Groene Wissel Kinderdijk
Alblasserwaard

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Was ik de laatste tijd een beetje in de herfststemming aan het komen, zitten we opeens weer midden in de zomer! Voor de komende dagen wordt er zelfs een hittegolf verwacht, met temperaturen boven de 30° tot en met woensdag. Nou, dan gaat het wandelen bij mij even op een laag pitje, want ik kan helemaal niet goed tegen de warmte. Maar toch wilde ik wel een kort tochtje lopen en ik besloot om er zondagochtend al heel vroeg op uit te trekken.

 

Het leek me wel weer eens leuk om de zonsopkomst bij de molens van Kinderdijk te gaan bekijken en het leek me dat daar ook wel iets te wandelen zou zijn. En ja hoor, een Groene Wissel van 13 km met start en finish bij het beroemde Molenpad van Kinderdijk. Precies wat ik voor ogen had, bij zonsopkomst vertrekken en voor de ergste hitte weer terug zijn! Even googelen leerde dat de zon om 06.43 uur op zou komen, dus wilde ik om zes uur in Kinderdijk zijn.

Dat lukte prima, ik ben om half zes van huis gegaan en was iets voor zessen bij de parkeerplaats van IHC Holland. Daar mag in het weekend gratis geparkeerd worden en van daaruit ben je in een minuutje of 10 bij het begin van het Molenpad. De parkeerplaats was nog nagenoeg leeg en Kiaatje was dan ook zo neergezet. En daar ging ik in het schemerduister naar de molens, langs leuk verlichte miniatuurmolens.

 

En dat is wel een voordeel van zo vroeg zijn, ik had het pad langs de molens nog helemaal voor mezelf. En ik had het heel mooi uitgekiend, rond half zeven was ik bij het punt waar je zicht hebt op het rijtje molens langs het water en daar heb ik geduldig staan wachten tot de zon boven de horizon uit zou komen. En ondertussen natuurlijk TIG plaatjes gemaakt, de molens staan vanuit alle hoeken gezien op de foto! Maar de mooiste vind ik zelf toch waar je de zon nèt op zit komen!  

 

Na het genieten van dit prachtige natuurverschijnsel vervolgde ik de route langs de molens, ondertussen natuurlijk nog meer foto's maken, ook met een iets andere belichting. Maar dan is de zon inmiddels hoog boven de horizon en wordt het een “normale” dag. De route gaat vandaag een aantal keren over graspaden, maar die zijn door de dauw drijfnat en het gras is zo te zien in lange tijd niet gemaaid. Ik heb geen zin in natte voeten en met de GPS bij de hand zoek ik een paar andere, verharde wegen uit. Dat maakt de route zo'n drie kilometertjes langer, maar dat vind ik niet zo erg.

Ik loop heerlijk te genieten en las ook nog even ergens een bankjesrust in. Het is nog steeds heel erg rustig, totdat ik op een fietspad tussen Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland terechtkom. Daar rijdt een onafgebroken stoet fietsers, allemaal mensen in keurig nette (zondagse) kleding, overduidelijk onderweg naar de kerk. We groeten elkaar vriendelijk, waarbij zij allemaal maar één keer gedag hoeven te zeggen en ik het wel 100 keer doe…….

 

  Dan kom ik uit bij de Lek en ga die volgen tot ik weer terug ben in Kinderdijk. Het uitzicht over het water is prachtig, maar het begint nu toch al wel erg warm te worden. Ik ben dan ook blij als de molens weer in zicht komen en bij het begin van het Molenpad koop ik in de souvenirwinkel een plaatje voor in m'n wandelboekje en neem op het terras een lekkere cappuccino. Die ik natuurlijk in de schaduw opdrink, heerlijk!

 

Ik loop nog even naar het (spiksplinternieuwe) bezoekerscentrum waar ik een prachtig stempel voor in m'n wandelboekje biets en dan wandel ik weer terug naar Kiaatje, die helaas pal in de felle zon staat. FF met de airco vol aan de hete lucht eruit blazen en dan is het wel te doen. Weer thuis fris ik mezelf even lekker op met een koel bad, het is een leuk tochtje geweest!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!