Pluk- en Picknickroute Altena
Rijswijk, Giessen en Andel

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  M'n derde uitstapje in het land van Altena liep ik direct na het tweede. Voor zondag 29 november hadden ze lekker zonnig en koud weer voorspeld en ik koos voor vandaag 3 routes uit, die door Rijswijk, Giessen en Andel. Dat zou een vrij langgerekte route langs de Afgedamde Maas worden en ik kon kiezen of ik alleen de buitenranden van de routes zou lopen, of de drie ommetjes echt helemaal compleet. In het laatste geval moest ik wel een paar stukjes hetzelfde lopen. Ook konden er op deze route twee extraatjes gelopen worden: een heen- en-weertje naar de Wilhelminasluis en een rondje rondom Fort Giessen.

 

En ik zal het maar gelijk verkappen: ik heb alle drie de routes helemaal compleet gelopen èn de twee extraatjes! Het was ook zulk heerlijk weer en m'n heup hield zich goed, dus was de keus niet zo heel erg moeilijk. Ik startte op een parkeerplaatsje langs de Afgedamde Maas, op de grens van Rijswijk (wel leuk om te weten dat ik mijn hele jeugd heb doorgebracht in een ander Rijswijk!) Van daar liep ik langs het water richting Woudrichem, met zicht op het aan de overkant gelegen Slot Loevestein.

 

Ik ging Woudrichem niet in, dat komt bij een volgende wandeldag, maar kon wel een blik werpen op de oude kerk en de molen. Daarna ging het via een lange weg terug naar Rijswijk, dat was een beetje saai, zeker toen de zon achter de wolken verdween. Ik was al bang dat het de hele dag bewolkt zou blijven, maar gelukkig kwam hij later uitbundig terug! Ik liep dwars door Rijswijk heen en kwam weer uit bij de Maasdijk, via een klimmetje dat ik herkende van de “80 van één Altena”.  

 

Op de dijk ging het rechtsaf richting Giessen, een heel eind de dijk volgen, met mooie uitzichten en een prachtige terugblik op een kerkje afstekend tegen een loodgrijze lucht van de wolken van daarnet. Aan het eind van deze weg kwam ik uit bij het oude kerkje van Giessen en moest daar een graspaadje gaan volgen. En precies daar zat er opeens een stekel in m'n schoen! Ik kreeg hem er niet uit zonder schoen èn sok uit te trekken en balancerend op één been lukte het me niet om m'n sok weer aan te trekken. Dan maar even met m'n blote voet in m'n schoen (Brrrrrrrr, was wel koud!) en gelukkig stond er iets verderop een bankje waar ik alles weer in orde kon maken.

 

  Ik liep een stukje langs de Provinciale weg en vlak voor ik Giessen binnen zou gaan verliet ik deze route om aan het ommetje door Andel te beginnen. Leuk was wel dat dit uitgerekend bij knooppunt 17 was, daar zou ik dus twee maal langs komen! De weg naar Andel vond ik niet zo bijzonder, maar in het dorpje zelf vond ik de Romboutstoren en het bijbehorende herinneringsmonument van Jan Klaassen wel erg leuk. Wel zat gelijk dat liedje de hele dag in m'n hoofd……

 

Via de Kennedylaan (what's in a name?) en een leuk parkje ging het weer terug naar de Maasdijk, die ik dit keer naar links op ging om terug te wandelen naar Giessen, wel een gekronkel vandaag hoor! Maar lopen langs het water vind ik altijd heerlijk, ik genoot van de uitzichten over het water, verbaasde me over een nogal overduidelijk aangeduid privéplaatsje en riep “poes, poes, poes” naar een poes. Ik kwam langs de Poorten van het Hoff, met een mooi gedichtje erbij en toen was ook Andel weer verleden tijd.

 

In de verte van een weg door eindeloze polders zag ik het kerkje van Giessen weer staan, maar nu was het eerst tijd voor het extraatje naar de Wilhelminasluis. Daar was ik al eens geweest, maar de sluis vind ik mooi genoeg om nog een keer te bekijken. En er stond een mooi bankje voor een bankjesrust, de tweede van vandaag. Na het heen-en-weertje naar de sluis loop ik het dubbele stukje terug naar Giessen en ga daar bij knooppunt 17 nu wel het dorp in.  

 

Om even later aan het tweede extraatje te beginnen, het rondje rondom Fort Giessen. Ook hier was ik eerder, maar ook dit plekje is mooi genoeg voor een hernieuwde kennismaking. Ik wist nog dat je er prachtige uitzichten had, maar dat viel nu een beetje tegen, er stond behoorlijk hoog riet in de weg. En het was lekker modderig en hier en daar een beetje glad. Het ommetje rondom het Fort was precies een kilometer en daarna pikte ik de route door Giessen weer op.

 

  Hierna volgde er een stukje door het Almbos, waar ik nog van mooie herfstkleuren en paddenstoeltjes heb kunnen genieten en hier trof ik ook wat medewandelaars aan, voor de rest ben ik vandaag weinig mensen tegengekomen. Tegen iedereen die er eens een dagje coronaproof op uit wil trekken zou ik zeggen: laat al die afgezaagde, overbekende natuurgebieden nou eens links liggen en trek de Hollandse polders in! Rust en ruimte verzekerd!

 

Dan ben ik weer terug in Rijswijk, waar ik weer dwars door het dorp heen wandel en voor de tweede keer de steile klim de dijk op neem. Om nu bovenop niet naar rechts te gaan, maar naar links, een paar honderd meter verderop wandel ik Rijswijk uit en dan ben ik terug bij de parkeerplaats waar Kiaatje weer op me staat te wachten. Het is een prachtige dag geweest, qua weer en qua route de beste tot nu toe van deze Pluk- en Picknickroutes, ik heb NU al zin in de volgende!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!