Trage Tocht Waterloopbos
nabij Marknesse, Noordoostpolder

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na gisteren die leuke tocht op zoek naar molen de Trouwe Wachter had ik ook op zondag wel zin in een tochtje. Maar ik was een beetje inspiratieloos. Ik ben nog met een aantal wandelpaden bezig, maar die zijn allemaal net op het punt waar het lastig is om met het OV weer terug te komen. Nou, dan moet je dat zeker niet op een zondag proberen! Toen schoot opeens het Waterloopbos in de Noordoostpolder in mijn gedachten! Dat staat al een hele tijd op mijn “to-do-lijstje” en een zonnige zondag is uitstekend geschikt voor een boswandeling!

 

Op zoek naar een geschikte tocht stuitte ik op de Trage Tocht Marknesse. Die gaat uitgebreid door het Waterloopbos en daarnaast door het Voorsterbos en het Wendelbos. Ergens blijf ik het gekkenwerk vinden, wandelen in een bos in een enorme drooggelegde polder! Kijk, voor de mensen die daar wonen is het leuk natuurlijk zo'n bos, maar als je van buiten dat gebied komt, dan kom je toch juist om te genieten van polderlandschap en niet voor een bos? Dan kan je net zo goed naar de Veluwe gaan!

De Trage Tocht bleek 14 km te zijn, en tja, ik heb inmiddels genoeg van dat soort tochten gelopen om te weten dat die afstanden altijd langer worden! Ook verwachtte ik veel te fotograferen in het bos en vanwege de pijn in mijn been (die weliswaar een heel stuk minder is door de pijnmedicatie) is een afstand van ca. 14-18 km precies goed. En dus vertrok ik zondagochtend rond een uurtje of zeven van huis, dan kon ik rond half negen starten.

 

In het Waterloopbos is de parkeerplaats snel gevonden en terwijl ik een plekje voor Kiaatje zoek, zie ik een groepje wandelaars bij de wegwijzer staan. Daar wil ik ook een kijkje nemen, dus ik loop naar het groepje toe als er “goedemorgen” naar me wordt geroepen. Ik wil dus zeggen dat ik niet bij de groep hoor, maar wordt dan bij naam genoemd. H??? Hier helemaal in de Noordoostpolder, pakweg 200 km van huis??? Blijkt het een vriend van het forum van Photosite te zijn! Hoe toevallig dat je elkaar dan op z'n plek tegenkomt. Daar moet even een selfie van gemaakt worden hoor!  

 

Enfin, het groepje fotografen gaat op pad voor hun uitje en ik stel m'n GPS in om dan eindelijk dat Waterloopbos eens te gaan bekijken! Wat is dat nu precies, het Waterloopbos? Wel, op internet is er het volgende over te weten te komen:

Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos.
Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water.
Je vindt er schaalmodellen van zo'n dertig grote waterwerken uit de hele wereld.
De Deltawerken zijn hier ontworpen, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok.
Het Waterloopkundig Laboratorium deed jarenlang onderzoek in het Waterloopbos en bootste met water, stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid na.
Ontdek dit bijzondere bos tijdens een mooie wandeling langs de modellen.
De natuur heeft langzaam weer bezit genomen van de waterloopkundige modellen in het bos.
Oude watergoten, stuwen en sluizen zijn begroeid met struiken en planten.
Sterrenmos bedekt oevers, varens omringen de contouren van oude havens en in het water groeien zilvergrijze wilgen.
Dieren zoals de ijsvogel en libellen voelen zich met al dat stromende water prima thuis in het Waterloopbos.
Een uniek bos dus door de wisselwerking van natuur en techniek.

 

 

  Best bijzonder dus, en ik wandel dan ook met veel plezier door het bos. Het zonlicht tovert vlekken in het bos en over de vervallen bouwwerken en inmiddels staan er overal honderden paddenstoelen. M'n camera maakt overuren en ik verdeel m'n aandacht tussen wonderen der natuur en wonderen van de mens. Jammer dat ik niet zoveel technische kennis heb dat ik direct alles begrijp, maar gewoon om naar te kijken vind ik het prachtig!

 

Na flink wat heen- en weer gewandel door het Waterloopbos gaat het vervolgens door het Wendelbos, een vrij jong bos en na het oversteken van een weg een stukje langs de bosrand (heerlijk, ik kan even om me heen kijken!) en daarna door het Voorsterbos. Onderweg tref ik een heerlijk bankje in de schaduw van een boom en samen met een medewandelaarster geniet ik hier van een korte bankjesrust. Wat verderop moet ik een heel stuk over een graspad en dat is zowaar kletsnat! Daar had ik niet op gerekend en in m'n hardloopschoenen heb ik dan ook gauw natte voeten. Gelukkig heb ik daar nooit zo'n last van.

 

Het laatste stukje gaat weer door het Waterloopbos, ik kom langs een geheel gerenoveerde golfbak, die werkt gewoon weer net als vroeger, en bij het pronkstuk van het bos: de Deltagoot. Een gigantische betonnen goot van honderden meters lang, waarin ooit golfbewegingen werden nagebootst. Nu is er een kunstwerk van gemaakt, stukken van de zijkant van de bak zijn overdwars en gekanteld geplaatst, en op sommige plekken kan je er doorheen wandelen. Ik vind het net Stonehenge, maar dan anders!  

 

Een leuk filmpje over de Deltagoot vind je hier


Bij de Deltagoot is ook een paviljoen (heel grappig “Proeflab” genaamd), maar daar vind ik het vrij druk. Ik besluit dus maar om onderweg iets te eten en te drinken en zoek de parkeerplaats met Kiaatje weer op. GPS staat stil op 16 km, mooie afstand en omdat er zo ontzettend veel te zien was heb ik er heel erg lang over gedaan. Op de terugweg, nog voor ik de snelweg op ga, kom ik door het dorpje Ens en zie daar een snackbar en een benzinestation. Zowel Kiaatje als ik kunnen dus met een goedgevuld buikje op weg voor de lange reis terug naar huis. Alweer een prachtige wandeldag geweest en dat bos is beslist de moeite waard, over een tijdje ga ik vast nog eens een keer!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!