Pluk- en Picknickroute Altena
Nieuwendijk en Uppel

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Verleden jaar liep ik de 80 van één Altena, een eenmalige Kennedymars ter ere van het feit dat liefst 21 plaatsen opgingen in de nieuwe gemeente Altena. Tijdens deze KM werden al die plaatsen aan gedaan. Het was een grandioze happening, maar helaas eenmalig dus. Wel kregen we toen een boekje met korte routes erin, zogenaamde Pluk- en Picknickroutes. Ook die komen langs alle kernen, en sommige kortere afstanden zijn gemakkelijk te combineren tot een mooie dagafstand.

 

Dit boekje is bij mij in een ordner terechtgekomen en daarmee ook een beetje in het vergetelhoekje. Tot ik in het begin van de coronacrisis enthousiaste verhalen op Facebook zag verschijnen van wandelvriend Rob Mans. Het heeft toen nog een paar maanden geduurd, maar afgelopen week heb ik het boekje tevoorschijn getoverd en ben de routes eens gaan bekijken. En ja, het zijn allemaal leuke rondjes die gemakkelijk te combineren zijn. De langste van allemaal was 19 km en ik besloot om die als eerste te gaan lopen.

Ik heb de route ingetekend in afstandmeten.nl, maar later kreeg ik van iemand een geweldige link door naar een uitgebreide knooppuntenkaart. Daarop zijn alle knooppunten van Nederland, zowel wandel- als fietsknooppunten, verzameld en ook heel veel in België en Duitsland. De Pluk- en Picknickroutes werken ook met wandelknooppunten en met deze kaart is het een kwestie van klik, klik, klikkerdeklik op de punten en dan het gpx-bestand downloaden. Helemaal geweldig, ik zal deze kaart nog vaak gaan gebruiken. Voor de liefhebbers: www.knooppuntnet.nl

 

En zo trok ik op een zonnige en koude maandagochtend het land van Altena in. Het was genieten van begin tot eind, heerlijk fris weer, een prachtige route, heel veel asfalt, en genoeg bankjes om af en toe van een kopje koffie uit de thermos te genieten. Wel heb ik een stukje heel erg lopen glibberen op een weggetje waar geoogst werd, en een eindje verderop ging de route pardoes over een modderige akkerrand. Daar kwam ik paaltjes tegen van het Oostwaardpad, en dat verklaarde alles, in mijn geheugen is dat de meest modderige route die ik ooit gelopen heb…….  

 

Maar nu was het maar een kort stukje en daarna ging het weer heerlijk over asfalt. Ik ben door de dorpjes Uppel (met grooooote watertoren), Almkerk, Dussen en Nieuwendijk gekomen. Dat laatste was wel een heel erg langgerekt dorp, alsof er geen eind aan kwam! Maar aan het eind was er een beloning in de vorm van een heerlijke bankjesrust bij een vlondertje met een mooi griendachtig bosje erbij.

 

  Ik ben ook langs een paar molens gekomen en langs Fort Bakkerskil, daar maakten ze me buiten blij met een bord waar koffie-to-go op stond, maar toen ik een kijkje ging nemen bleek toch alles gesloten te zijn. Jammer, ik had wel trek gehad in een vers bakkie! Op het allerlaatst was er nog een hoge houten brug te nemen, over een weg heen, en die herkende ik uit de 80 van één Altena. Ondanks de pijn in m'n heup en rug, kwam ik daar nu makkelijker overheen dan toen.

 

Weer terug bij Kiaatje stond GPS stil op bijna 21 km, het was een prima tochtje en ik ben gelijk aan het plannen geslagen voor de vervolgtochten. Na al die boswandelingen van de laatste tijd vind ik deze poldertochten een ware verademing!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!