De mooiste routes in 12 provincies
Noord-Holland: De Forten Route

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  In de maanden januari en februari is er even niets van gekomen om routes uit het Parkinson fietsrouteboekje te lopen, ten eerste omdat de dagen wel erg kort zijn voor toch aardig lange routes en ten tweede omdat ik mijn lies rust moest gunnen. Maar nu beginnen de dagen weer wat langer te worden en voor zaterdag 7 maart werd er heerlijk weer voorspeld, dus besloot ik om de volgende route uit het boekje te gaan lopen, Noord-Holland was aan de beurt.

 

De route zou starten in Muiden en ik zag op het kaartje dat ik door leuke stadjes als Muiderberg, Naarden en Weesp zou komen. Verder lagen er ook een aantal forten op de route. Na een paar wandelingen op het Grote Rivierenpad verwachtte ik hier dan ook wat meer horeca tegen te komen, maar natuurlijk heb ik toch koffie en eten meegenomen, dat doe ik altijd op “eigen” tochten, je weet maar nooit!

Vlak bij knooppunt 16, waar ik de route op zou pikken, was er een carpoolplaats vlak naast de snelweg en op deze zaterdag was daar natuurlijk nog een zee van ruimte voor Kiaatje. Even het startpunt markeren op de GPS en ik was op pad, zonnig Muiden in. Ik kwam over de Groote Zeesluis, een bekend plekje, ik heb hier met wandeltochten wel eens gelopen en ook heb ik het Muiderslot eens bezocht, dat zag ik nu vanuit de verte liggen. En hier zit Café Ome Ko, dat was wel open, maar zat natuurlijk veel te vroeg in de route, ik was amper op pad!

 

Verderop kwam ik bij een punt waar ik tijdens het Westerborkpad een grasdijk op werd gestuurd, maar nu met deze fietsroute volgde ik een smalle asfaltweg, persoonlijk vind ik dat véél leuker lopen en de uitzichten waren fenomenaal! Ik kwam langs een omlijsting waardoorheen je het Muiderslot zag liggen en hé, dat herkende ik! Hier kwam ik tijdens de Kennedymars van Hilversum langs, toen in het pikkedonker met het kasteel prachtig verlicht in de verte!  

 

Ik volg de asfaltweg een hele tijd tot ik in Muiderberg uitkom en klim daar even de dijk op om van het uitzicht over het IJmeer te genieten. En dan zie ik dat hier niet alleen het Westerborkpad loopt, maar ook het Zuiderzeepad. Met dat pad ben ik ook bezig en tijdens één van de volgende etappes zal ik hier dus weer terug komen. Nou, altijd handig om te weten dat je over het asfalt kunt, als de grasdijk te modderig is!

Nu volg ik de weg door Muiderberg heen, eerst door het oude centrum met een parkje vol met krokusjes, maar later via eindeloze nieuwbouwwijken. Niet mijn ding en als ik eenmaal weer uitkom bij het IJmeer zie ik dat ik daar ook over een fietspad langs had kunnen lopen. Ik snap echt niet dat de fietsknooppunten daar niet langs gaan! Maar goed, ik wandel verder, ga de snelweg onderdoor en zie daar bekende pijltjes staan van de LAT, van de al eerder genoemde Kennedymars.

 

  Ik ga het Naarderbos in en loop daar een heel stuk langs een golfbaan met prachtige uitzichten. Heerlijk die kleurencombinaties van water, gras en lucht in het zonnetje. Ik zie een plaatsnaambord van Naarden, ga daar ook even in, maar gelijk weer uit en kom weer door een stuk polders tot ik uiteindelijk de oude vesting Naarden binnenwandel. De route loopt hier eigenlijk rondom de vesting heen, maar omdat ik trek in koffie heb besluit ik om door het centrum te wandelen.

 

Goede keus, binnen de kortste keren zie ik een bord waar me koffie met gebak wordt beloofd en al snel zit ik te smullen in Eetcafé 't Hert. Ik heb er hier ongeveer 11 km opzitten. Na de koffie wandel ik verder door Naarden en geniet van leuke straatjes en mooie oude gebouwen. Door de prachtige Utrechtse Poort (waar helaas allemaal auto's staan geparkeerd) kom ik weer buiten de vesting en heb vandaar een prachtige terugblik op het stadje. Mooi voor een panoramafoto!

Hierna kom ik via weer een schitterend stuk door de polders door verschillende plaatsjes als Bikbergen en Crailo, ik wandel een stukje over Landgoed De Beek en kom uiteindelijk in Bussum uit. De route door Bussum heen is niet de allermooiste, een saaie, vrij lange en drukke weg door de bebouwde kom. Op de fiets ben je er natuurlijk zo doorheen, maar wandelend vind ik het nou niet zo bie! Gelukkig zitten hier wel weer een paar restaurantjes en bij Archibald ga ik even aan een heerlijke Latte Macchiato.

 

Na dit wat minder leuke stukje kom ik gelukkig weer volop in de weilanden te lopen, Het is nog steeds prachtig weer, maar wel heeft de strakblauwe lucht plaats gemaakt voor een echt Hollandse wolkenlucht die er zelfs af en toe dreigend uitziet. Maar gelukkig blijft het bij dreigen, en och, zo'n wolkenlucht vind ik ook prachtig! Op een bankje bij een drassig stukje gras las ik even een bankjesrust in en ga daarna een heel lang fietspad richting de Vecht volgen.  

 

Eenmaal daar aangekomen hebben de wolken het definitief gewonnen van het blauw, de wind is behoorlijk toegenomen en het wordt gewoon een beetje guur. En hoewel het zicht op de Vecht en de woonboten die daar liggen best mooi is, was het met een zonnetje allemaal nog veel mooier geweest. Ik volg de bochtige weg langs de Vecht tot ik in Weesp uitkom, en ik besluit om daar nog maar even een kopje koffie te nemen. Weliswaar is het nu nog maar ca. 3 kilometertjes, maar ik moet natuurlijk ook nog een uurtje in de auto naar huis, dus even een tussenstop en een toiletbezoekje is welkom!

Het laatste stuk vanaf Weesp naar Muiden is echt saai, 3 kilometer langs een provinciale weg en op het eind over de snelweg heen en dan ben ik weer bij de carpoolplaats. GPS staat stil op 35 km, iets korter dan ik verwachtte, maar ik ben natuurlijk in Naarden door het centrum gelopen en niet rondom. Ik heb weer een fijne wandeldag gehad, net als de andere routes tot nu toe was deze ook weer leuk, en voor een fietsroute zaten er weinig ècht lange stukken in! Volgende keer is Utrecht aan de beurt!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!