De Herfstwandeltocht
vanuit IJzendijke

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Voor 12 oktober was mijn oog in het LWP gevallen op een tocht in IJzendijke, heel diep in Zeeland, in Zeeuws-Vlaanderen. Ik wandel daar graag, het is een omgeving die op mijn lijf geschreven is, maar helaas is het wel een verre en dure reis. Duur, omdat je altijd door een toltunnel moet, is het niet de Westerscheldetunnel dan moet je wel door de Liefkenshoektunnel in België. Zo heel vaak ga ik daar dan ook niet naar toe, maar och, een enkele keer moet kunnen en ik had wel weer eens zin om daar de contreien onveilig te gaan maken!

 

Voor dag en dauw uit Rozenburg vertrokken en over de nog stikdonkere eilanden naar het zuiden gereden. En niet alleen was het stikdonker, het regende ook nog eens aan één stuk! Gelukkig geen plensregen, maar heel fijne miezer, maar goed, als je daar maar lang genoeg in rondloopt, word je toch ook aardig nat! In IJzendijke was de start snel gevonden en al gauw was ik ingeschreven, het was niet druk in het startbureau.

De tocht bleek op Belgische leest geschoeid, je kreeg geen routebeschrijving mee, maar in het startbureau hing een plattegrond en een rustenoverzichtje. Het bleek dat je op de 28 km drie maal kon rusten, waarbij de tweede en de derde rust op dezelfde locatie zaten, zodat je daar een lusje liep. Dat lusje bleek ca. 8,5 km te zijn en dat vond ik wel mooi, als het heel erg zou gaan regenen liet ik dat lusje gewoon vallen!

 

Maar dat was niet nodig, het heeft wel nagenoeg de hele tocht gemiezerd, maar net toen ik moest beslissen voor het lusje, was het droog en tja, als ik zo'n eind heb gereden wil ik ook het maximale uit een tocht halen natuurlijk! En het was een heerlijke route, heel veel door de polders, waar ik zelfs nog wat fleurige plaatjes heb kunnen maken van geelbloeiende aardappelplanten. En tot m'n verrassing liepen we ook wat onverharde stukjes, al met al vond ik het heel geslaagd!  

 

De eerste rust was in een plaatsje met de leuke naam Waterlandkerkje en daar heb ik van een heerlijke koffie zitten genieten. De tweede en de derde rust waren in de grote hal van een telersbedrijf, en daar heb ik de eerste keer koffie met een bolus genomen en de tweede keer een kopje groentesoep. Overigens moesten we vlakbij die rust een behoorlijk modderig stukje lopen en de 28 km lopers zelfs tweemaal, want dat was een heen- en weerstukje in het lusje!

 

  Bijna op het eind van de tocht begon het een stuk harder te regenen en dat was wel jammer, want toen liepen we net een stukje door het dorp IJzendijke zelf. Maar door de regen heb ik daar niet zoveel oog voor gehad. Best wel jammer, met een zonnetje zou het vandaag schitterend geweest zijn! Maar ook nu heb ik lopen genieten en op het allerlaatste stukje kwamen we zelfs nog langs een paar veldjes met een heleboel paddenstoelen.

 

Kortom, ik vond het een geslaagde dag! En ik heb begrepen dat de Westerscheldetunnel zesmaal per jaar gratis is en op internet heb ik gevonden dat de volgende keer op 23 november is. Mooi, dan kan ik de Zeeuwse route van het Parkinsonboekje op die dag plannen, want dat is ook in Zeeuws-Vlaanderen! Na nog een kopje koffie in het startbureau ben ik tevreden weer huiswaarts getuft, dit keer niet over de eilanden maar over de snelweg via Bergen op Zoom, voor de broodnodige variatie!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!