 9 december de routes ontving, en besloot om gelijk op donderdag van start te gaan.

 

Ik vond het erg leuk om te lezen dat er eventueel koffie kon worden gedronken in Alblasserdam, bij outdoorwinkel Antilope, waar je ook een stempel en een plaatje voor in je wandelboekje kon krijgen. Een tweede koffie-to-go adresje werd aangegeven in Kinderdijk, bij Bakkerij Stam, of eventueel in de souvenirwinkel bij de molens, maar die zou pas om 12 uur open zijn.  

 

Naast routebeschrijvingen was er ook een GPS track en daaruit bleek dat de route eerst richting de molens zou gaan en met een stuk door Alblasserdam zou eindigen. Het weerbericht deed mij echter besluiten om de route andersom te lopen, voor later op de dag werd er wat zon voorspeld en zeg nou zelf: de molens van Kinderdijk in een zonnetje zijn toch veel mooier! En met een GPS-track is dat tegengesteld lopen geen enkel probleem natuurlijk.

 

  En dus toog ik donderdag naar Alblasserdam waar ik Kiaatje achterliet op een uitgestorven parkeerplaats bij sportpark Souburgh en gewapend met GPS-track n routebeschrijving (voor het geval dt) op pad ging. En inderdaad, het eerste gedeelte ging nu veel door de stad Alblasserdam, en omdat ik niet zo'n liefhebber ben van dit soort parcours was ik echt wel blij dat ik de route omgekeerd liep. Eerst de rijstebrijberg door de stad heen en dan Luilekkerland in de vorm van de molens!

 

Wel was ik nu vrij vroeg al bij Antilope, waar ik de allereerste was die langs kwam op deze tocht. Maar zonder problemen werden er een stempel en een plaatje tevoorschijn getoverd. Ook een medaille, maar volgens mij had ik zonder beloning ingeschreven, dus die heb ik vriendelijk afgeslagen. Wat ik niet afgeslagen heb was een heerlijk kopje koffie, een gezellig praatje en een bezoekje aan het toilet. Geweldig verzorgd en ik heb dit omgedoopt in een “rust-to-go”!

 

Vlak hierna ging het de stad uit en trok ik de polders in, waar ik al snel in de verte zicht kreeg op de beroemde molens. Nu nog in de verte met de belofte er straks vlak langs te lopen. Het weer was nog steeds grijs, maar het was nagenoeg windstil en de temperatuur was prima, hoewel ik wel met m'n handschoentjes aan heb gelopen. Uiteindelijk kwam ik uit bij de dijk langs de Noord en daar (na ca. 10 km) kon ik voor de tweede keer een vers bakkie-to-go scoren bij Bakkerij Stam. Ik heb er een kaasbroodje bij genomen en iets verderop bij een picknickbankje heb ik koffie en broodje soldaat gemaakt.  

 

En ja, dan het pad langs de molens. Moet ik daar verder nog iets over vertellen? Behalve dan dat ik het er nog nooit zo rustig heb meegemaakt midden op de dag! De zon begon inderdaad zoals voorspeld steeds vaker door de wolken heen te prikken en ik genoot van prachtige Hollandse luchten en prachtige Hollandse molens. Ik heb zelfs nog even een heel korte bankjesrust ingelast, gewoon om even van het heerlijke weer te genieten.

 

  Na de molens volgde ik nog een hele tijd het fietspad, ging een brug over waar een roodborstje zowaar lang genoeg op een rietstengel bleef zitten voor een foto en kwam uiteindelijk bij de laatste molen van vandaag, een mooie witte die zo fotogeniek was tegen de blauwe lucht dat ik met 10 foto's ervan thuis kwam….. keuzestress! Wat verderop ging het Alblasserdam weer in en toen was het nog een klein stukje naar sportpark Souburgh. Het was een heerlijke tocht, ik heb ervan genoten. Fijn dat Wandelsport Dordrecht deze tocht virtueel mogelijk heeft gemaakt!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!