Het Grote Rivierenpad
Rozenburg - Rhoon

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Tja, en dan heb ik de smaak van het dichtbij huis wandelen toch wel even te pakken! Na twee stormachtige etappes op het Grote Rivierenpad, werd er nu eens lekker lenteweer voorspeld voor woensdag en ik ben er op uit getrokken om de derde etappe te gaan lopen. Omdat ik de andere twee etappes een beetje aangepast had om goed uit te komen, zou dit een wat langer stuk worden (Rozenburg-Rhoon van 29 km) om zo weer uit te komen op de etappe-indeling zoals Wandelnet die hanteert. Uit ervaring weet ik inmiddels dat dit met het OV het gemakkelijkste is!

 

En zo vertrok ik woensdagochtend lekker vroeg vanuit huis, heerlijk in het ochtendzonnetje en na een kilometertje was ik bij de Calandbrug om daar de route weer op te pikken. Ik moest de Calandbrug over en ja hoor, die ging vlak voor m'n neus open! Nou, dan weet ik het wel, dan kan je rustig een kwartier rekenen voor die weer dicht gaat…… Ik amuseerde me met het bekijken van de in aanbouw zijnde spoorbrug en maakte een praatje met een fietser en mensen die op de brug aan het werk zijn.

Tergend langzaam kwam het grote schip dichterbij en eindelijk was ie dan toch door de brug heen en kon ik weer verder. Vanaf de Calandbrug gaat het achtereenvolgens over de Harmsenburg en de Brielsebrug, die geen van beide problemen opleveren. Tussen beide bruggen in word je middels een groot bord welkom geheten OP Voorne-Putten en vanaf de Brielsebrug heb je prachtig uitzicht op het Brielse Meer. Genieten voor een bruggenliefhebber als ik!

 

Vanaf hier komt er een bekend stukje route van het vroegere Voornepad, de lus over Zwartewaal. Over de dijk langs kletsnatte polders en met mooi uitzicht op de kerk van Zwartewaal wandel ik verder en geniet even laten voor de zoveelste keer van de prachtige straatjes in Zwartewaal. Langs het haventje en dan het dorp weer uit, op weg naar de Oude Maas, die ik een heel stuk ga volgen langs het evenwijdig lopende Voedingskanaal.  

 

Ik loop hier trouwens ook een stukje onverhard over een grasdijkje en zie daar al een berenklauw in bloei staan, dat is vroeg zeg! Na de oversteek van het Kanaal door Voorne ga ik Heenvliet binnen en daar gaat de route een stuk door een parkje. Er staan uitnodigende bankjes en ik vind dat ik wel even een kopje koffie uit de thermos heb verdiend, ik zit hier al bijna op 9 kilometer. Weer een stukje afwisselend verhard en onverhard volgt en dag ga ik opnieuw Heenvliet binnen, maar nu in het oude centrum.

Vreemd genoeg stuurt de markering me direct het dorp weer uit, maar de track loopt wel verder het dorp in en omdat ik weet dat Heenvliet zo'n mooi oud centrumpje heeft volg ik de track en niet de markering. Het dorpsplein ziet er prachtig uit in het zonnetje, hoewel ik het nog steeds een beetje jammer vind dat de oude kastanjebomen hier hebben moeten wijken! Er zit hier ook een restaurantje, maar daarvoor ben ik veel te vroeg.

 

  Ik wandel Heenvliet weer uit en na korte tijd wandel ik het volgende dorpje binnen: Geervliet dit keer. Ook hier leuke straatjes, een mooi oud stadhuis en een schilderachtig centrum. Leuke route hoor, hoewel voor mij goed bekend is het toch genieten! Na Geervliet ga ik de polders weer in en kom weer langs het Voedingskanaal te lopen. In de verte zie ik de Hartelbrug, maar voor ik daar onderdoor ga komt er eerst een stukje door een parkje.

 

Als ik het parkje uit kom ben ik direct bij de brug, en zie daar een kudde schapen met op de achtergrond de grote pijpen van de chemische industrie, leuke tegenstelling. Ik ga de Hartelbrug onderdoor en aan de andere kant wederom een parkje in. Ook hier staan bankjes en na 16 km vind ik het wel een mooi tijdstip voor een tweede kopje koffie. Veel langer moet ik daarmee niet wachten, want als eenmaal het eerste kopje uit de thermoskan is, koelt de resterende koffie sneller af. Maar nu is het nog lekker.

Steeds maar de paden van het park volgend kom ik uiteindelijk uit bij de Inlaatsluis van Spijkenisse en heb vandaar uitzicht op weer twee bruggen: De Botlekbrug en de Spijkenisserbrug. De route gaat via een grasdijk naar die laatste toe en hoewel hobbelig om te lopen is dit toch een heel leuk stukje en helemaal nieuw voor mij, hier bovenop die dijk was ik nog nooit en ik geniet van het uitzicht over het water en op de bruggen. Echt wel een route voor mij dit!

 

Bij de Spijkenisserbrug aangekomen bewonder ik even het portaal van de oude brug dat hier nog steeds staat en steek dan via de brug de Oude Maas over. Geen schepen zoals vanmorgen bij de Calandbrug, ik kom ongehinderd aan de overkant. Daar word ik heen en weer onder de brug doorgeleid en mag weer een stukje gras doen, waarbij ik onderlangs het portaal van de oude brug aan deze kant kom.  

 

En dan komt er een prachtig stukje door de Visserijgriend, waar je een heel stuk over hoge vlonders door de grienden loopt. Het is droog dus de vlonders zijn niet glad en ik zie dat er ook een heel stuk van de vlonders vernieuwd is. Op de nieuwe vlonder zijn dunne stroken van een soort asfalt geplakt, zodat ze niet meer zo glad zullen zijn als vroeger, een hele verbetering! Aan het eind van de vlonders gaat het pad over in een smal blubberpaadje langs het water. Lastig lopen hier, want door het hoge water van de laatste tijd is er veel rotzooi aangespoeld!

Maar ik kom heelhuids de grienden weer uit en daarna gaat de route een heel stuk over een fietspad, nog steeds evenwijdig met de Oude Maas. Ik kom langs de bekende hoge flats van Hoogvliet en aan het eind van het pad kom ik langs een volkstuincomplex en zie, daar staat weer een bankje voor m'n derde bankjesrust. Geen koffie meer, maar ik heb nog een pakje Wicky in de rugzak en eet er ook een crackertje bij. Met horeca is het op dit pad tot nu toe wel dun gezaaid!

 

  Vanaf nu volg ik het bekende (van de RET Metrotocht) fietspad langs de Oude Maas. Alleen loop ik nu de andere kant op dan normaal en dan ziet alles er toch anders uit. Ik geniet van de prachtige, nog kale bomen en de kleurencombinatie van het geel-achtige riet, het blauwe water en de blauwe lucht. Ik ga zelfs een stukje op de grasdijk lopen voor een nog mooier uitzicht en dat wil wat zeggen hoor, als ik vrijwillig een asfaltpad inruil voor een grasdijk………

 

Na de Albrandswaardse Haven is het de bedoeling dat ik de wandelpaden langs het water ga volgen, maar het allereerste stuk staat compleet onder water en omdat ik hier bekend ben weet ik dat je verderop een tweede pad kunt nemen. En zie, dat is beter begaanbaar en ik heb alweer snel de markering te pakken. Stukje door een grasveld en dan komt er een tweede onderwater staand stukje en ik wijk opnieuw uit naar het fietspad. Even een beetje improviseren, maar ik kom uiteindelijk op het juiste punt uit zonder natte voeten te krijgen!

En dat juiste punt is het uitzichtkijkpunt Johannapolder bij de Rhoonse Jachthaven. Wow, wat een prachtig plekje en wat een mooi uitzicht! Voor de zoveelste keer vandaag ben ik blij met dit heerlijke lenteweertje na al die regenweken! Vanaf hier is het nog een klein stukje naar de ingang van de Rhoonse Grienden en daar verlaat ik voor vandaag het pad. Ik neem me voor om de volgende etappe te gaan lopen als het weer mooi weer is, want de grienden in somber weer zijn niet echt fotogeniek.

 

Nu wandel ik over bekende wegen en door bekende straten door Rhoon, ik passeer Herberg de Arend, waar ik (en velen met mij) vroeger zo vaak gerust heb tijdens wandeltochten, ik kom langs de kerk en het beeld van de dunne ruiter te paard. Dan, vlak voor ik bij de metro ben, kom ik door een klein winkelcentrum en daar is een cafetaria en zowaar, ze hebben softijs! En dus smul ik van m'n eerste finishijsje van dit jaar, dat er maar heel veel mogen volgen!  

 

Ik heb vrij snel de metro naar Spijkenisse en reis vandaar met bus 105 naar Rozenburg. Vreemd hoor, ik woon nu al bijna 30 jaar in Rozenburg en ik ben er nog nooit met de bus naar toe gereden….. Maar goed voor alles is een eerste keer, de busreis gaat vlot en vanaf de halte in Rozenburg is het nog ca. 500 meter lopen. Het was een heerlijke dag, een heel afwisselende route, weliswaar bekend terrein voor mij, maar wel echt op mijn lijf geschreven! Volgende keer weer een iets kortere etappe, van Rhoon naar Rijsoord. Nu al zin in!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!