De Lampjes van Pernis

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  De Lampjes van Pernis, een rondwandeling bij Pernis, waar je uitzicht hebt op de duizenden lampjes van het Botlekgebied. Verleden jaar had ik het al in de krant zien staan, maar toen was ik te laat om nog mee te gaan, de groepen zaten al vol! Maar ik werd wel op de lijst voor dit jaar gezet, zodat ik nu met voorrang in kon schrijven. Eerlijk gezegd was ik het alweer bijna vergeten, maar toen de mail binnenkwam was m'n geheugen gelijk weer opgefrist en heb ik me direct aangemeld.

 

Om acht uur 's avonds zouden we verzamelen bij metrostation Pernis en omdat ik voor Pernis weer over de Botlekbrug moet had ik een ruime marge genomen en was ca. 19.40 bij het metrostation. Onder het genot van een kopje koffie uit de thermosbeker heb ik in Kiaatje zitten wachten tot ik wat meer mensen zag arriveren. Het bleek best een grote groep te zijn, ca 35 mensen en ik maakte kennis met de gids van vanavond, Arjen Draisma en de begeleidster van de Gemeente, Nel van der Stoep.

 

Rond acht uur begonnen we boven in het metrostation, waar je mooi uitzicht hebt op de raffinaderij van Shell. Arjen vertelde over het ontstaan van Pernis, over de aanleg van het metrostation en nog veel meer, maar omdat ik de lampjes van de fabriek die al zichtbaar waren zo mooi mogelijk op de foto wilde zetten, drentelde ik een beetje rond en heb dus wel één en ander van de uitleg gemist. Sorry Arjen!  

 

Na deze inleiding begon het steeds donkerder te worden en begonnen we aan onze wandeling. Dat zou een rondje rondom Pernis worden, met uitzicht op de infrastructuur van dit drukke gebied en natuurlijk veel uitzicht op verlichte bedrijven. Het was best nog een aardig ommetje, ik had m'n GPS niet bij me, maar heb de route geregistreerd op m'n sporthorloge en die bleek bijna 6 km te zijn. Na correctie van een paar uitschieters bleef er een afstand van ca. 5 km over.

 

  We hadden heerlijk weer voor zo'n avondwandelingetje, een prima temperatuur, droog, een beetje wolken die voor prachtige kleuren in de avondhemel zorgden en een mooi maantje hoog aan de hemel. Bijna aan het eind van het rondje buitenlangs liepen we langs de Nieuwe Maas, waar we prachtig uitzicht hadden op Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis. Daar staat ook een nieuw, rond en hoog, flatgebouw, goh wat een mooi uitzicht zal je hebben als je daar woont!

 

Het laatste stukje ging door het dorp Pernis, waar we even een tussenstop hadden in Hotel de Sluiskop, waar we een gratis drankje (door de gemeente) aangeboden kregen. Daar had ik eigenlijk helemaal niet op gerekend, maar ik vond het een heel leuk gebaar en ik heb dankbaar van een colaatje zitten genieten. Daarna ging het verder door het dorp, langs mooie oude woningen en een nieuwe muziektent, terug naar het metrostation.

Daar kregen we allemaal nog een tasje met hebbedingetjes, waaronder een zaklampje, leuke herinnering aan zo'n wandeling als deze, met de naam “Lampjes van Pernis”! We gingen nog even naar boven in het metrostation om de Shell-lampjes te kunnen zien nu het echt donker was en daar namen we allemaal afscheid van Arjen en Nel. Ik heb het erg naar m'n zin gehad en hoewel ik helemaal niet van “groepswandelen” houd, vond ik dit toch wel een heel erg leuke avond!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!