NS-wandeling Schiedam Jeneverstad

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Het gaat met m'n liesblessure de goede kant op! De ommetjes in het dorp loop ik nu nagenoeg pijnloos en ook op de sportschool kan ik weer volop roeien en beenoefeningen doen. Tijd om weer eens een Ťcht tochtje te lopen, nog niet al te lang natuurlijk en zo mogelijk met inkortingsmogelijkheden voor als het toch nog niet echt lekker gaat. En zo viel de keus op een NS-wandeling die ik al langer in de planning had staan: van Delft via Schiedam naar Rotterdam. Dat de stevige wind van de laatste tijd dan ook nog uit een gunstige richting komt, is mooi meegenomen natuurlijk!

 

En dus start ik voor de tweede keer in korte tijd in Delft voor een wandeling, maar nu niet in het centrum, maar bij station Delft Campus (vroeger Delft-Zuid). Ik heb Kiaatje geparkeerd bij Metrostation Rhoon en reis via Rotterdam Centraal naar Delft, en zowaar alles gaat zonder vertragingen en ik ben mooi op tijd om in Delft met de route aan te vangen.

Die route heb ik voor het laatste stuk wel een beetje aangepast. De officiŽle route loopt langs het Sparta-stadion, maar ik kies voor een ommetje door het Dakpark met aansluitend een stukje door Delfshaven. Het maakt de route weliswaar iets langer, maar och, als ik eenmaal in Schiedam ben, kan ik de route overal inkorten, want ik kom veel langs metrostations. Ik hoop dat het niet nodig is natuurlijk, maar als mijn lies weer erg pijn gaat doen wil ik ook niks forceren!

 

De route begint met een stukje langs de Delftse Schie, waarover de routebeschrijving weet te vertellen dat er vroeger maar liefst vier Schie-en bestonden, uit rivaliteit tussen Rotterdam, Schiedam, Delfshaven en Delft. (Ik ga de routebeschrijving hier niet helemaal overnemen, maar voor wie interesse heeft: hier kun je hem vinden) Na een kilometertje verlaat ik de Schie en ga de polders van Midden-Delfland in.  

 

En dan begint voor mij weer het grote genieten, heerlijk dat je hier onder de rook van grote steden als Den Haag, Delft, Schiedam en Rotterdam nog zoveel weidsheid kunt vinden! De route is gevarieerd genoeg, ik wandel over asfaltweggetjes, grindpaadjes met zowaar een enkel modderstukje dat ik gelukkig met droge voeten voorbij weet te komen, graspaden en smalle bruggetjes zonder leuning, die ik met de stevige zijwind best een beetje eng vind…….

 

  De uitzichten zijn ook prachtig, misschien mede door de wind zijn er prachtige wolkenluchten en er is zoveel blauw in die luchten dat het meestal ook erg zonnig is. En verdwijnt de zon al eens achter de wolken, dan komt hij er altijd op een schitterende manier weer van achter vandaan. Kortom, het is hier een heerlijk Hollands landschap en m'n camera maakt dan ook overuren. En ik kan er volop van genieten, want de pijn in m'n lies is tot zover helemaal weggebleven!

 

Uiteindelijk kom ik uit bij de rand van Schiedam en las daar uit de wind even een korte bankjesrust in, met zicht op de spoorbrug waar ik vanmorgen met de trein nog overheen gedenderd ben. Ik kom langs een kerk, spot een heel oud GEB-bordje, pik een klein hoekje van Windas mee en kom dan uit in het Beatrixpark, welbekend natuurlijk van het Wandelweekend van de RWV. De route kronkelt helemaal door het park heen en ik kom langs het vlinderbankje van Nienke, het meisje dat in 2000 in dit park werd vermoord.

Ik verlaat het park in de wijk Nieuwland en loop vandaar richting het centrum. Op deze weg kom ik het eerste metrostation tegen waar ik eventueel de tocht kan beŽindigen (na ca. 13 km), maar het lopen gaat prima en ik heb het reuze naar m'n zin, dus geen haar op m'n hoofd die erover piekert om er nu al mee te stoppen! En dus wandel ik door naar het oude centrum van Schiedam en vind het daar wel tijd om even een echte rust in te lassen.

Ik neem koffie met wat lekkers in De Beurs, en krijg een gratis cappuccino aangeboden, omdat de ober moet oefenen in de edele kunst van het perfecte cappuccino maken. Helaas voor hem mislukt het mooie figuurtje dat hij in het schuim wilde maken, maar met een beetje fantasie herken ik er Donald Duck in en we schieten er samen om in de lach. En ondanks de mislukking smaakt de cappuccino heerlijk en dat is toch het allerbelangrijkste!

 

Na de koffie wandel ik verder door Schiedam, langs de Lange Haven met mooie schepen in het water en oude geveltjes langs de weg. Ik kom langs het Jenevermuseum (Schiedam heet niet voor niets Jeneverstad), ik bewonder de hoogste molens ter wereld, de Korenbeurs, de statige Havenkerk en de Korte Havenbrug. Eigenlijk had ik deze tocht als stadswandeling in mijn verzameling willen opnemen, maar daarvoor vind ik hem eigenlijk te weinig door het hele centrum te gaan. Maar wŗt ik zie, is wel echt Schiedams, dat dan weer wel!  

 

Via de Buitenhavenweg wandel ik Schiedam uit, wederom langs het water, dat hier wel een stuk breder is en met zicht op oude distilleerderijen en molens. Helaas is het vrolijke zonnetje van vanmorgen nu definitief achter de wolken weggekropen, maar gelukkig blijft het wel droog en de wind heb ik op deze route meestal van achteren, dus dat wandelt heerlijk. Ik passeer de grens met Rotterdam en kom langs de Merwehaven en de Floating Farm. Die laatste is helaas gesloten, dus een kijkje nemen kan niet, maar vanuit de verte kan ik net de koeien zien staan in hun drijvende stal.

Op het Marconiplein kan ik wederom de route afbreken, maar alles gaat nog prima en dus begin ik hier aan m'n alternatieve stukje door het Dakpark en Delfshaven. Het Dakpark is aangelegd op een grote parkeergarage en dus heb je vanuit de hoogte leuk uitzicht over Rotterdam. Ik zie de startplaats van de Wereldhaventochten en in de verte prijkt daar de Euromast. Wat een leuk effect geeft, is dat er witte steentjes in het asfalt verwerkt zijn, het lijkt af en toe alsof je tussen afgewaaide bloesemblaadjes loopt.

 

  Vanuit het Dakpark loop je eigenlijk zů Delfshaven binnen, langs molen de Distilleerketel, en daar is het weer genieten van smalle grachtjes, schepen, oude pandjes en leuke bruggetjes. Echt een heel leuk stukje historisch Rotterdam! En van de NS-wandeling Rotterdam die ik eens gedaan heb, weet ik dat je in Stadsbrouwerij De Pelgrim heerlijke koffie kunt drinken, dus las ik nog even een rustpauze in. Twee uitgebreide rusten en een rustig tempo doen wonderen: ik voel m'n lies amper, wat een heerlijkheid!

 

Na Delfshaven volgt er een druk stukje over de Nieuwe Binnenweg, maar daarna gaat het via de mooie Heemraadsingel met prachtige kolossale bomen eigenlijk linea recta naar het Centraal Station, ik kom hier ook weer op de oorspronkelijke route terecht. Ik spot nog een oud reclamebord van RVS en een kunstwerk, dat verdacht veel op het bankje van Nienke lijkt, misschien wel van dezelfde kunstenaar?

Dan ben ik bij het station, GPS staat stil op 22,17 km en ik heb een heerlijk tochtje achter de rug! Wat een geweldige dag is het geweest, mooie route, veel gezien, prima weer, en last but not least: bijna pijnvrij gelopen, alleen op de laatste kilometers een beetje een zeurderig gevoel, het gaat echt de goede kant op!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!