Rondje Pontje Veere

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Sinds kort heb ik de app Komoot geïnstalleerd, en omdat ik de laatste tijd een paar keer in Zeeland gewandeld heb, kwam die app met een paar tips die “aansloten op mijn interesse”. Nou, mijn interesse was zeker gewekt toen ik daar bij het Rondje Pont Veere zag staan. Een tocht van ca. 20 km, met (zoals de naam al zegt) een overtocht met een veerpontje naar Veere. Enige haast was wel geboden, want toen ik de vaartijden van de veerpont bekeek, bleek die na 30 september in winterslaap te gaan tot 1 mei.

 

Voor de dag waarop de zomer over zou gaan in de herfst (22 september dit jaar) werd prachtig mooi nazomerweer voorspeld, en omdat dit een gewone doordeweekse dag was vermoedde ik dat het met de drukte op het pontje wel mee zou vallen. De pont zou pas om 10.45 vanaf Kamperland naar Veere vertrekken en dat stelde me voor een dilemma. Ik zou wat later kunnen starten natuurlijk (het was ca. 9 km lopen naar de pont), maar ik wilde toch ook wel graag de zonsopkomst boven het Veerse Meer meemaken!

Uiteindelijk toch voor de vroege optie gekozen en Kiaatje zover mogelijk van de pont vandaan op de Veerse Gatdam geparkeerd. Dat is vlakbij de restaurants van het strand Vrouwenpolder, dus dat geeft goede hoop op een finish-ijsje straks na afloop. Het is hier weliswaar betaald parkeren, maar vooruit, dat moet dan maar voor een keertje, misschien is er zo laat in het jaar geen controle meer, maar daar durf ik toch niet op te gokken!

 

Waar ik wel goed gegokt mee heb, is met de keuze voor een vroege start. Wat een schitterende zonsopkomst heb ik meegemaakt. Soms was het zo mooi, dat ik er gewoon een beetje emotioneel van werd……. De eerste meters (kilometers durf ik het niet eens te noemen) heb ik dan ook in het allerlangzaamste slakkentempo ooit gelopen! Om de haverklap heb ik stil gestaan voor een fotootje, of gewoon om te genieten van die prachtige nevelige ochtend.  

 

Ik ben ook even aan de andere kant van de weg gaan kijken, aan de Noordzeekant, ook daar was het mooi, maar het haalde niet bij de kant waar de zon op kwam! Na dit uiterst langzame begin ging het natuurgebied De Schotsman in, waar ik steeds maar de oever van het Veerse Meer volgde, af en toe afgewisseld met een stukje grasland. De nevel boven het water zorgde ervoor dat je amper kon zien waar het water van het meer ophield en waar de lucht begon. Onnodig te zeggen dat ik ook hier om de haverklap stil stond voor een fotootje.

Langzamerhand werd de ochtend een beetje helderder, ik kon Kiaatje aan de overkant van het meer zien staan, en ook de plaatjes van riet aan de oever werden wat helderder. En een spinnenweb met bedruppelde draadjes werd net beschenen door de zon, wow, wat heb ik lopen genieten! Na een tijdje kwam ik in de buurt van Kamperland, hier liep ik ooit een Groene Wissel, en wandelde langs een complex van smakeloze vakantiehuisjes. Daarna door een bungalowwijkje en toen was ik bij de steiger van het veer naar Veere.

 

  Ik was aan de vroege kant, ondanks al dat oponthoud voor foto's en dat was maar goed ook, want tegen mijn verwachting is was het stervensdruk, vooral met fietsers, er waren maar weinig wandelaars. Ik beidde de tijd met het fotograferen van bootjes en heel veel kwallen en nam een kopje koffie uit de thermos. Toen kwam de pont aangevaren en zie, ik had mazzel, de wandelaars mochten via een aparte loopplank aan boord en zo had ik nog een mooi zitplekje buiten!

 

De schipper hield erg goed de 1,5 meter-regel in de gaten, en op een gegeven moment was de boot dus echt vol en moesten er een paar mensen wachten op de volgende afvaart. Dus toch maar goed dat ik zo vroeg was! De overtocht duurde ongeveer 20 minuten en het is werkelijk een prachtige manier om zo op de stad aan te komen varen! De karakteristieke toren van het stadhuis van Veere en de witte molen zijn een plaatje zo over het water gezien!

Aan de overkant aangekomen moesten we allemaal even wachten tot alle fietsen van boord waren, daarna mocht iedereen van boord en zijn fiets opzoeken. Met het dringende verzoek om niet aan andermans fiets te zitten, maar te wachten tot de voorste fietsen weg waren als jouw fiets een van de achterste was. Echt een strenge schipper hoor, ik voelde me gewoon op schoolreisje! Maar alles verliep keurig en al snel wandelde ik de kade op. Ook hier heel veel mensen voor de overtocht de andere kant op.

 

De route liep een stukje buiten Veere om, maar als snel wandelde ik het stadje in, langs de Cisterne en de Grote Kerk en kwam in het centrum. Tjonge jonge, best druk hier en ik besloot niet op een vol terras te gaan zitten, maar kocht een Latte to go en streek heerlijk in het zonnetje op een bankje neer. Gezellig mensen kijken! Ik flaneerde nog een beetje rond, bekeek een leuk schapenwinkeltje en natuurlijk bewonderde ik het schitterende Stadhuis.  

 

Daarna verliet ik Veere weer, via een brug over de haven kwam ik weer bij het Veerse Meer uit, waar ik een prachtig uitzicht had vanaf de wallen. Even een panoramafoto maken en net op dat moment geeft m'n GPS een piep dat de batterijen bijna leeg zijn. Wat???? Nu al???? Gelukkig heb ik altijd reserve batterijen bij me en ik wissel ze snel even om. Ziezo, ik kan weer vooruit en ik vervolg m'n weg langs het Veerse Meer.

Een stukje verderop verlaat de route het water en wandel ik langs een grote plas water en door het Veerse Bos. En potdorie, daar begint alweer m'n GPS te piepen, zijn deze batterijen ook leeg! Snap er niks van, ik heb ze alle vier compleet opgeladen……. Maar goed, meer batterijen heb ik niet en om toch m'n track op te kunnen nemen, laat ik vanaf nu de GPS op m'n horloge maar meelopen, die batterij is gelukkig nog vol genoeg. Maar ik heb nu natuurlijk geen track meer om te volgen, gelukkig is de route niet zo ingewikkeld en op m'n phone kan ik eventueel met Google Maps de route van het plattegrondje (dat ik altijd uitprint) volgen.

 

  Na dit stukje bos (waarin ze druk bezig zijn met bomenkap) kom ik weer langs het water te lopen en ja, dat vind ik toch echt veel en veel mooier dan dat bos! Ik geniet van het uitzicht en alsmaar de oever volgend kom ik langzamerhand weer in de buurt van de Veerse Gatdam, ik zie Kiaatje in de verte al staan! Maar eerst las ik nog even een bankjesrust in en drink de laatste koffie uit m'n thermos. Lekker in de schaduw, want het is knap warm geworden.

 

Via een aanlegplaatsje voor een paar bootjes en een stukje strand kom ik bij de dam uit, en daar kan ik via een tunneltje de weg onderdoor, want de restaurantjes zitten aan de andere kant. Er zit een Pannenkoekenrestaurant, Berelekker, maar pal daarnaast zit een snackbar en daar hebben ze mijn favoriete ijs: softijs! Ik kies voor een reuzenbeker dit keer en ooooooo, wat smaakt die lekker, ik zit er heerlijk op het terras van te genieten.

 

Tot slot besluit ik een stukje over het strand te doen, één afslagje maar, want Kiaatje staat al vlakbij. En dat was een hele leuke afsluiting van deze tocht. Ik ben hier heel vaak langs gereden, maar was nog nooit op het strand geweest, dus dat heb ik nu goed gemaakt. Heerlijk breed strand en in de verte staat daar de Oosterscheldekering te pronken. Ik kon een mooi fotootje maken met een groepje ruiters op de voorgrond.  

 

Dan steek ik voor de allerlaatste keer de weg over en ben bij Kiaatje. Mijn GPS gaf een stand van 12,82 km aan toen ik hem uitzette en m'n horloge geeft nu 7,06. Totaal is het dus toch 20 km geworden en straks op de PC kan ik die twee tracks weer samenvoegen tot één route. Maar ik heb gelijk toen ik thuis kwam nieuwe batterijen besteld, want ook oplaadbare batterijen gaan niet eeuwig mee natuurlijk!

Al met al heb ik een fantastische dag gehad, schitterende zonsopkomst, leuke cruise, gezellig stadje, veel langs het water en als sluitstuk het strand. Als Komoot nog meer van die leuke tips heeft, hou ik me van harte aanbevolen! En ik op mijn beurt kan dit tochtje ook iedereen aanraden, alleen moet je nu weer wachten tot 1 mei………

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!