De Seuterzomerwandeltocht
vanuit 's-Gravendeel

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Iedereen weet denk ik wel dat de Seuterwinterwandeltocht vanuit 's-Gravendeel in de Hoeksche Waard n van mijn favorieten is! Evenals de Seutervierdaagse, die ik een aantal keer met veel plezier liep, maar die helaas verleden tijd is. Ik was dan ook blij verrast toen ik in november tijdens de wintertocht een folder zag liggen die ook een Seuterzomerwandeltocht aankondigde! Nou, zomer moet je met een beetje zout nemen, de tocht zou op 18 mei zijn, en dat is nog lente natuurlijk.

 

Maar een kniesoor die daar op let, en 18 mei ging met dikke letters in mijn agenda. Helaas was er op dezelfde dag ook de Franse Slag Mars in Kapelle (ook een favoriet) en de Omloop- van de Krimpenerwaard. Bij die laatste zou ik nog altijd graag de hele 55 km een keer willen lopen, maar dit jaar voelde ik me daar niet fit genoeg voor. En dus viel de keus toch op 's-Gravendeel, en na de twee drukke wandeldagen die het Hanzestedenpad afsloten, vond ik 20 kilometer eigenlijk wel mooi.

Ik was dus ook niet zo heel erg vroeg bij het startbureau, en vond daar de hele parkeerplaats al bezet. Tjonge, dat heb ik nog nooit meegemaakt, voetballers en wandelaars reden rondjes voor een parkeerplekje! Ik ben maar een eindje doorgereden en bij de watertoren was nog plek zat. Twee maal een klein stukje extra lopen, och, dat is nou ook niet zo erg! Ik was snel ingeschreven, heb wat foldertjes gestrooid en toen op pad voor de 20 kilometer.

 

Dat begon met het bekende en onverharde dijkje langs de Kil, met mooi uitzicht op de watertoren en een groot schip dat statig aan kwam varen. Aan het eind van dit dijkje ging het het lange fietspad naar Puttershoek op, maar tot mijn verrassing werden we na het eerste stuk van het fietspad af gestuurd en gingen we een graspad lopen, pal langs het water! Op zich best leuk, en ik heb veel foto's lopen maken, maar tja, ik hou van de Seutertocht vanwege zijn lange, lange asfaltwegen, dus al te veel onverhard moet er toch niet in komen hoor!  

 

Hierna zat de eerste rust bij de koffiemolen, ook een bekend plekje, maar het zag er naar uit dat het er erg druk zou zijn en na ca. 6,5 km was ik ook nog niet echt aan een uitgebreide rust toe. Dus heb ik voor mezelf even een bankjesrust ingelast en heb de molen links laten liggen, uhhhh staan natuurlijk….. En toen kwam er potdorie wr een stuk onverhard, het moet toch niet gekker worden, hoor!

Maar toen waren de graspaden blijkbaar toch op en liepen we via een klein hoekje van Maasdam naar Puttershoek en vandaar over het lange grindpad achter de Kees Verkerkbaan langs. Nee, geen jeugdsentiment snuiven dit keer, de tweede rust zat een stukje verderop, bij een bouwbedrijf en daar heb ik wel even van een kopje koffie genoten. Jo Leijtens was hier ook en natuurlijk moesten we samen even op een selfie.

 

  En toen ging de Seutertocht zijn reputatie weer waarmaken, via schier eindeloze polderwegen doorkruisten we de Hoeksche Waard. Prachtige uitzichten alle kanten op, en af en toe wat dichterbij een watertje of een leuk koppeltje eenden dat lekker in een akker lag te luieren. We kwamen uiteindelijk uit bij Mookhoek, waar een derde rust was bij een boerderij annex woonhuis. En ook hier ben ik even een bakkie gaan doen, heerlijk in het zonnetje!

 

En dan de laatste kilometertjes, die liepen via De Wacht en vanaf daar de bekende lange weg langs de Kil. Het was hier opeens wel warm, volop in de zon en het windje in de rug, pffffff, wat een verschil met afgelopen donderdag toen ik nog met winterjack liep! Maar goed, het zijn de laatste loodjes, nog even over de ingang van de Kiltunnel heen en dan staat daar de watertoren weer. Weer terug in het startbureau geniet ik even van een koud drankje en praat nog even na met Jo, Gonnie en Thomas. Ik heb het echt wel naar m'n zin gehad, maar jongens, niet l teveel onverhard in die routes gaan stoppen, h!!!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!