De Oostermoer Wandeltocht
in Gieten

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Tja, op de zaterdag na de 4Daagse staat er traditiegetrouw niet veel op de Wandelkalender! Toch n tocht kunnen vinden en wel in Gieten in Drenthe. En dat kwam eigenlijk wel mooi uit, dan kon ik die leuk combineren met weer een stukje van de Loop langs de Hunebedden waar ik verleden jaar aan ben begonnen. Een B&B was snel gevonden, ik boekte twee nachten in B&B De Trechterbeker in Borger.

 

Op zaterdag vertrok ik voor dag en dauw, omdat ik vroeg wilde starten in verband met het weerbericht, dat zware (onweers)buien in de middag voorspelde. Natuurlijk waren op op die vroege zaterdagochtend geen files en rond 8 uur was ik in Gieten, waar de start in een grote feesttent zou zijn. Deze tocht wordt namelijk georganiseerd in het kader van het “Oostermoerfeest" in Gieten.

Ik kan Kiaatje vlakbij parkeren en terwijl ik naar de tent loop, zie ik gelijk al een paar bekenden. Fons gaat de tocht rollen en ook Joop en Annie zijn present. Leuk, zo ontmoet je weer eens vriendjes uit het noordelijke deel van het land! Bij de inschrijving vraag ik of ik de route van zowel de 25 als de 20 mee mag nemen, en dat is geen enkel probleem. Wel vind ik het inschrijfgeld erg hoog, 5 euro. Een beloning is daarbij niet inbegrepen, maar we krijgen wel een flesje water.

 

En dan ga ik op pad, eerst een stukje door het prachtig versierde Gieten en daarna de in Drenthe onvermijdelijke bossen in. Gelukkig zijn er ook veel stukjes waar ik om me heen kan kijken en zelfs krijgen we vrij veel verharde paden aangeboden. Mij hoor je dus niet klagen, behalve over het weer, het is erg drukkend en klam. Als ik bij de splitsing van de 25 en 20 km aankom, besluit ik dan ook om het vandaag bij de 20 km te houden.  

 

Op de helft van de route komen we weer door Gieten, daar kan je eventueel rusten maar ik had iets eerder bij een camping koffie gedronken, dus deze rust sla ik over. Wel tref ik daar Joop en Annie weer die wel op het terras neer zijn gestreken. En Annie verwoordt precies wat ik ook voel: die kleffe warmte gaat in je benen zitten, het lijkt wel of je niet vooruitkomt!

In Gieten is het wederom genieten van alle mooie versieringen, het doet me een beetje denken aan Linden op de 4e dag van de N4D. Heel erg leuk allemaal! Via een lange weg lopen we daarna richting Gasselte en op de routebeschrijving staat dat je daar kan rusten als je iets verder doorloopt. Maar ik zie toch wel heel erg dreigende luchten dichterbij komen en ik loop liever door om voor de bui binnen te zijn. Want regen is tot daaraan toe, maar onweer vind ik eng!

 

  Dus wandel ik verder en neem alleen even een korte bankjesrust om een pufje te nemen. En dan ben ik weer terug in Gieten, waar ik ng meer van versierde straatjes kan genieten. Inclusief een bord dat zegt dat als ik hier ben, dat ik dan terug moet! En natuurlijk loop ik daar dan naartoe om een fotootje te maken en wandel braaf 100 meter terug.

 

Op het allerlaatste stukje gaat het regenen en omdat het aardig door lijkt te plenzen, zet ik even de plu op. Maar het valt mee en redelijk droog bereik ik de finish, waar ik me afmeld en m'n boekje laat stempelen. Net als ik van een bakkie koffie zit te genieten, barst de bui echt los en doet Gieten zijn naam alle eer aan: het GIET! Ik wacht het ergste even af en wandel dan terug naar Kiaatje.

Ik ben erg vroeg om al naar m'n B&B te gaan en omdat ik wel trek heb gekregen besluit ik om eerst maar een hapje te gaan eten. De keus valt op de Macdonalds en daar geniet ik van een cheeseburger met frietjes en een milkshake. Dan rijd ik naar De Trechterbeker en word daar van harte welkom geheten door gastvrouw Henny.

 

En ook dit adresje blijkt weer een schot in de roos te zijn! Ik heb een zitkamer met keukenblokje, een slaapkamer en een badkamer met bad en aparte douche tot m'n beschikking. En zelfs Kiaatje heeft een eigen carport. Ik ga even lekker poedelen, drink een kopje koffie en ga dan Borger even bekijken, het is inmiddels weer lekker weer geworden.  

 

In Borger geniet ik van een softijsje en dan ga ik weer terug naar de Trechterbeker. Net op tijd, want nu breekt het echte onweer los. Tijd dus om naar bed te gaan, na zo'n lange dag heb ik geen zin om het laat te maken en ook morgen wil ik vroeg op, want dan staat er een etappe van 30 km op de Loop langs de Hunebedden op het programma!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!