2 Dagen Sallandse 4Daagse
Luttenberg en Den Nul

 

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Zoals nagenoeg alle wandelevenementen was dit jaar ook de Sallandse Wandel4Daagse afgelast. Dat gebeurde al in een vrij vroeg stadium, maar de reservering van m'n B&B had ik nog niet afgezegd. Misschien had ik dat wel goed aangevoeld, want opeens kwam er bericht dat de 4Daagse in een alternatieve vorm toch gelopen kon worden! Daar had ik natuurlijk wel oren voor en omdat ik nou eenmaal een liefhebber van de herfst ben, heb ik besloten om toch gewoon de week van de oorspronkelijke 4Daagse aan te houden.

 

Voor de alternatieve 4Daagse kon je een routeboekje (inclusief medaille) bestellen, waarin 4 routes van ca. 20-25 km waren opgenomen. Een uitgebreide beschrijving en ingetekende routekaartjes, het zag er allemaal mooi uit. Er waren onderweg zelfs stempelposten ingericht, die blijven hangen tot 1 mei 2021, dus tot zolang heb je de tijd om deze alternatieve 4Daagse te lopen. De routes waren dit jaar niet beschikbaar als GPS-bestand, maar met behulp van Basecamp heb ik ze zelf ingetekend en in m'n GPS gezet.

 

En zo toog ik dus toch op maandag 12 oktober naar Salland om daar 4 dagen te gaan wandelen. In m'n B&B Klein Arkelsteijn werd ik door Jan en Annie van harte welkom geheten, ik had de bekende grote kamer met eigen sanitair en gebruik van de gezamenlijke keuken (met twee andere kamers). Eén van de andere kamers bleek bezet door een medewandelaarster, die net als ik lid bleek te zijn van de RWV, leuk! De andere kamer was bezet door iemand die daar voor z'n werk verbleef. Voor in de keuken werd je verzocht om op elkaar te wachten, en na gebruik alles met ontsmettingsdoekjes te reinigen die lagen daar al voor klaar. Helemaal coronaproef dus!  

 

Helaas heb ik nog steeds erg veel last van een blessure in m'n rechterlies en toen ik de routes zo eens bekeek (en van anderen hoorde) besloot ik om de zwaarste dag als eerste te gaan lopen. Want dat is wel het voordeel van een vierdaagse op deze manier, je kunt je tijd en programma helemaal zelf indelen! De dag van Luttenberg met z'n heuveltjes en veel zand zou dus voor mij de eerste dag worden. Nadat ik van een prachtige zonsondergang bij de boerderij heb genoten ben ik bijtijds naar bed gegaan om goed uitgerust van start te kunnen gaan.

 

  En die eerste dag is werkelijk een prachtige dag geworden! Inderdaad behoorlijk pittig, veel geklommen en gedaald, veel zand en andere onverharde paden en een ontstellende hoeveelheid paddenstoelen overal in de bossen. De routebeschrijving in combinatie met de ingetekende track voldeed uitstekend, ik kon de route prima volgen en het weer werkte zowaar ook volop mee, ik heb behoorlijk wat zon gehad onderweg.

 

Helaas ook veel pijn in mijn been, maar dankzij veel pijnstillers was het nog vol te houden en ik had nog goede moed voor de volgende dagen. 's Avonds heb ik genoten van een maaltijdsalade die ik van huis had meegenomen en ook deze avond ben ik bijtijds m'n bedje ingedoken, voor morgen staat de Dag van Wijhe op het programma. Die komt echter dit jaar helemaal niet door Wijhe, dus ik doop hem om naar “de Dag van Den Nul”, omdat daar de startplaats is.

 

En ook deze dag verliep heerlijk. De route was veel meer mijn ding dan gisteren, nog best wel veel door de bossen, maar ook stukken door prachtig boerenland en ook wat meer asfalt dan gisteren. De basisroute was niet zo lang, maar als bonus kon je een rondje door de Duursche Waarden lopen, een extraatje wat ik natuurlijk heb meegenomen. Bekend terrein overigens, want tijdens het Hanzestedenpad heb ik hier ook een rondje gelopen. Het weer was wel minder dan gisteren, veel bewolking, maar wel droog gelukkig.  

 

Tja, ik had nog steeds goede hoop om ondanks mijn blessure de 4Daagse te kunnen voltooien, maar helaas begon mijn been 's avonds steeds meer pijn te doen. Twee dagen achter elkaar zo'n 25 km wandelen over veel onverhard terrein eiste toch zijn tol en ik heb een hele slechte, slapeloze nacht gehad. Tegen beter weten in ben ik toch op dag 3 naar Raalte gereden om daar de Dag van Heeten te gaan lopen, maar al na een kilometer bleek het niet verstandig om door te gaan.

 

  Ik baalde als een stekker natuurlijk, maar ik wilde het niet verder verergeren en vroeg me af of ik überhaupt die eerste twee dagen wel had moeten doen…… Ik heb een beetje in de omgeving rondgereden, maar erg veel inspiratie om iets anders leuks te gaan doen had ik niet en dus heb ik er uiteindelijk maar een rustig dagje op de boerderij van gemaakt, met 's middags een kort ommetje in de omgeving om te kijken of dag 4 er nog in zou zitten.

 

Maar dat kleine ommetje van ca. 9 km wees uit dat zelfs dat al teveel was en ik besloot dus maar om vrijdag gewoon 's morgens na het ontbijt naar huis te vertrekken. Geluk bij een ongeluk dat dit dus een alternatieve 4daagse is, ik kan de resterende twee dagen een andere keer natuurlijk nog inhalen, maar voor nu was het wel een erg grote domper op m'n feestvreugde! Ik ben dan ook erg laat met dit verslag, want ik kon ook voor de foto's en de verhalen niet zoveel animo meer opbrengen…….

Toch heb ik zoals gewoonlijk veel foto's gemaakt natuurlijk en als je de albums bekijkt zijn het toch twee hele leuke dagen geweest, alleen jammer dat het zoveel pijn deed en ja, dat zie je op de foto's natuurlijk niet. Inmiddels ben ik terug geweest bij de huisarts en onder behandeling van de fysiotherapeut, ik hoop dat ik daarmee weer snel terug te vinden ben op de wandelwegen, want buiten wat korte tochtjes van maximaal 13 km ben ik niet echt meer op pad geweest.

 

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

Dag 1

 

Dag 2

 

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!