De mooiste routes in 12 provincies
Friesland: It BŻtertonkje
(de lekkerbek)

 

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  En zo was m'n voorlaatste tocht uit het Parkinson fietsrouteboekje alweer een de beurt. Nog iets verder weg dan Drenthe, Friesland was het doel dit keer. Die route zou ook weer zo'n beetje 40 km zijn, en net als bij de route in Drenthe heb ik deze in tweeŽn gehakt en er een tussenstuk bij gemaakt. Het tussenstuk was iets langer dan in Drenthe, zo'n 6 km en daarmee kreeg ik twee routes van ca. 26 km. Later bleek dat 28 voor dag 1 en 26 voor dag 2 te zijn.

 

De route liep in de omgeving van Bolsward, Sud West Fryslan dus en een beetje een bekende omgeving voor mij, want ik was hier natuurlijk met de 11Stedentocht in 2011 en later twee keer met de Meerslag om Bolsward. Toen logeerde ik bij een oudere dame via Vrienden op de Fiets, maar die is helaas een paar jaar geleden overleden. Jammer, want het was een plezierig adres. Maar een nieuw adres was snel gevonden, ik kwam terecht bij een B&B in Nijland, De Schilderswerkplaats, zag er prima uit en was goed betaalbaar! De dagen dat ik wilde gaan waren nog vrij, dus een reservering was snel gemaakt.

En zo vertrok ik op dinsdag 2 juni lekker vroeg opnieuw naar het hoge noorden. BramBram wilde dat ik over de Afsluitdijk ging en dat leek me eigenlijk wel leuk, eens kijken hoe ver ze met de werkzaamheden gevorderd zijn! Maar dan moet je natuurlijk wel via Rotterdam, Den Haag en Amsterdam en zelfs in deze Coronatijd is dat een filegevoelige route. Dus toch maar vroeg op pad. Maar de files vielen mee, alleen heb ik bij de Afsluitdijk allebei de bruggen tegen gehad, dat is me nog nooit gebeurd! Op de dijk zelf zijn ze druk bezig met wegwerkzaamheden, maar erg veel van hoe het er straks uit komt te zien is er nog niet te zien vond ik.

 

Na de Afsluitdijk is het nog maar een kippeneindje en vlak voor Bolsward bereikte ik de carpoolplaats die ik op Google Maps had gevonden. Plek genoeg nog, Kiaatje neergezet, GPS aan, rugzak om en ik kon op pad, Frysl‚n here I come! Even de snelweg onderdoor, langs een paar mooie statige Friese landhuizen en dan kom ik in het eindeloze Friese platteland terecht. Wow, als de hele route is zoals dit eerste stuk, dan zal ik het deze twee dagen opperbest naar m'n zin hebben!  

 

En ja hoor, de route bleef echt perfect voor mijn voorliefde voor lang, plat en recht! En wat een geweldige fietspaden hebben ze hier! Ik heb werkelijk kilometers lang dwars door de weilanden over mooie betonnen fietspaden gewandeld. En vooral de eerste dag ben ik door heel veel kleine dorpjes gekomen. Sommige namen zaten als in m'n plaatsnaambordenverzameling, want daar was ik al geweest tijdens de 11Stedentocht of de Meerslag, maar veel waren echt nieuw voor me.

Veel prachtige kerkjes heb ik ook gezien en vaak heb ik er een rondje omheen gelopen. Zelfs twee maal een bankjesrust ingelast in de schaduw van de kerk, want dat was het enige nadeel van deze twee dagen: ik vond het veel te warm! En zeker in dit open platte land is er nergens aan de zon te ontkomen, schaduwplekjes zijn echt zeldzaam hier en daarom zeker door mij gekoesterd en ruimschoots benut.

 

  Vlak voor ik op de eerste dag het tussenstuk in ging was er een heel stuk weg afgesloten en de man die daar bezig was met een graafmachine vertelde dat het echt voor iedereen was afgesloten. Toen ik toch door wilde lopen zei hij nog dat het op eigen risico was, maar van een tegenligger had ik gehoord dat er wel doorheen te komen was, dus ik heb het er toch maar op gewaagd. En het viel best mee, alleen op het eind moest ik even door een weiland om tussen de distels door over een hek heen te klimmen.

 

En toen het tussenstuk zelf, wat een verschil met Drenthe zeg! Dit was echt een schitterende route, een klein stukje over een paar (rustige) wegen, maar daarna door het leuke dorpje Parrega, waar ik voor een brug heb staan wachten die nog helemaal met de hand werd bediend. Na Parrega volgde weer een fietspad, echt helemaal naar mijn smaak, heerlijk verhard lopen, met uitzicht naar alle kanten. Jammer dat het zo ontzettend warm was, dat maakte dat ik er iets minder van heb kunnen genieten dan anders. Maar goed, regen was ook niet leuk geweest…….

Vlak voor ik de officiŽle route weer op zou gaan kwam ik langs een dorpje Greonterp, een fietser had me aangeraden om daar even te gaan kijken (Gerard van 't Reve heeft hier gewoond), maar ik zag dat de route de tweede dag door het dorpje heen zou komen, dus ik heb het deze eerste dag even rechts laten liggen. Daarna kwam ik door Blauwhuis, waar een groot restaurant was, maar helaas was het gesloten hoewel de horeca zeker de terrassen al wel weer open mag hebben.

 

Maar kijk: een eindje verderop kwam ik langs een uitspanning “Kootje bij de Brug”, waar een bord buiten stond dat ze koffie, thee, gebak en IJS hadden! Nou, de laatste twee keer dat ik ijs onderweg heb gegeten heb ik nergens last van gehad, dus ik durfde het nu ook wel aan en heb heerlijk in de schaduw van een vanille-ijs tussen twee kletskoppen zitten genieten, natuurlijk met slagroom erbij. En ook heerlijk om weer eens naar een echt toilet te kunnen na al die tijd zonder horeca.  

 

Helemaal verkwikt ging ik weer verder, maar de laatste loodjes wogen toch wel erg zwaar. En daarbij kreeg ik na ca. 20 km opeens een stekende pijn onder m'n rechtervoet, niet het gedeelte waar je op loopt, maar onder de holte van m'n voet. Het deed echt gemeen zeer, ik voelde me net de kleine zeemeermin die haar staart had ingewisseld voor een paar voeten. Af en toe verdween de pijn weer even en kwam dan later weer terug. Enfin, ik moest het er maar mee doen, vanavond in de B&B maar even m'n voet inspecteren.

Ik kwam door Nijland, waar ik vannacht zal slapen en bekeek daar ook even de grote kerk. Bleek m'n B&B later daar vlak achter te liggen! Vanaf hier was het nog ca. 5 km en op dat stuk heb ik nog even ergens gewoon in het gras in de schaduw af zitten koelen en ik was echt blij toen ik uiteindelijk het plaatsnaambord van Bolsward zag! Nu alleen nog even de stad door en dat is niet zo heel ver meer.

 

  De route liep dwars door het centrum en ik zag tal van bekende plekjes terug van toen ik hier logeerde bij Adriana. Natuurlijk ben ik even bij de Broerekerk wezen kijken en heb ik foto's gemaakt van de gezellige grachtjes, Het mooie stadhuis stond helaas helemaal in de steigers, maar het was spectaculair om te kijken hoe ze met grote kraanwagens bezig waren. En toen ik al die gezellige terrasjes weer zag, kon ik niet aan de verleiding weerstaan en ben nog even ergens neergestreken voor een kopje koffie.

 

Daarna was ik snel weer bij Kiaatje en ook het ritje naar de Bed & Brochje (op z'n Fries) was een fluitje van een cent. Ik kwam terecht in een idyllisch, doodlopend straatje achter de kerk en daar was de Schilderswerkplaats. En wat een heerlijk plekje was dat weer, ik had de beschikking over een zit/eetkamer met openslaande deuren naar de tuin en boven het sanitair en een slaapkamer waar zowaar een ventilator stond! Wow, daar was ik wel blij mee zeg!

Eerst maar even een lekker kopje koffie in de tuin gedaan en wat broodjes gegeten die ik mee had genomen. Nadat ik wat uitgepuft was, ben ik heerlijk gaan douchen en heb m'n voet even bekeken. Raar hoor, er zit een hele bult in de holte van m'n voet! Zolang er geen druk op uitgeoefend wordt voel ik er niks van, maar zodra hij de grond raakt, is het AU. Het lijkt niet op een insectenbeet of zo, en het jeukt ook niet, dus geen idee wat dit nou weer kan zijn. Nou ja, ik zie morgen wel! Nu eerst maar even heerlijk slapen, na zo'n lange dag.

 

 

 

Hoewel het in het begin nog vrij warm was in de kamer ben ik dankzij de ventilator toch snel in slaap gevallen en heb heerlijk geslapen. Zelfs de kerkklok heb ik helemaal niet gehoord! Ontbijt hadden we zo tussen 8 en half 9 afgesproken en toen ik de trap afdaalde stond alles al klaar. Heerlijke broodjes, koffie, een eitje, bakje yoghurt, wat fruit en natuurlijk het nodige beleg, ik heb een stevige basis voor de dag kunnen leggen.  

 

Deze tweede dag zou ik in Workum starten en de route zo lopen dat ik het tussenstuk tegengesteld aan gisteren zou lopen. Een parkeerplaatsje in Workum was snel gevonden en via een aanloopstukje pikte ik na zo'n 800 meter de route weer op. Het viel me wel direct op dat de beloofde afkoeling er nog niet was, ik vond het vies benauwd en de hitte van gisteren zat ook nog in m'n lijf. Het liep dus niet echt soepel, het ging een beetje moeizaam om het maar eens zachtjes uit te drukken!

Toen ik dan ook na zo'n 4 kilometer een rustpunt tegenkwam besloot ik er maar een heel rustig dagje van te maken en hier m'n eerste rust in te lassen. Kopje koffie was snel gezet en daar heb ik even heerlijk in de schaduw van zitten genieten. Daarna weer verder en genieten van de prachtige uitzichten en leuke spreuken die hier en daar op de hekken waren gezet. Ook een hele grote wereldbol van een soort gaas, waardoorheen je net een mooie molen kon zien vond ik geweldig!

 

  Ook vandaag liep ik over een prachtig fietspad, langs het water van de Aldegeaster Brekken. En hoewel niet zo superzonnig als gisteren was het uitzicht over het stille water magnifiek. Ik liep hier ook een stuk evenwijdig aan een spoorlijn en een paar voorbijgaande fietsers vertelden me dat dat de trein naar Sneek was die voorbij kwam. Als ze dat niet gezegd hadden had ik dat nooit geweten, want de topografie van Friesland zit niet zo in m'n hoofd geheid.

 

Wat later ging ik het spoor onderdoor en op de weg die daarna volgde voelde ik eindelijk hoe de wind draaide en wat verkoeling bracht. Normaal hou ik niet zo van tegenwind vanwege m'n COPD maar nu vond ik het heerlijk, eindelijk even echt afkoelen! Zo langzamerhand kwam ik op het dorpje Greonterp aanlopen, dat ik gisteren dus voorbij was gelopen en de weg ernaartoe was werkelijk prachtig, wat een mooi zicht op dat kleine dorpje, het deed me een beetje aan Niehove in Groningen denken.

Het dorpje zelf was een juweeltje met een paar mooie oude huisjes en een schattig kapelletje en helaas was het enige bankje bij dat kapelletje al bezet. Uiteraard ben ik even binnen wezen kijken waar natuurlijk aandacht werd geschonken aan Gerard van 't Reve, maar ook aan de klokkenluiders van Greonterp en de geschiedenis van het dorp. Best interessant en ook het uitzicht vanaf de achterkant van de kapel was grandioos.

 

Ik was al snel het dorpje door en bij gebrek aan een vrij bankje ben ik eventjes op een vissteigertje bij een mooi watertje gaan zitten om een bakkie uit de thermos te doen. En toen weer op pad, het tussenstuk op, nu natuurlijk vanaf de andere kant. En misschien omdat het nu eindelijk wat koeler was, leek de afstand wel korter dan gisteren, voordat ik het wist had ik het fietspad gehad en liep over een met kamille omzoomde weg richting Parrega.  

 

Gisteren had ik al gezien dat daar ook zo'n rustpunt zat, maar toen was die gesloten, vandaag zag ik de Friese vlag buiten wapperen en ja hoor, ze gingen net open en een vriendelijke mevrouw voorzag me van een heerlijk bakje koffie, dat ik met uitzicht op een stel kwetterende musjes op heb zitten drinken. Hierna verliet ik Parrega weer en kwam verderop bij de weg uit, waar ik gisteren overheen gekluund was. Het tussenstuk zat er ook vandaag op!

Tot mijn schrik zag ik dat de volgende weg die ik moest hebben ook afgesloten zou zijn, vanaf 3 juni en dat was dus vandaag. Maar ik had mazzel, blijkbaar is er ergens iets uitgelopen, de weg was nog gewoon vrij en alle hekken stonden nog langs de kant. Nu volgden er een flink aantal lange wegen, de zon verdween steeds meer achter de wolken en het begon er steeds minder vrolijk uit zien. En precies na 22 km begon ik weer die stekende pijn in m'n voet te voelen, na er de hele dag geen last van gehad te hebben, ik denk dat m'n voeten na verloop van tijd wat door beginnen te zakken, waardoor die bult de grond raakt en dan pijn begint te doen.

 

  Al met al was ik er niet rouwig om dat het er bijna op zat, hoewel ik totaal niet met tegenzin heb gelopen, hoor! En daar was dan het plaatsnaambord van Workum, nu alleen nog het uitloopstukje naar Kiaatje. Daar heb ik mijn rugzak in de auto gezet en ben met alleen m'n phone en portemonnee op jacht gegaan naar een ijsje. Dat was snel gevonden, en ik schoot gelijk weer in de keuzestress, liefst 18 soorten ijs hadden ze! Uiteindelijk heb ik van hazelnoot met Kinder bueno en slagroom zitten genieten.

 

Natuurlijk heb ik hierna nog een ommetje door het centrum gedaan en deze twee dagen afgesloten met een koffie op een terrasje, heel fijn dat dat nu weer kan, dat heb ik toch wel gemist hoor de afgelopen tijd! Ook nog even fijn naar een gewoon toilet en toen weer op pad voor de lange weg naar huis. Dit keer niet over de Afsluitdijk, maar via de Flevopolders, andere route, altijd leuk! Thuis werd ik weer enthousiast welkom geheten door Timbimbertje, ben toch wel erg blij hoor, dat er weer een kat in huis rondwandelt! Nu nog ťťn tochtje, die in Groningen en dan zitten de “twaalf mooiste fietsroutes van Nederland” er op!

 

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

Dag 1 De Noordlus

 

Dag 2 De Zuidlus

 

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!