Het (oude) Erasmuspad
Van Rotterdam naar Rhoon

 

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Begin dit jaar ben ik begonnen met het wandelen van het Grote Rivierenpad en tot mijn verrassing zag ik dat er in dit pad een variant-route is opgenomen die is gebaseerd op het oude Erasmuspad in Rotterdam. De variant in het Grote Rivierenpad begint en eindigt naar mijn mening een beetje in the middle of nowhere en ik herinnerde me toch duidelijk dat de oude route van NS-station naar metrostation liep. Met het wandelen op het Grote Rivierenpad ben ik in maart gestopt vanwege de lockdown, maar nu reizen met het OV weer wat meer mogelijk is, ben ik eens gaan googelen op dit Erasmuspad.

 

Al gauw stuitte ik op het boekje van het oude pad en ja hoor, dat liep inderdaad van Rotterdam Centraal naar Metrostation Rhoon! En er kwam nog meer in mijn geheugen naar boven. Was er vroeger niet een Rotterdamse vierdaagse, niet op aaneengesloten dagen, maar op vier weekenddagen in september? En bestond die niet uit vier van zulke paden? Tjonge, mijn grijze cellen werden wel op de proef gesteld, maar uiteindelijk had ik ze toch boven water: het Erasmuspad, het Jeneverpad, het Pad op Zuid en het Ton Markesepad!

En zowaar, op de site van Willemsadventure.nl kon ik alle vier de boekjes op de kop tikken. Geweldig, oude routes laten herleven en in deze tijd van corona, waarin we het nagenoeg zonder georganiseerde tochten moeten doen, is dat nog eens extra leuk natuurlijk! Ik besloot om met het Erasmuspad te beginnen. De track daarvan is wel op internet te vinden, maar dat is de variant van het Grote Rivierenpad en die loopt dus niet van en naar de stations. Maar geen nood, in de boekjes zijn duidelijke plattegrondjes opgenomen en in het natekenen daarvan in MapSource, Basecamp of afstandmeten.nl ben ik inmiddels een kei geworden. Binnen de kortste keren kon ik dan ook de track in m'n GPS laden.

 

Vanwege de voortdurende pijn in m'n been besloot ik om de route wel in twee etappes te lopen, de route is daar ook op ingericht, ongeveer halverwege kom je langs metrostation Zuidplein en daar kan je de route dus in tweeŽn hakken. Parkeren bij het Zuidplein of Rotterdam Centraal vond ik echter geen optie, dus ik heb Kiaatje voor deze eerste dag op 9 oktober bij metrostation Hoogvliet gezet en ben vandaar met de metro naar Rotterdam Centraal gereisd, mŤt mondkapje uiteraard! En van daaruit ben ik gestart, op weg naar het Zuidplein.  

 

Het eerste stuk van de route mag gerust een leuke stadswandeling genoemd worden! Maar toch ook met wat verrassende plekjes erin. Zo loopt de route door metrostation Eendrachtsplein heen (nee, je hoeft niet de poortjes door), waar een millennium-spiegelmonument is gemaakt. Nooit geweten en altijd leuk om iets nieuws te ontdekken. Op het Eendrachtsplein ben je nog maar net op weg, maar daar zit wel de koffietent “Heilige Boontjes”, een plek waar ex-gedetineerden en andere mensen “met een randje” een nieuwe kans krijgen. En ja, daar kan ik niet voorbij lopen zonder een straf bakkie te gaan halen!

 

  Verder door de stad kom ik langs het nieuwe Depot van Boymans en Beuningen, de Kunsthal, het Westplein, de Veerhaven, over de Erasmusbrug, langs het Kindermonument, onder het Poortgebouw door, langs de Entrepothaven en de Binnenhaven, over de Brede Hilledijk, langs de Maashaven, langs het beeld van de Dijkwerkers, de Graansilo en heb ik in de verte zicht op het ss Rotterdam en de Euromast natuurlijk. Ik ga hier niet alles uitgebreid beschrijven, de foto's in de foto-albums vertellen genoeg!

 

Uiteindelijk ga ik het Zuiderpark in en geniet daar van de opkomende herfstkleuren en zowaar ook van wat stadse paddenstoelen. Bij het hertenkamp sla ik af richting het metrostation en na een paar 100 meter ben ik daar gearriveerd. Bij metrostation Zuidplein eindigt dus mijn eerste stuk op dit oude wandelpad, GPS geeft een afstand van 13 km aan, dat is net mooi geweest voor m'n pijnlijke been!

 

 

Op 24 oktober, nadat ik helaas de Sallandse 4Daagse na twee dagen heb moeten afbreken vanwege de pijn in m'n been, ben ik toch weer op pad gegaan, om het tweede deel van het Erasmuspad te lopen. De tweede (gedeeltelijke) lockdown is inmiddels ingegaan en eigenlijk wordt reizen met het OV afgeraden. Voor deze etappe hoefde ik echter maar twee stations mee te reizen en ik besloot om op zaterdagochtend vroeg te gaan, dan is het nog uitgestorven in de metro en kan ik ruim afstand houden.

 

Zo gezegd, zo gedaan, op zaterdag 24 oktober ben ik van metrostation Rhoon naar Zuidplein gereisd en heb daar de route weer opgepikt. En dit stuk van het pad was totaal verschillend van het eerste stuk! In het begin weer door het Zuiderpark, waar de herfstkleuren nu echt schitterend waren en wat verderop door een paar woonwijken, wel bekend van de Winterwandeltocht van de RWV vroeger. Inclusief een hele kluit ganzen, meeuwen en duiven die op voer zaten te azen……  

 

Hierna kwam een buitenwijk van Rhoon, waar ik een uitzichtpunt beklommen heb, uiteraard zou ik zeggen, ik heb “iets” met uitkijkpunten. De officiŽle route liep er langs, maar och, een eigen draai ergens aan geven heeft nog nooit iemand kwaad gedaan, toch? Vanaf hier ging het eindelijk naar “buiten de stad”, de heerlijk lange asfaltweg door de polders met aan het eind een prachtige terugblik op de skyline van Rotterdam. Als kers op de taart kwam daar net die eenzame fietser uit dat liedje aangefietst……..

En toen de route langs de Oude Maas, eerst over het fiets/voetpad en verderop het onverharde pad achter de golfbaan langs. Daar kom je langs het natuurgebiedje Klein Profijt en omdat net de zon door de wolken begon heen te breken heb ik dat dit keer meegepikt. 2,6 km blubber, eigenlijk niks voor mij, maar zo af en toe vind ik het toch wel leuk. En het schitterende uitzicht over de zonbeschenen Oude Maas vergoedde veel.

 

  Uiteindelijk gaat de route door de Rhoonse Grienden, ook bekend gebied natuurlijk maar hoe vaak ik daar ook kom, ik blijf het mooi vinden. Ook hier loopt de route er eigenlijk linea recta doorheen, maar heb ik er een paar ommetjes ingelast. Heel veel boompjes met grillige vormen op de foto gezet en heel veel paddenstoelen, die hier niet op de grond groeien, maar op het hout van de bomen. Aan het eind van de grienden bij het haventje nog even staan lachen om een reiger die op visjes van vissers stond te wachten.

 

En dan de laatste anderhalve kilometer door Rhoon, langs de Arend, de kerk en het ruiterbeeld. Bij het metrostation staat Kiaatje weer trouw te wachten en zo heb ik het hele oude Erasmuspad erop zitten. Dit stuk route was (mede door de ommetjes en het lusje door Klein Profijt) wat langer, zo'n 18 km, maar als je al die extra stukjes weglaat denk ik dat het hele pad op zo'n 25 tot 27 km uitkomt. Echt een mooie afstand voor een eigen wandeltocht in deze coronatijd, maar voor mij op het ogenblik net te lang om in ťťn keer te lopen, ik hou het voorlopig bij maximaal ca. 15 km!

 

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

Dag 1

 

Dag 2

 

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!