Het Hanzestedenpad
van Zwolle naar Kampen
en stadswandeling Hattem

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  Ik heb werkelijk overheerlijk geslapen vannacht en voor zover ik weet is er geen onweer meer geweest. Of ik moet er dwars doorheen geslapen zijn, want ik was gisterenavond best wel moe na zo'n lange dag! Maar toen ik vanmorgen wakker werd, was er niets mee dat aan het onweer van gisteren herinnerde en er scheen zelfs een vrolijk zonnetje de kamer in! Even lekker spetteren in de badkamer en alvast m'n spulletjes zover opruimen en dan daal ik de trap af voor het ontbijt.

 

In de eetkamer staat keurig een tafeltje voor me gedekt, koffie kan je zelf zetten en al snel komt de gastheer broodjes, beleg en een eitje brengen. Het smaakte me allemaal prima en ik maak een gezellig praatje met een medegaste, die hier voor haar werk logeert. Doet me een beetje aan de tijd denken dat ik ook voor m'n werk heel Nederland door zwierf…… Ik neem nog een tweede kopje koffie en daarna pak ik mijn allerlaatste spulletjes in, breng de sleutel terug, neem afscheid van de gastheer en rijd met Kiaatje weer naar het inmiddels overbekende station van Wijhe.

Vandaar reis ik weer vlot naar Zwolle en daar mag ik vandaag wel gewoon aan de voorkant van het station starten, geen nodeloos in- en uitchecken dus! Ik loop een kort aanloopstukje en ben dan weer op het punt waar ik verleden keer (inmiddels dus 5 weken geleden) het pad verliet. De markering heb ik ook snel weer te pakken en ik kom ook op deze route langs het Dinoland waar ik gisteren ook langs ben gekomen. Ik maak een leuk fotootje van een dino in een ooievaarsnest, grappig gezicht!

 

De route blijft nog eventjes hetzelfde als gisteren, door het Buurtschap IJsselzone, maar als ik bij de uiterwaarden kom met het uitzicht op de IJsselbrug, splitst de route van vandaag af. Ik wandel richting de brug, maar ga vandaag niet de IJssel over. Ik blijf aan deze kant en met prachtig uitzicht op de brug kom ik uit bij het Katerveer. Dat ken ik nog van toen ik het Westerborkpad liep, een prachtig oud sluizencomplex en ik maak hier dan ook weer heel wat fotootjes!  

 

Dan zie ik een wel heel erg bekend uitzicht en ja hoor, ik blijk met de route pal langs m'n B&B te komen, haha, dat had ik van tevoren niet bekeken! Ik wandel hierna over een tweede, veel groter sluizencomplex en verlaat dan Zwolle en ga de Vreugderijkerwaard in, langs een waterzuiveringscomplex. In de Vreugderijkerwaard wordt het weer echt genieten, ik ga hier weer een lang fietspad langs de IJssel volgen.

De lucht is inmiddels niet helemaal blauw meer, er zijn wat wolken gekomen, maar die geven eigenlijk wel een heel mooi licht zo boven de IJssel! En hoewel ze er af en toe wat dreigend uitzien, is het bij dreigen gebleven, ik heb geen druppel regen gehad! Het fietspad blijft alsmaar de IJssel volgen en ik zie aan de overkant de mooie kerktoren van Zalk weer, waar ik gisteren was. Dan duurt het niet zo heel lang meer of ik ben bij de aanlegplaats van het Zalkerveer en daar is een Theehuis, dat open is.

 

  Ik zet even een mooi gedichtje van Ida Gerhardt op de foto en ga dan naar binnen voor een kopje koffie. Het blijkt dat hier mensen met een verstandelijke beperking werken en ik plof neer aan een tafeltje bij een jongeman die continu kaartjes onder een stempelmachine doorschuift. Helaas past mijn wandelboekje er niet onder, maar ik krijg heel gul een kaartje van hem voor in m'n boekje, mijn dag kan niet meer stuk en de koffie smaakt heerlijk!

 

Na deze pauze volg ik het fietspad verder, ik zet het veer nog even op de foto en een mooie richtingaanwijzer. Verderop kom ik een paar joekels van stieren tegen (gelukkig staan ze achter een hek in een weiland) en een paard met een veulentje, dat in mij zo'n bedreiging ziet dat ze het samen met haar jong op een rennen zet, prachtig gezicht hoe dat ukkie moeiteloos bij blijft! Wat verderop staat een bankje met de uitnodigende tekst “Neem plaats”, maar ja, ik heb net uitgebreid gezeten!

Ook zie ik weer eens een droomhuisje (nou ja….. huisje……, zeg maar huis!) staan, onder een grote boom, midden in de uiterwaarden. Als ik toch eens die loterij won, hè….. En ik zie een heleboel ooievaars, zowel in de lucht als op het nest. Dan gaat het fietspad over in een smalle weg en bereik ik het plaatsje Wilsum. Dat ga ik niet in, maar laat ik rechts liggen, de route gaat hier een stuk door de uiterwaarden heen.

 

En dat is werkelijk weer een schitterend stukje! Laag langs het water, met prachtig uitzicht op Wilsum, onverhard, maar gelukkig goed te belopen en het is inmiddels weer helemaal zonnig geworden ook, ik loop volop te genieten! Ik kom langs een schilderij in het kader van “Kunst aan de IJssel” met daarop een kerk, terwijl je de echte kerk in de verte ziet staan. Leuk om te vergelijken! Als ik een mooi bankje zie staan, las ik even een bankjesrust in, koffie uit de thermos en een crackertje gaan er inmiddels wel in!  

 

Hierna blijft de route nog een heel stuk door de uiterwaarden gaan, ik loop vlak langs het water en als er een groot binnenschip aan komt varen zie ik tot mijn verrassing dat dat “Vlieland” heet! Ik ben net op tijd (zoom zoom zoom) om er een fotootje van te maken! Dan verlaat ik de uiterwaarden en ga de dijk weer op, maar niet voor lang, dan word ik een graspad op gestuurd en ga dat volgen tot ik een hele grote brug (die ik gisteren vanaf de overkant heb gezien) onderdoor ga.

Vanaf dit punt wordt Kampen steeds beter zichtbaar en nader ik het eindpunt van het reguliere Hanzestedenpad. Maar eerst nog even langs IJsselmuiden en langs het station. Via de brug met het mooie goudkleurige hijsmechanisme steek ik nu wel de IJssel over en wandel het centrum van Kampen in. Ik kom door leuke straatjes en langs een paar prachtige pandjes en krijg nu al zin om hier uitgebreid te gaan stadswandelen, maar dat staat voor volgende keer op het programma, als ik de dagwandelingen IJsseldelta 2 en 3 ga lopen.

 

  Nu kom ik op het eindpunt van het pad aan op de Botermarkt. Ik had gehoopt hier een mooi informatiebord over het pad aan te treffen, maar nee hoor, helemaal niks! Dat mis ik toch wel een beetje bij deze paden. Nu maak ik als finishfoto dan maar een selfie met de grote kerk op de achtergrond, die ik helemaal diagonaal moet maken om alles erop te krijgen! Dan wandel ik voorlopig voor de laatste maal weer de IJssel over naar het station.

 

Zowaar gaat alles met het OV weer lekker vlot, nu ik weet hoe ik lopen moet, haal ik ook met gemak m'n aansluiting in Zwolle en vanaf Wijhe ben ik binnen de kortste keren in Hattem, waar ik nog een korte stadswandeling ga doen. Ook van deze wandeling heb ik een beschrijving en een kaartje van internet gehaald, want in het Hanzestedenpad zelf zijn geen stadswandelingen opgenomen.

Het is nog steeds redelijk zonnig en met de routebeschrijving en m'n camera dwaal ik heerlijk door Hattem heen. Ik ken het nog een beetje van toen ik hier was met het Westerborkpad en als ik bij de voormalige synagoge een babbeltje maak met de eigenaresse van het winkeltje dat er tegenwoordig in zit, herkent ze me nog van zeven jaar geleden! Aan het eind van de stadswandeling geniet ik nog even van een lekker softijsje en sluit daarmee dit één na laatste tripje op het Hanzestedenpad af.

 

Klik op de plaatjes hieronder voor de fotoverslagen.

 

Dagwandeling

 

Stadswandeling

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!