De Continental Decurion Wandeltocht
10 EM / 16,0934 km

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Door de coronacrisis zijn alle wandeltochten tot 1 september afgelast, dus ook de tochten van m'n eigen kluppie, de RWV. Daaronder was ook het Wandelweekend, met de Continental Centurionwedstrijd, waarbij het de bedoeling is om 100 EM (ca. 160 km) binnen 24 uur af te leggen. Om in plaats van dit weekend toch iets leuks voor onze leden en andere wandelaars te organiseren bedachten we de Continental Decurion Wandeltocht (en Wedstrijd).

 

Deze zou plaats vinden in het weekend van 13 en 14 juni, de bedoeling was om in dit weekend minimaal 10 EM af te leggen en zo de titel Continental Decurion te veroveren. Niet gezamenlijk vanaf één locatie, maar elke wandelaar vanaf zijn eigen locatie, onder het motto: Niet bij elkaar, wel met elkaar. “Gewone” wandelaars mochten dit ook in meerdere etappes doen, deelnemers aan de wedstrijd/prestatietocht moesten uiteraard de 10 EM in één keer afleggen.

In de loop van de weken groeide het deelnemersaantal gestaag en uiteindelijk zijn het in totaal ruim 300 deelnemers geworden, die allemaal op jacht gingen naar de Decuriontitel, in Nederland, maar ook ver daarbuiten, tot Noorwegen en Spanje toe! In het evenement op Facebook was het het hele weekend gezellig druk, er verschenen veel foto's filmpjes, verhalen, prestatielopers die hun tijden doorgaven, soms zelfs melding maakten van een PR, kortom, het bleek een geslaagd evenement te zijn!

 

En natuurlijk wilde ik zelf ook Decurion worden. In het Facebookevenement was een paar dagen van tevoren een bestand geüpload van een startnummer en daar had ik met mooie lettertjes m'n naam en m'n favoriete nummer 17 in gezet. Op afstandmeten.nl had ik een Rondje Rondom Rozenburg uitgezet van exact 16,09 km, en met de wetenschap dat de werkelijk gelopen afstand altijd langer wordt dan opgemeten, was er geen twijfel dat de uiteindelijke afstand ruim aan de voorwaarden zou voldoen!  

 

Op zaterdag 13 juni had ik geen tijd om te gaan lopen, op die dag ging ik namelijk officieel met pensioen en had ik een high tea thuis georganiseerd voor een klein groepje mensen, net zoveel dat we gemakkelijk de 1,5 meter afstand aan konden houden. Jammer dat het grotere feestje dat ik eigenlijk in gedachten had niet door kon gaan, maar dit was ook reuze gezellig.

En zo ging ik zondag 14 juni op pad. Natuurlijk gewoon vanuit huis, waarbij ik in de tuin met behulp van de steun van een grote papierbak een startselfie heb gemaakt. Ik had dit keer de route zo uitgezet dat ik niet helemaal buitenlangs zou lopen, maar ook veel door de Groengordel zou gaan. Dus liep ik gelijk vanuit huis langs de boerderij en Klaas'Kippenwe de gordel in. Het was benauwd en drukkend weer, met de zon achter de wolken en m'n foto's van dit eerste stukje werden dan ook soort van nevelig, zeg maar.

 

  En ik vind het allemaal weer veel te groen worden buiten, ik hou daar niet zo van, in de andere seizoenen is de begroeiing allemaal wat opener, zodat je er doorheen kunt kijken, nu zie je alleen maar groen……. Maar goed, ik amuseer me toch wel en wandel door de gordel naar de Vinkseweg, waar ik Rozenburg uit ga, het Calandpark in. Door het park naar uitkijktoren De Vink en natuurlijk kan ik het niet laten om deze even te beklimmen, zoals altijd een mooi uitzicht!

 

Daarna wandel ik verder, dit keer niet langs het Calandkanaal, maar dwars door de Begrazingsweide in de hoop dat de Schotse Hooglanders de boel niet staan te blokkeren. Dat viel mee, ik zag ze alleen helemaal in het begin staan en verderop stonden ze verkoeling te zoeken in een plasje water, want het was nog steeds behoorlijk warm. Als je door de Begrazingsweide loopt kom je niet langs de andere uitkijktoren, Paal 83, maar wel vlak erbij.

En dus ben ik daar toch ook maar even heen gelopen en heb ook daar bovenop van het uitzicht genoten. Leuk is ook dat er een groot cruiseschip in het Calandkanaal ligt, hoewel de reden daarvoor niet zo leuk is, dit schip vervoerde de door de coronacrisis gestrande bemanning van cruiseschepen, Ik geloof dat ze inmiddels eindelijk van boord mochten! Na deze uitkijktoren is het nog een klein kilometertje naar de parkeerplaats, waar ik een bankjesrust heb gepland.

 

Heerlijk even wat crackertjes eten en een kopje koffie uit de thermos drinken. Natuurlijk maak ik een selfie met de rugzak met m'n mooie startnummer erop. Ik heb van een aantal mensen toch de vraag gekregen wat het precies inhield en heb dus toch weer wat reclame kunnen maken voor onze mooie wandelsport en natuurlijk de RWV! Na de koffie wandel ik langs de Nieuwe Waterweg (die hier eigenlijk Het Scheur heet) terug richting Rozenburg.  

 

Ik kom langs hele zwermen zwanen, die zich allemaal druk op zitten te poetsen en ook langs hele groepen ganzen, die mij maar eng vinden en zich en masse uit de voeten maken. En ik zie zelfs nog een koppeltje met twee jonkies zwemmen, zo lief! Ik kom weer langs uitkijktoren De Vink, maar hoef daar nu natuurlijk niet meer op en de volgende stop is bij de grote R bij de aanlegplaats van de pont naar Maassluis.

 

  Die R staat natuurlijk voor Rozenburg en Rotterdam, maar vandaag staat hij bij mij voor “RETEleuk, deze Decuriontocht! En ook hier ga ik even aan de koffie en zie dan een hele groep oldtimers van de pont af komen rijden. Ik spoed me met m'n camera wat dichterbij en als ze me aan zien komen, wachten ze even met wegrijden en word ik vriendelijk toegewuifd. Levert me toch een paar leuke foto's op.

 

Ik wandel verder langs het water, tot ik niet verder kan vanwege de aanleg van de Maasdeltatunnel in de Blankenburgverbinding. Omdat ik vandaag in de Groengordel wil blijven loop ik niet buitenlangs, maar ga hier het dorp weer in, wandel onder een flatgebouw door en een klein stukje door een woonwijk. Dat is gelukkig niet zo lang en al gauw ga ik het groen weer in. Lekker in de schaduw, want zeker als de zon tevoorschijn komt is het behoorlijk warm!

 

En dan, ergens in die Groengordel dus en nog lang niet terug thuis, komt daar op m'n GPS 16,09 km staan en heb ik dus de officiële Decurionafstand te pakken! Natuurlijk maak ik een selfie met m'n GPS erbij en ik markeer het punt. En dus wordt ook vandaag de afstand langer dan gepland, maar dat is ook logisch, ik heb ommetjes gemaakt naar de uitkijktorens en de grote R. Maar dat maakt niet uit, Centurion zal ik nooit worden, maar deze titel heb ik te pakken.  

 

De afstand naar huis bedraagt nog zo'n anderhalve kilometer en GPS staat thuis stil op precies 17,5 km. Dat rond ik af naar 17, da's mooi, want dat staat ook op m'n startnummer! Weer thuis maak ik ook nog even een finishfoto en trakteer mezelf daarna op de kliekjes van de high tea van gisteren, die smaken nog prima! Natuurlijk deel ik mijn belevenissen even in het Facebookevenement, vergezeld van een aantal foto's. Ik heb het hartstikke leuk gevonden en nu maar wachten op mijn medaille en wandelboekplaatje!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!