Pluk- en Picknickroute Altena
Wijk en Aalburg en Veen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Zoals ik al schreef in mijn verslagje van de eerste Pluk- en Picknickroute in het land van Altena was het een verademing om weer eens een heerlijk poldertochtje te lopen. Na de RS80 tocht in Wassenaar plande ik voor het weekend de volgende een Pluk- en Picknickroute, hiervoor plakte ik twee routes aan elkaar vast, die van Wijk en Aalburg en die van Veen. Voordeel van deze route was dat ik na het eerste lusje van ca. 7 km terug zou komen bij mijn beginpunt en dus koffie kon drinken in Kiaatje, want er was koud weer voorspeld!

 

En koud was het zeker, die zaterdagochtend 28 november! Maar wel lekker koud, en er stond wel wat wind, maar niet genoeg om het guur te laten zijn. Ik parkeerde Kiaatje bij voetbalclub NOAD '32 en een restaurantje genaamd Happetap, gelegen aan de oevers van de Maas, wat gelijk een mooi plaatje opleverde van een grijze blik over het water. En toen ging ik van start, allereerst Wijk en Aalburg in, langs het café waar normaal de winterserie van wsv Wandelvreugd start.

 

Langs de kerk en een boom met een gedichtje wandel ik al snel Wijk en Aalburg uit en trek de weidse polders in. Het is nog steeds grijs, de zon zal er pas veel later vandaag bij komen, maar ondanks dat geniet ik van de heerlijke uitzichten en de mooie, eenzame bomen die hun kale takken naar de hemel uitstrekken. Ik kom langs leuke dijkhuisjes, zie een brug in de verte en kom langs een waarschuwingsbordje voor een “Kwade Hond”. Ik lig in een deuk, waarom zou die hond kwaad zijn?  

 

Het eerste lusje is niet zo lang en na ca. 6 km beklim ik de dijk langs de Maas en vanaf daar is het nog een klein stukje naar Kiaatje. Genieten van het zicht op de rivier en een mooie molen, en dan kan ik lekker in de auto een bakje koffie uit de thermos doen. Bij de voetbalvereniging zie ik leven in de brouwerij en ik ga even vragen of ik van het toilet gebruik mag maken. Dat is geen enkel probleem, een toilet naast de kleedkamers en ik kan zonder hoge nood aan deel twee van de wandeling beginnen.

 

  Dat stuk gaat verder langs de Maas, over de (hoe kan het ook anders) Maasdijk. Kilometerslang heerlijk strak asfalt, prachtige uitzichten en ik spot een paar vertederende ezeltjes langs de weg. Ik passeer het veer naar Aalst (nee, ik hoef niet over te steken) en kom dan in Veen, waar ik hartelijk welkom word geheten. En dan staat daar een molen die me wel heel bekend voorkomt, daar heb ik gerust tijdens de “80 van één Altena”!

 

Nu heb ik ook wel zin in een rust, en als ik iets verderop een bankje tegenkom las ik daar een bankjesrust in. Niet te lang blijven zitten, want het is nog steeds behoorlijk koud, ik loop nog steeds met m'n handschoentjes aan! Ik ben Veen inmiddels uit en bereik wat verderop het verste punt van de route, waar ik vrij scherp omkeer om aan de terugweg te beginnen en wandel dus Veen weer in! Nu wat meer door het centrum, waar ik mooie plaatjes van de kerk kan maken.

 

Als ik dan Veen definitief verlaat is het nog een aantal kilometers over lange polderwegen terug naar Wijk en Aalburg. Soms zijn de weilanden langs de weg veranderd in één grote modderbende en ik ben blij dat ik er vandaag niet doorheen gestuurd word. Dan ben ik weer terug in Wijk en Aalburg en daar breekt zowaar de zon een beetje door de wolken, ik zie een paar stukjes blauw!  

 

Bijna op het eind van de route kom ik langs bakker Gerard & Suus en ik ga binnen even vragen of ze misschien oliebollen hebben. En ja hoor, net als verleden week kan ik met een zak vol verse oliebollen naar huis, om daar heerlijk van deze tocht na te genieten. Voor morgen staat tocht drie al op het programma, dan wordt er meer zon voorspeld!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!