Het Pad van de Vrijheid
Opheusden - Valburg

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  De tweede dag van het Pad van de Vrijheid liep ik op 4 augustus, een doordeweekse dag omdat er in het weekend geen openbaar vervoer mogelijk is tussen Valburg en Opheusden, de start- en finishplaatsen van mijn voorgenomen route. Omdat er weer behoorlijk warm weer voorspeld wordt, ga ik weer lekker vroeg van huis en parkeer Kiaatje bij het station van Opheusden en ga van daaruit gelijk van start.

 

Het is een heerlijk nevelige ochtend en ik loop volop te genieten van het uitzicht over de Linge, waar ik het eerste stuk veel langs loop. Het blijkt opnieuw dat de samenstellers van dit pad handig gebruik hebben gemaakt van bestaande routes, ik kom vandaag weer veel markeringen tegen van wandel- en klompenpaden! En overal zijn de tekenen van het naderende najaar al te zien, de bramen hangen er uitnodigend rijp bij en ook het fruit in de boomgaarden is aardig volwassen.

Na verloop van tijd ga ik landgoed Hemmen op en hier loop ik even verkeerd, de beschrijving klopt niet helemaal met de track. Maar uiteindelijk is dat niet zo erg, ik vind een heerlijk beschaduwd bankje voor een koffiestop en ik spot een paar prachtige zwammen. Op de juiste route was ik daar niet langs gekomen. En uiteindelijk kwam ik toch op hetzelfde punt uit, bij het landgoed zelf, dus alles kwam reg.

 

Op Landgoed Hemmen dwaal ik even rond door de schitterende bloementuin en dan wandel ik weer verder, dit keer richting Zetten, waar het plaatsnaambord van een mooie bloemenbak is voorzien. Langs een mooie kerk en dan kom ik in het centrum bij het Bevrijdingsmonument, een grote V (van Victorie), een eerbetoon aan de geallieerden die na zware gevechten dit plaatsje bevrijdden. Op het monument de wapens van de USA, Engeland, Nederland, België en Canada.  

 

Nog steeds in Zetten kom ik langs het Witte Huis, dat ooit functioneerde als hoofdkwartier van de Amerikaanse 101st Airborne Division. Er moet nog ergens een gevelsteen herinneren hieraan, maar het hek naar het huis is hermetisch gesloten en vanaf de weg kan ik het niet ontdekken. Wel een fotootje van het huis gemaakt natuurlijk, het is tegenwoordig een zorginstelling. Hoewel het wel wat warmer is geworden is het nog steeds heerlijk wandelen, ik vind de route tot nu toe schitterend en heel afwisselend, verhard en onverhard, open landschappen en bos, voor elk wat wils zou ik zeggen!

Ik kom langs fruitstalletjes (ja ja, tenslotte ben ik hier in de Betuwe) en langs een vertederend tafereeltje van een veulentje dat bij mama drinkt. Ik wandel door Herveld-Noord, waar ik een gigantische cactus op de foto zet en het beeldje van een kersenplukker. Ook een paar leuke namen van huizen, eentje heet zelfs “ben in 't bos”. En bij een andere staat bij het huisnummer “naar huus toe”. Maar ik wandel nog even verder!

 

  Na Herveld-Noord komt (hoe kan het ook anders) Herveld-Zuid en daar wandel ik over een smal voetpaadje naar de kerk toe. En dan blijken de knippers van de heggen aldaar een prachtig kunstwerkje gemaakt te hebben: de heg is precies uitgeknipt in de vorm van de kerk, zodat je de kerk in een natuurlijke omlijsting ziet staan. Werkelijk schitterend! Na Herveld-Zuid gaat het verder over beton- en zandpaden richting Loenen, in de verte spot ik een mooie grote brug, ff zoom zoom zoom en hij staat op de foto!

 

In Loenen gaat het langs het gelijknamige kasteel, privébezit, dus je kan er niet naartoe, maar ik kan een mooie foto maken en lees met plezier een leuke legende op het infobordje. Daarna komt er een heel leuk stukje over lange plankieren richting het Strandpark Slijk-Ewijk en daar vind ik (via de app “alle bankjes”) eindelijk een bankje voor een korte stop. Het is hier trouwens een bekend plekje, de monstertocht Nijmegen-Rotterdam komt hierlangs en ik heb hier dus vaak foto's van de deelnemers staan maken!

Ik loop de hele plas zo'n beetje rond en dan gaat het richting Valburg, waar ik binnen wandel en er gelijk weer uitga, voor een lusje over Landgoed de Mellard. Het is inmiddels behoorlijk heet geworden en er is hier geen greintje schaduw, afzien dus! Geen bankjes ook, maar ik wil toch nog even de benen rust gunnen en zijg 5 minuutjes neer op een boomstronk en drink m'n laatste pakje limonade op. Langs een lange weg met aan weerszijden fruitbomen kom ik dan uiteindelijk weer in Valburg.

 

Daar staat een zogenaamde Vredespaal en hoewel ik mijn bus net dreig te missen wil daar toch even een selfie maken natuurlijk! En tja, dan ook maar een fotootje van de kerk en een beeldje in het centrum van Valburg. Een paar bewoners wijzen me een mooi parkeerplekje voor als ik volgende keer vanuit hier ga starten en dan kom ik ongeveer tegelijkertijd met de bus bij de bushalte aan! Niet te geloven, heb ik zowaar een keer mazzel met het OV!  

 

Ook de rest van de reis gaat vlot, onderweg trakteer ik mezelf nog op een ijsje, vond dat ik dat wel verdiend had na zo'n lange warme dag en rijd tevreden naar huis. Tot nu toe vind ik het een geweldig pad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!