De Kalverpoldertocht
vanuit Zaanstad

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Deze zaterdag stond de Kalverpoldertocht van wsv De Laatste Loodjes in Zaanstad in het wandelprogramma. Die heb ik al eens eerder gelopen, en toen ik mijn verslag erop na keek, bleek dat best een leuke tocht te zijn geweest (inclusief een stukje toeristische route op de Zaanse Schans), in 2014 was dat. Maar ja, voor zaterdag werd er slecht weer voorspeld en eigenlijk had ik helemaal geen zin om me nat te laten regenen! En dus ben ik gewoon zonder wekker te zetten naar bed gegaan.

 

Maar ochtendmens als ik ben, was ik natuurlijk toch gewoon vroeg wakker en toen ik naar buiten keek, was het helemaal niet zulk slecht weer! En dus heb ik alsnog al m'n wandelspulletjes bij elkaar gepakt en naar Zaanstad getuft. Wel wat later dan gebruikelijk, maar nog ruimschoots op tijd om de 25 km te lopen. Die bleek te bestaan uit een lusje van 10 km, waarna je in het startbureau terugkwam, gevolgd door de route van de 15 km.

Het weer was hier duidelijk wel minder goed dan bij mij thuis in Rozenburg, ik startte in een onvervalste miezerregen, maar na verloop van tijd werd het droog en later op de middag werd het zelfs af en toe even zonnig. Best blij dus dat ik toch gegaan ben. Vergeleken met 5 jaar geleden was er niet zoveel veranderd aan de route, er zaten vrij veel onverharde paden tussen, en we kwamen door de dorpjes Wormerveer en Wormer.

 

Ook rusten waren er voldoende, na de rust op de 10 km in het startbureau kon je nog 3 maal rusten, waarvan ik er twee heb benut. De tweede was in de Poelboerderij bij het Jisperveld en de derde vlak voor we de Zaanse Schans opgingen, bij Stichting Kalverpolder. En daar leerde ik dat de naam Kalverpolder dus helemaal niks te maken heeft met kalfjes! Leuk dat de mensen daar echt hun best deden om dat voor me uit te zoeken!  

 

En toen het laatste stukje over de Zaanse Schans. Vijf jaar geleden liepen we een graspad wat verderop, maar dat was nu afgesloten vanwege wankele bruggetjes, dus liepen we op het toeristenpad vlak langs de molens. Tempo zat er dus absoluut niet meer in en daar heb ik me dus maar op ingesteld. Vaak stil gestaan voor een fotootje, want veel Hollandser dan vandaag kon het niet, met die schitterende wolkenluchten boven het water en de molens!

Aan het eind van het pad kom je langs het oude winkeltje van Albert Hein en er stond ook een prachtig ijscokarretje, maar eigenlijk vond ik het niet zulk lekker weer voor een ijsje, dus dat heb ik dit keer overgeslagen. En dan gaat het de grote brug over en heb je een mooie terugblik op de molens in de verte. Nog een paar straatjes en dan ben ik weer terug in het startbureau. Het was echt een leuke tocht, blij dat ik alsnog gegaan ben!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!