Het Hanzestedenpad
Dagwandeling IJsseldelta 2
en stadswandeling Kampen

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Op 15 en 16 mei stond het laatste tweedaagse wandeltripje op het Hanzestedenpad op het programma. Twee dagwandelingen (dag 2 en 3 van het driedaags rondje door de IJsseldelta) en twee stadswandelingen (Kampen en Hasselt). Op de eerste dag zou ik van Kampen naar Hasselt lopen, dan met de bus terug en in Kampen de stadswandeling doen en ook de overnachting. De overnachting vond ik lastig, alle mogelijkheden waren aardig aan de prijs en uiteindelijk besloot ik (als ik dan tch duur uit ben, dan maar gelijk goed) tot een vrij luxe hotelovernachting vlakbij het centrum, in Boetiekhotel Kampen.

 

Natuurlijk ben ik weer voor dag en dauw van huis gegaan om voor de files uit te rijden en ik had van tevoren al met het hotel gebeld om te vragen of ik Kiaatje daar op het parkeerterrein kon zetten. Dat was geen enkel probleem, en zo arriveerde ik al om 07.30 bij het hotel, waar de eigenaresse de poort van de parkeerplaats voor me opendeed. Ziezo, de eerste missie is gelukt!

Het hotel ligt inderdaad vlakbij het centrum en ik wandel richting de inmiddels bekende IJsselbrug. Daar steek ik voor de zoveelste maal de IJssel over (ben echt de tel kwijtgeraakt op dit pad ) en pik bij station Kampen de route van het IJsseldeltarondje weer op. Eerst een stukje door IJsselmuiden, langs de IJssel met mooi zicht op Kampen en langs een paar kerken en een Joods Kerkhof. Het is heerlijk zonnig weer, maar wel fris, ideaal wandelweertje dus en er staat een lekker briesje.

 

En dan ga ik IJsselmuiden uit en mag een heel stuk over rustige wegen en fietspaden door de polders. Dan kom ik in een dorpje met de naam Grafhorst en daar kom ik ook weer langs een water te lopen. Nee, die de IJssel dit keer, dit blijkt het Ganzendiep te heten! Bij een oorlogsmonument zie ik een mooi bankje staan en daar besluit ik even een kopje koffie uit de thermos te nemen en een crackertje te eten, genietend van het zonnetje!  

 

Ik loop nog een klein stukje langs het water en ga dan weer wat verder het binnenland in. De route gaat voornamelijk over asfalt vandaag, maar af en toe is er ook een stukje onverhard. Ik kom langs een theetuin, die nog gesloten is, maar waar de eigenaresse wel aanwezig is. Ik wandel al verder, maar dan roept ze me terug en zegt dat ze met alle plezier een kopje koffie voor me maakt. En zo zit ik voor de tweede keer vanmorgen aan de koffie, wat een aardige mensen kom je toch tegen, h!

Wat verderop kom ik weer langs een water te lopen, dat is het Ganzendiep niet meer maar blijkt Goot te heten. Om de verwarring compleet te maken, staat er ergens een bord dat me vertelt dat ik in de gemeente Zwartewater ben……. Help….. ik verdrink in al die waters…… Dan kom ik door twee kleine dorpjes, Kamperzeedijk-West en Kamperzeedijk-Oost, en ik kan het niet laten om aan twee hondenuitlaters te vragen of Noord en Zuid ook bestaan!

 

  Inmiddels heb ik ook wel trek in iets lekkers gekregen en bij een restaurantje in Kamperzeedijk-Oost ga ik wederom aan de koffie, met een overheerlijk stuk appelgebak met slagroom erbij. En een stempeltje voor m'n wandelboekje, is dat ook maar geregeld! Dan komen er een paar heerlijk lange, rechte wegen, waar ik dus weer volop van de uitzichten kan genieten. Ik kom langs een weidevogelboerderij en neem daar even een kijkje en daarna arriveer ik in het gehuchtje Mastenbroek.

 

Volgens een groot infobord, waar ook een heel stel mooie oude foto's hangen, bevind ik me nu in de oudste polder van Nederland, leuk om te weten! Ik wandel verder over een kaarsrecht fietspad met aan beide zijden weilanden en spot zowaar een paar ooievaars. Moet wel hl ver inzoomen, maar ik krijg ze toch op de foto. Ook een andere vogel, die een ooievaar imiteert, met andere woorden: hij staat op n pootje.

En dan is daar weer eens een particulier rustpunt, op het bord staat dat er een tappunt voor verse melk is en natuurlijk ga ik even kijken. Maar die melk moet je met een minimum van een halve liter nemen, dat is teveel voor mij alleen, dus ik neem maar gewoon een kopje koffie. En even naar het toilet, dat is in zo'n poldergebied ook wel even fijn. Dan ga ik toch een beetje de tijd in de gaten houden, ik nader Hasselt en de bus terug naar Kampen rijdt maar eens in het uur, zou toch jammer zijn als ik die net op een paar minuten mis.

 

Maar ik lig mooi op schema en kan rustig aan verder wandelen en dan nog een kwartier voor tijd aankomen. Tijd genoeg dus om nog wat fotootjes te nemen van de kerktoren van Hasselt die steeds dichterbij komt. En dan wandel ik Hasselt binnen en moet daar een groene brug over het Zwarte Water over. En net als ik aan kom wandelen gaan de bomen naar beneden en de brug omhoog. Er komt een soort riviercruiseschip langs en gelukkig is de vertraging niet zodanig dat ik alsnog de bus ga missen!  

 

De bushalte ligt niet ver van de brug vandaag en inderdaad komt na zo'n 13 minuten de bus aanrijden. Leuk dat je dan terug rijdt naar vanwaar je gekomen bent, ik zie bekende plekjes en kom ook weer langs het restaurantje en de theetuin waar ik heb zitten rusten! Vrij snel ben ik weer bij het station van Kampen, deel 1 van deze dag zit erop, nu ga ik gezellig stadswandelen. Maar eerst even wat eten, bij een snackbar bij het station geniet ik van een lekker patatje met een broodje kroket.

Ik diep de routebeschrijving van de stadswandeling uit m'n rugzak op en maak de track van de stadswandeling zichtbaar op m'n GPS. De brug weer over en dan dompel ik me onder in stadse sferen! Dankzij het mooie weer is het gezellig druk in de stad en ik geniet weer van alle leuke straatjes en mooie gebouwen en niet te vergeten de prachtige stadspoorten! Ook bewonder ik de Kamper Kogge in de haven Leuk is ook dat ook mijn hotel in de routebeschrijving genoemd wordt, met een verwijzing naar tegeltableaus op de gevel, die gemaakt zijn door fabriek “Rozenburg”, ik zal me dus best thuisvoelen vannacht!

 

  Ik sluit de stadswandeling af met een heerlijk ijsje, of eigenlijk mag je dat geen ijsje noemen, het is een heuse ijscoupe (Dame Blanche)! Bij een bakkertje koop ik een paar broodjes voor straks op m'n kamer, na die patat en die ijscoupe heb ik geen behoefte mee aan uitgebreid avondeten, en zoek dan mijn hotel op. Daar heb ik een prachtige ruime kamer, met uitzicht op de IJssel.

 

Eerst even lekker douchen (wat een HEERLIJKE douche), m'n broodjes eten, koffie drinken (was gratis) en dan natuurlijk even voor de buis hangen voor het nieuws en GTST. Ik twijfel of ik de stad nog even in zal gaan, maar het weer is wat somberder geworden en eigenlijk heb ik niet zoveel puf meer. Het is een lange dag geweest en ik besluit om maar gewoon lekker bijtijds te gaan slapen. Morgen op pad voor de allerlaatste dag op dit pad!

 

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

 

Dagwandeling

 

Stadswandeling

 

 

 

Een berichtje in mijn gastenboek vind ik altijd leuk!