Grensparkwandeling 1
in Lommel (BelgiŽ)

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Al vaak was ik ze tegengekomen bij het verzorgen van de Wandelkalender voor de RWV: De Grensparkwandelingen. Een serie wandeltochten met korte afstanden (tot 17km) op de grens van BelgiŽ en Nederland, altijd op een dinsdag en door verschillende verenigingen georganiseerd. Meestal is de start in Nederland en een enkele keer ook in BelgiŽ. Het is een serie van acht wandelingen in juli en augustus.

 

Maar ja, de Belgische grens is niet naast de deur, en in juli en augustus had ik meestal andere dingen op het programma staan. Maar dit jaar waren al m'n dinsdagen nog helemaal blanco, behalve dan dat ik zwem om 7 uur. Maar dat is prima te combineren, kan ik na de files om 9 uur vertrekken, tussen 10.30 en 11.00 starten en dan ben ik hopelijk op tijd terug om voor de files weer naar huis te rijden. En dus toog ik deze dinsdag na het zwemmen richting Belgische grens, waar deze eerste tocht start in Lommel in BelgiŽ.

 

De files waren inmiddels opgelost, maar het was wel een lange rit, vooral het laatste stuk. BramBram stuurde me over allemaal sluipdoor-kruipdoor-weggetjes, totdat ik er duizelig van werd. Maar uiteindelijk arriveer ik toch in Lommel in BelgiŽ en kan ik me inschrijven. Zoals gebruikelijk in BelgiŽ krijg je geen routebeschrijving, maar hangt er een overzichtje van de rusten en de route in het startbureau.  

 

Ik ben snel op weg en na een paar straatjes in Lommel dook de route de bossen in en is daar bijna de hele route niet meer uit gekomen. Niet helemaal mijn ding dus, maar och, voor deze afstanden vind ik dat niet zo'n ramp. Het is heerlijk wandelweer, met regelmatig een zonnetje en prachtige wolkenluchten, vooral boven de hei was dat schitterend. We staken twee maal een kanaal over, eenmaal via een gewone brug en de tweede keer via een mooi gevormde voetgangersbrug, echt iets voor een bruggengek als ik.

 

  En we gingen een stuk over de zogenaamde "Lommelse Sahara", de naam zegt het al: zand, zand en nog eens zand! Maar ook een mooi vennetje en plotsklaps was daar ook een uitkijktoren, en niet zo'n kleintje ook! Natuurlijk ben ik naar boven geklommen, 9 trappen van 18 treden, puf puf..... Maar het uitzicht vanaf 63 meter hoogte was alle moeite waard.

 

Hoewel de afstand maar 17 km was, kon je twee maal rusten, op dezelfde locatie, en daartussen liepen de langste afstanden een lusje. De eerste keer heb ik van koffie met een heerlijk stuk kersenvlaai zitten genieten, de tweede keer heb ik het bij alleen koffie gehouden.

Door het beklimmen van de toren en twee relatief lange rusten was ik niet al te vroeg terug op het startbureau, waar ik de mensen achter de starttafel hartelijk heb bedankt voor de leuke tocht en m'n eerste stempel op de Grensparkwandelingenstempelkaart heb gescoord. Op de terugweg heb ik wel een paar korte files gehad, maar het viel me alles mee. Volgende week nummer 2 in deze serie!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn (nieuwe) gastenboek vind ik altijd leuk!