De Alternatieve Vierdaagse 2020
Bodegraven, Heinkenszand, Varik, Megen

 

Dag 1 - Bodegraven

 

Dag 2 - Heinkenszand

 

Dag 3 - Varik

 

Dag 4 - Megen

     

Zuid-Holland

 

Zeeland

 

Gelderland

 

Noord-Brabant


Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier, hier, hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Net zoals alle andere wandeltochten en (grote) evenementen is ook de 4Daagse van Nijmegen dit jaar natuurlijk afgelast. Ik loop de 4Daagse niet ieder jaar, maar dit jaar zou ik wel weer eens een keertje meedoen. Helaas pindakaas, dus! Gelukkig bood mijn hotel zelf aan om het arrangement om te zetten naar 2021, dus daar had ik gelukkig geen kosten aan, en ook van m'n inschrijfgeld heb ik een flink deel teruggekregen. Financieel gezien is het dus niet zo'n ramp, maar wel jammer dat het niet door kan gaan.

 

Maar toen kwam er bericht vanuit de bond (KWBN) dat er op de data van de echte 4Daagse een Alternatieve Vierdaagse kon worden gelopen. De officiŽle afstanden uiteraard (50-40-30 km), maar er waren nu ook 20 en 10 km aan toegevoegd. De bedoeling was dat je zelf (eventueel met behulp van een speciaal hiervoor in het leven geroepen app) een route uitzet en met de app je gelopen kilometers bijhoudt. Er is zelfs een speciale medaille voor ontworpen, als je al ingeschreven was voor de 4Daagse was die gratis, zo niet, dan moest je die wel betalen.

Nou, dat vond ik wel leuk, ik heb al een paar andere tochten virtueel gewandeld en hoewel je gewoon in je uppie loopt (of met een klein groepje natuurlijk) heb je toch het idee met een evenement bezig te zijn. Ik heb me dus ingeschreven voor de 20 km, 10 km minder dan normaal, maar ja, je loopt natuurlijk wel zonder verzorging en rustposten, dus ik vond die 20 wel mooi. En toen was het wachten op de app. Ik vond persoonlijk dat die pas vrij laat beschikbaar kwam, maar goed, ik had toch het weekend nog om er even mee te oefenen.

 

Nou, dat bleek dus niet zo'n succes! De GPS bleek nogal gevoelig te zijn voor invloeden van buitenaf, en dat leverde een wirwar van rare lijnen op. Mijn rondje langs de twee uitkijktorens bleek volgens de app opeens 37 km te zijn, gelopen in nog geen 3 uur……. Knap van mij, hŤ! Helaas mocht ik die tijd niet meerekenen voor de Thuiswedstrijd die ik een dag later liep…… Ik las weliswaar dat je je afstand ook handmatig in kon geven in de app maar voorzichtigheidshalve heb ik mijn te lopen afstand in de app maar op 10 km gezet. Ook met een rare app moet dat te doen zijn!  

 

De weersvoorspellingen voor de 4Daagseweek waren ronduit goed te noemen, zon wolken, briesje en een temperatuur die zo rond de 20-24 graden zou liggen. Perfect wandelweer, hoewel er voor de laatste twee dagen wel een paar buien werden verwacht. Maar daar hoor je mij niet over klagen, alles is beter dan een hittegolf! Toch was ik van plan om alle dagen lekker vroeg te starten, want hoewel redelijk koel, vind ik het in de zon toch altijd snel warm worden.

Verzorging zou er natuurlijk niet zijn onderweg, maar och, ik loop zo vaak tochten voor mezelf dat ik me daar totaal niet druk om heb gemaakt. Ik heb gewoon meegenomen wat ik normaal ook altijd bij me heb, koffie, pakjes fris, water natuurlijk en voldoende crackers om de dag door te komen. En zonnebrandcrŤme natuurlijk. Daarnaast een pluutje, een ponchootje, voor de zekerheid een mondkapje en natuurlijk een portemonnee met geld en pasjes. Meer heb ik niet nodig, zeker niet voor 20km!

 

  Ja, en dan de routes natuurlijk. Ik besloot om in oude jaren op zoek te gaan naar routes en tochten die me goed bevallen zijn en kwam uit op een GPS-track vanuit Bodegraven voor dag 1, mijn favoriete Rondje over de Bloemdijken vanuit Heinkenszand voor dag 2, de Groene Longtocht vanuit Varik voor dag 3 en de Kloosterwandeltocht vanuit Megen voor dag 4. Leuke bijkomstigheid is dat ik zo vier provincies aandoe: Zuid-Holland, Zeeland, Gelderland en Noord-Brabant!

 

 

Ik ga hier geen ellenlange verslagen maken van deze vier dagen, het verhaal wordt verteld in de foto-albums. Maar een paar highlights zijn toch wel het vermelden waard. Ten eerste op dag 1, bij de Reeuwijkse Plassen waar de vijf dames van een roeiteam op een geweldige manier hebben geposeerd voor “de eeuwige rij bij de dixi”. Als jullie dit mochten lezen, nogmaals bedankt, de foto was een hit op Facebook!  

 

  Op mijn rondje over de Bloemdijken van Zuid-Beveland had ik mijn enige “echte” rust van deze Vierdaagse bij de Schaapskooi in Nisse. Hier heb ik lekker zitten genieten van een grote cappucino, met een overheerlijke appelflap erbij! Verder was deze dag wel de “zwaarste” van de vier, veel onverhard en toch ook wel behoorlijk warm in het zonnetje. En dit was natuurlijk Roze Woensdag, dus ik heb de hele dag met een roze zonnebril en een roze hoedje op gelopen.

 

 

De allerleukste ontmoeting van de week was op dag 3 in Ophemert. Op zoek naar een bankjesrust zag ik een grote picknickbank in een boomgaard met twee mensen daaraan. Ik vroeg of ik aan mocht schuiven en dat was geen enkel bezwaar. Maar het bleek dus helemaal geen openbare boomgaard te zijn, maar een privťtuin……., oeps…… Maar ik was van harte welkom en we hebben heel gezellig zitten praten, er werd zelfs een kopje koffie voor me gemaakt! Martin en Helena, nogmaals heel erg bedankt, deze ontmoetingen zijn de mooiste!  

 

 

  Op dag 4 liep ik bij Dieden toen ik (natuurlijk) onverwachts op een echte 4Daagse verzorgingspost stuitte, met stickers van de 4Daagse en al. Het bleek de verzorging van Gerard te zijn, die deze Vierdaagse de 4x50 liep. Hij werd ieder moment verwacht, dus ben ik even blijven wachten en kreeg zelfs een kopje koffie van de verzorgers. Natuurlijk even samen met Gerard op de foto en na wederzijdse succeswensen vervolgden we beiden onze tocht, in tegengestelde richting, wat bij de echte 4Daagse onmogelijk is natuurlijk…….

 

De app heeft het bij mij niet goed gedaan, na 8 km op dag 2 heb ik er de brui aan gegeven en de afstanden handmatig ingevuld, gelukkig werkte m'n eigen GPS wel goed. Ik heb resp. 25, 23, 22 en 26 km gelopen, in totaal dus 96 km. En ik heb van iedere kilometer genoten, net als de andere virtuele tochten die ik heb gelopen. Wat ik ook heel leuk vond was het contact met andere mensen, ik ben toch wel redelijk veel “medewandelaars” tegengekomen en ook niet wandelaars wisten vaak waar ik mee bezig was en wensten me succes.

Geen Via Gladiola natuurlijk in Megen, maar wel een heerlijke afsluiter in de vorm van een zalig stuk appeltaart in “Het Vaticaan”. De andere dagen heb ik genoten van een ijsje na afloop, maar precies toen ik aan de finish in Megen aankwam begon het te stortregenen en toen vond ik het eigenlijk meer appeltaartweer dan ijsjesweer. Dus 3 maal finish-ijs en 1 maal finish-appeltaart, volgende week maar weer eens serieus op m'n koolhydraatjes gaan letten!

 

En zo zit een bijzondere maar heel erg leuke Vierdaagse erop. Ik hoop natuurlijk dat de wereld volgend jaar verlost zal zijn van dat rotvirus en dat alles dan weer normaal is, maar als Alternatieve Vierdaagse vond ik dit heel erg geslaagd. Ik vraag me zelfs af of er in de toekomst geen plek is bij de echte 4Daagse voor de virtuele afstanden van 10 en 20 km, leuke aanvulling voor kinderen en mensen die de officiŽle afstanden niet (meer) aankunnen! Met een aparte beloning, dat dan weer wel, want het officiŽle kruisje moet bestemd blijven voor de enige echte 4Daagse!  

 

 

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

     

Dag 1 - Bodegraven

 

Dag 2 -Heinkenszand

 

Dag 3 - Varik

 

Dag 4 -Megen

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!