Knooppunten op Voorne-Putten
Grasland & Waterwegen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En op 30 mei liep ik wandeling nummer acht in de serie knooppunten-thema-wandelingen op Voorne-Putten, Graslanden & Waterwegen. Deze was in de Polder van Biert, in de omgeving van de Bernisse. Niet zo'n lange afstand, volgens de routebeschrijving 12,8 km en het zijn er uiteindelijk iets meer dan 13 geworden. De start was bij een TOP, bij knooppunt 86, waar een zee van ruimte was om Kiaatje te parkeren. Ook vandaag ben ik pas in de middag gestart, omdat het toen mooi weer begon te worden.

 

Het allereerste begin was al veelbelovend, heerlijk langs het water met aan alle kanten uitzicht op weilanden, inderdaad wat de titel al beloofde: graslanden en waterwegen! Na een paar lange, rustige fietspaden ging de route de onverharde paden op. Er stond daar een uitnodigend bankje, maar ja, ik was amper drie kilometer onderweg, dat vond ik wat te vroeg hoor!

Wat volgde was een schitterend stukje route, dwars door de polder Biert. Achteraf gezien had ik daar eigenlijk helemaal niet mogen lopen tijdens het broedseizoen, maar dat is me toen ik daar langs dat bordje liep helemaal niet opgevallen. Ik hoop maar dat ik de vogeltjes niet al te erg heb laten schrikken. Want vogels zaten er veel, heel veel! Ze kwetterden er vrolijk op los en zaten heerlijk te badderen in een grote plas water.

 

Daar stond ook een hele kudde koeien, pal aan de waterkant en die vonden het blijkbaar wel leuk, zo'n mens aan de overkant, want ze bekeken me zeer nieuwsgierig! Ik heb werkelijk fantastisch lopen genieten hier, wat een paradijsje en dat allemaal zo dicht bij huis. Ik kwam zelfs nog een medewandelaar tegen en we maakten even een praatje, hij had een grote camera bij zich en van hem hoorde ik dus dat we eigenlijk in overtreding waren.  

 

Aan het eind van de graspaden ging het verder richting het gehuchtje Biert en daar heb ik wel even een korte bankjesrust ingelast. Hierna kwam ik op wat bekender terrein, hier liep vroeger het Bernissepad en over een prachtige, door grote bomen omzoomde dijk ging het richting Geervliet. Dat kon je vanuit de verte al zien liggen, een ouderwetse molen, een kerktoren en daarnaast giga-grote moderne windmolens. De mensen uit Geervliet en Heenvliet hebben daartegen geprotesteerd, maar blijkbaar zonder succes.

De route ging door het centrum van Geervliet, een erg leuk stukje, door mooie dorpsstraatjes, langs de kerk en het oude raadhuis. En natuurlijk langs de Bernisse Molen, een plaatje zoals die daar aan het water staat! Vroeger zat daar een restaurant in, ik heb er met Rob nog wel eens gegeten. Maar nu hangt er nog wel een uithangbord, maar ziet alles er nogal gesloten uit. Jammer, is toch wel een erg mooie locatie voor een restaurant!

 

  Vanuit Geervliet ben je in een poep en een zucht in Heenvliet. Ook daar leuke straatjes en mooie oude pandjes. En natuurlijk het grote dorpsplein, waar de beroemde paardenmarkt ieder jaar wordt gehouden, Vroeger stonden hier eeuwenoude eiken, maar die waren ziek en zijn gekapt. Nu staan er nieuwe jonge bomen, een heel ander gezicht, maar toch ook wel mooi, dat frisse groen!

 

Aan de rand van het dorp staat op een heel hoge sokkel een metalen beeld van een paard dat langzaam ronddraait, zodat ik het met zon mee en in tegenlicht op de foto kan zetten. En dan ben ik weer terug bij de Bernissse en volg die nog een stukje, tot ik hem over moet steken om weer terug te komen bij Kiaatje. Zoals ik al zei, niet zo'n lange route vandaag, maar wel weer dubbel en dwars de moeite waard!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!