De mooiste routes in 12 provincies
Noord-Brabant: De Liberationroute

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Zoals ik al eerder schreef ontving ik in een bedelbrief van het Parkinsonfonds een fietsboekje, met daarin de mooiste routes uit alle 12 provincies. De afstanden bleken niet zo heel lang te zijn, en daarom ook uitstekend geschikt om te wandelen. Ik nam me voor om iedere maand één van deze tochten te lopen en in de maand september is dat Limburg geworden.

 

Dat was heel laat in de maand en het is nu heel vroeg in de maand, maar ik had wel weer zin in een tochtje en dus stond nu Noord-Brabant op het programma. En voor deze donderdag werd redelijk weer voorspeld, da's ook heel belangrijk natuurlijk! De start was in Overloon en vlakbij het begin-knooppunt vond ik nog parkeerplek genoeg voor Kiaatje. Wel leuk, in Overloon was ik nog nooit en dus wordt het net als in Limburg helemaal nieuw voor me!

Na een klein stukje door het dorp gaat het al gauw de weilanden in, het is heerlijk wandelweer en ik loop volop te genieten van de uitzichten. Af en toe wandel ik ook door een stukje bos, en daar bewonder ik de eerste paddenstoelen van vandaag, er zullen er nog veel volgen! In de weilanden valt me op dat er gigantische velden zijn met prachtig mooi, kort gras, als gras ooit een biljartlaken genoemd kan worden, dan is dat hier wel. Later zag ik mensen aan het werk van een graszodenbedrijf, dus dat loste het raadsel van de mooie vlakke velden op.

 

Na ca. 12 km liep ik weer een stukje door een bos, en eigenlijk had ik wel behoefte aan een korte rust, maar de laatste kilometers had ik nergens een bankje gezien. Maar gelukkig stond bij het volgende knooppunt een mooie picknickbank en daar heb ik heerlijk van koffie uit de thermos met een crackertje zitten genieten. Wel had ik een plastic zak nodig om over de bank te leggen, want van alle regen de afgelopen tijd was die nog wel nat!  

 

Hierna gaat het verder in de richting van Vierlingsbeek, ik zet leuke paardjes op de foto, een mooi herfstblaadje en steek de A73 over. Ik wandel op een gegeven moment ook richting knooppunt 54, mijn geboortejaar en als ik dat tezamen met een bord waarop 60 met een streep erdoorheen staat zie, moet ik daar toch even een selfie van maken, want inderdaad, 60 ben ik allang niet meer! Ik kom ook langs herdenkingsplekken van de Liberation Route, waarnaar deze fietsroute is genoemd.

Dan arriveer ik in Vierlingsbeek en tref daar gelijk een restaurant met de leuke naam 't Genot. Het is een pannenkoekenrestaurant, maar ze hebben ook allerlei lekkers bij de koffie. Ik kies voor frambozenkwarktaart en zit daar samen met een overheerlijk kopje koffie even van te genieten. Nog even toiletteren en dan weer op pad. De route is vandaag een stuk langer dan verleden keer, op papier 32,3 km, wat uiteindelijk 34 km wordt. Ik kan dus niet al te lang blijven plakken overal!

 

  Onder een werkelijk schitterende wolkenhemel wandel ik nu naar de Maas, naar de veerpont naar Bergen in Limburg. Maar ik steek de Maas niet over, bij de veerpont bewonder ik het veerhuis waar een hele grote Christoffel aan de muur hangt en dan volg ik een fietspad langs de Maas. Wat verderop buigt het van de Maas weg en loop ik tussen twee velden met hoge mais door. Met nog steeds die schitterende lucht erboven, hoewel die nu wel heel erg dreigend wordt…….

 

En ja hoor, daar barst de bui los en het plenst even aardig door, dus zet ik de plu er maar even bij op. Nog steeds in de regen arriveer ik in Holthees en daar staat een prachtige kapel, de Mariakapel. De deur staat open, dus ik kan binnen even schuilen en bewonder het interieur. Als het droog wordt maak ik buiten nog een paar fotootjes en wandel dan weer verder, langs een restaurantje dat helaas gesloten is.

Ik steek de A73 weer over en dan ga ik de Overloonse Duinen in, veel bos en hei dus, maar omdat dit natuurlijk een fietsroute is, loop ik lekker op het asfalt. Als ik zie hoe nat sommige bospaden eruitzien, ben ik daar helemaal niet rouwig om……. Helaas begint het wel weer te regenen, jammer, het bos wordt er wel erg somber door en m'n knalroze plu is zo'n beetje de enige felle kleur die je ziet.

 

Hoewel…… er staan wel heel mooie paddenstoelen overal en ook een paar knalrode met witte stippen. Mooi genoeg om de plu voor neer te leggen en in de regen een paar fotootjes te maken. Wel oppassen dat er geen spetters op m'n lens komen! Gelukkig wordt het ook weer droog en een paar volgende paddenstoelen kan ik zonder gevaar voor regendruppels op de foto zetten. Vlakbij een boomstronk waarop een heleboel “kabouterterraswoninkjes” staan las ik ook nog even een bankjesrust in.  

 

Dan volgen de laatste kilometertjes, ik kom nog een reusachtige paddenstoel tegen, die me vanuit kabouterperspectief aan de Zwevende Steen in Dalfsen doet denken. Vlak voor de finish kom ik langs het oorlogskerkhof van Overloon en ga daar natuurlijk even een kijkje nemen. Altijd indrukwekkend. En dan ben ik weer terug bij het beginknooppunt en ga het advies van wandelvriendin Jacqueline opvolgen: ik ga op zoek naar IJssalon Cluvers!

Dankzij Google is die snel gevonden en daar binnen schiet ik weer compleet in de keuzestress. Laatst was ik bij IJssalon De Hoop in Blaricum, maar ik geloof dat deze die nog naar de kroon steekt. Tjonge, jonge, wat een boel bakken ijs stonden daar. Uiteindelijk kies ik voor hazelnoot en witte chocolade met aardbeien, smullen dus! En dan weer terug naar huis, in de onvermijdelijke files, maar wel met de herinnering aan wederom een heerlijke wandeldag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!