Het Zuiderzeepad
van Nijkerk naar Spakenburg

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na Nijkerk wordt het even lastig met de etappe-indeling van het Zuiderzeepad! Wandelnet geeft tracks van 12,4 km en 20,1 km. Samenvoegen vind ik weer net iets te lang worden, dus ik besluit toch maar om een korte etappe in te voegen en wel op zaterdag 13 juli. De weersverwachting zegt dat er vooral 's middags zon zal zijn en als ik zie dat de reis met het OV via Amersfoort zal gaan, download ik ook de track van een stadswandeling aldaar. Kom ik toch nog aan een redelijk aantal kilometers!

 

Ik vertrek niet zo heel vroeg dit keer, geen files om te omzeilen op een zaterdag natuurlijk, maar ik ben toch lekker vroeg in Nijkerk, waar ik Kiaatje weer bij het station neerzet. En dan ben ik al gauw op pad, de eerste markering zit naast het station en ik zie ook weer de bekende markering van het Westerborkpad. Ik begin vandaag met een rondje Nijkerk, door leuke straatjes, langs een vijver met daarnaast een oorlogsmonument en een pand met een prachtige gevelsteen.

Ook kom ik langs een rommelmarkt in aanbouw, ik begroet een aardige beri-beri en koop een theelepeltje met het wapen van Vlieland erop, heel toevallig dat ik uit een enorme lading theelepeltjes precies die ene pak die ik leuk vind! Daarna is het een beetje uit met de pret, de route gaat zeker een kilometer over een bedrijventerrein, ik vind er helemaal niks aan! Maar ja, eerst die rijstebrijberg en dan maar hopen dat het straks Luilekkerland wordt!

 

En ja hoor, zodra ik de gemeentegrens van Nijkerk gepasseerd ben, wordt het uitzicht al beter en al snel ga ik de weidse polders in. Waar ik midden in een viswedstrijd terechtkom. En dus zie ik een eindeloze rij auto's staan, echt zo van: auto, visser, auto, visser, auto, visser. Ook wel voer voor Dolle Mina's hoor, ik heb alleen maar mannelijke deelnemers gezien. Ik kijk maar veel naar links, daar heb ik heerlijk uitzicht op weilanden vol met koeien!  

 

Na dit stuk langs het kanaal kom ik uit op het strand van de voormalige Zuiderzee en daar zit de uitspanning (lekker ouderwets woord) Het Strandhuys. Volgens het bord gaan ze om 10 uur open en op mijn horloge is het 10.02 uur. Toch zit het hek nog dicht, maar binnen zie ik een serveerstertje rondlopen. Ik weet haar aandacht te trekken en ze komt snel het hek openmaken en binnen de kortste keren zit ik aan een heerlijke cappuccino met aardbeiengebak met een onwijze hoeveelheid slagroom erbij. Nou ben ik dol op slagroom, maar dit vind zelfs ik een beetje veel en ik heb dan ook maar een flinke toef op m'n koffie gedaan. Burrrrrps, ik zit er wel vol van hoor!

Dan zie ik op mijn kaartje van de route dat ik nu eigenlijk alsmaar rechtdoor het fietspad langs het water moet volgen, tot ik in Spakenburg kom. Inmiddels is het heerlijk zonnig weer geworden en ik loop dan ook te genieten langs het water, hoewel er in de verte wel dreigende wolken zichtbaar zijn. Ik hoop maar dat die van me wegdrijven, tenslotte hadden ze voor 's middags meer zon voorspeld. Maar voorlopig maak ik me nog nergens zorgen over, het is heerlijk!

 

  Na een tijdje zie ik in de verte een grote schoorsteen staan en als ik dichterbij kom, blijkt die van Stoomgemaal Arkenheem te zijn. Het stoomgemaal is open vooruit, ik heb vandaag toch een korte route, dus ik ga een kijkje nemen. De entree kost € 4,00, nou dat kan me ook de kop niet kosten, dus ik ga ook binnen een kijkje nemen. Imposante machines en schepraderen en natuurlijk wordt er fikkie gestookt in de grote ketels. Hoewel ik zo a-technisch ben als maar kan, vind ik het altijd wel een mooi gezicht!

 

Ik ga weer verder, de weersvoorspelling blijkt er vandaag toch wel helemaal naast te zitten, de zon verdwijnt steeds meer achter dikke grijze wolken en er staat een stevig windje, dat ik precies tegen heb. Gelukkig is het niet koud, dus m'n jasje kan in de rugzak blijven. Ik kom langs een plek waar in 1916 een grote watersnoodramp heeft plaatsgevonden, er staan infoborden en er is markering op het fietspad. De dijk loopt hier duidelijk ook veel bochtiger, veroorzaakt door doorbraak-draaikolken.

Inmiddels begin ik Spakenburg te naderen, ik kom nog langs een tankversperring uit de tweede Wereldoorlog en dan loop ik langs de nieuwe haven richting de oude haven. Ik ben hier op bekend terrein, niet alleen liep ik hier een paar keer het Rondje Spakenburg, maar ook het Grebbeliniepad begint (of finisht) hier. Ik zet het beeldje van Koningin Wilhelmina, dat ook herinnert aan de watersnoodramp van 1916, op de foto en dan moet ik helaas m'n plu opzetten. Wat nou zon in de middag, het regent in de middag!

 

In de oude haven is het toch wel leuk natuurlijk, ondanks de regen. Ik waan me zoals gebruikelijk in de tijd van de Onedinline en m'n camera maakt overuren. Er is markt en het is overal gezellig druk, maar hoewel er overal restaurantjes zijn, heb ik niet zoveel behoefte aan koffie en/of iets te eten, ik zit nog steeds vol van dat enorme stuk aardbeiengebak. En dus besluit ik om bij het VVV maar een stempel voor m'n wandelboekje te gaan halen en direct naar de bushalte te wandelen.  

 

Dat is een stukje verderop en als ik aan kom, zie ik de bus naar Amersfoort net wegrijden, helemaal vals voorgelicht door 9292! Ik zie dat er over 5 minuten wel een buurtbusje naar Baarn rijdt en vandaar kan ik ook naar Amersfoort komen. Die besluit ik dus maar te nemen, beter dan drie kwartier in de regen wachten!

En zo ben ik toch nog redelijk vlot in Amersfoort, waar het echter nog steeds regent. En uit ervaring weet ik dat stadswandelen met regen helemaal niet leuk is, dus ik neem gelijk de trein naar Nijkerk. Op de weg heb ik wat meer ellende, bij Gorinchem is een ongeluk gebeurd, en de A20 richting Rotterdam is afgesloten, dus stuurt BramBram me via de A12 en de A4. Beetje omrijden dus, maar het reed zo in ieder geval wel door! Het is dus niet helemaal de dag geworden zoals ik gehoopt had, maar ik heb het toch weer naar m'n zin gehad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!