Het Hanzestedenpad
Dagwandeling IJsseldelta 1

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En zo was het opeens vijf weken verder nadat ik de laatste twee dagen op het Hanzestedenpad had gelopen. Voor 24 en 25 april had ik het voorlaatste tweedaagse tripje gepland. In dit tripje en het laatste tripje ga ik de laatste etappe van het reguliere pad lopen en de driedaagse rondwandeling “IJsseldelta”. Qua afstanden kwam het voor dit keer beter uit om eerst de eerste dag van de driedaagse te lopen en op de tweede dag de laatste etappe van het pad. Beide wandelingen gaan van Zwolle naar Kampen, maar (zoals al eerder) de ene tocht loopt ten westen van de IJssel en de andere ten oosten.

 

En dus reed ik in alle vroegte wederom richting Zwolle en heb Kiaatje weer op het station Wijhe geparkeerd. Gratis parkeren en zeen van ruimte, plus een vlotte verbinding met Zwolle. Zo ook deze ochtend, de trein was mooi op tijd en na tien minuutjes arriveerde ik op station Zwolle. Daar liep ik een beetje te hannesen, ik dacht dat deze wandeling aan de voorkant van het station startte, maar het bleek aan de achterkant te zijn. Kostte me een hoop in- en uitchecken bij de poortjes, gelukkig kost dat niks…….

Nog even toiletteren en dan ben ik op pad. Eerst een vrij lange weg van ca. 700 meter en dan ga ik het spoor onderdoor en pik aan de andere kant de markering op. Niet lang daarna kom ik langs Dinoland, waar ik door de hekken heen enorme dinosaurussen zie staan, brrrrrrr, wat een reuzenmonsters zijn dat, gelukkig dat het nepperds zijn! Er volgt een mooi stukje door een park bij het Engelse Werk en daarna ben ik bij de uiterwaarden.

 

Ik heb hier prachtig uitzicht op de mooie blauw/groene brug over de IJssel en zet die natuurlijk op de foto. Vanaf hier moet ik een stukje alternatief lopen, de route gaat namelijk met een pontje (Het Kleine Veer) de IJssel over, maar dat vaart pas eind april. Ik ben dus net een paar dagen te vroeg en moet de alternatieve route over de rode spoorbrug nemen. Vind ik ook bepaald geen straf hoor, ik ben dol op bruggen en deze ben ik nog nooit over geweest, wel eronderdoor tijdens het Westerborkpad.  

 

Het uitzicht vanaf de brug is schitterend, het is bewolkt, maar je ziet dat de zon pogingen doet om door het wolkendek heen te breken en dat zorgt voor een prachtig zilveren licht. Ik loop ervan te genieten! Aan de overkant loop ik langs de IJssel naar Hattem en ga al gauw dit stadje in. Ik heb ondertussen best wel trek in een kopje koffie gekregen en duik dan ook de eerste de beste koffiegelegenheid binnen, waarmee ik het reuze tref, want dat is een bakkerijmuseum, lekkere cake (met slagroom ) gegarandeerd dus!

De route loopt dwars door Hattem heen en natuurlijk bewonder ik alle leuke en mooie oude gebouwen, maar voor morgen staat er een stadswandeling door Hattem op het programma, dus ga ik er nu wat sneller doorheen. Via een leuk oud poortje verlaat ik de stad weer en wandel langs de stadswallen verder. Wat verderop wordt dit een vreselijk saaie weg, tjonge jonge, wat is Hattem buiten het oude centrum nog groot als je buiten de stad wilt komen!

 

  Maar uiteindelijk verlaat ik dan toch echt Hattem en ga verder over een lange, lange asfaltweg door de weilanden. Lammetjes, boerderijen, koeien, schaapjes, een dorpje met de leuke naam 't Zand en een lucht die steeds blauwer wordt terwijl het zonnetje alles er vrolijk uit laat zien, ik heb het hier weer geweldig naar m'n zin. Ik kom ook bij een punt waar ooit een oud kasteel heeft gestaan en lees daarover natuurlijk even de info. Nu is er alleen nog maar een mooi uitzicht.

 

En dan komt er een werkelijk SUPER mooi stuk route naar Zalk (jaja, van Klazien). De kerktoren van Zalk zie je al uit de verte staan, je hebt zicht op schepen in de IJssel, door de inmiddels volop schijnende zon kleurt het water prachtig blauw, kortom, het is geWELdig! Als ik uiteindelijk Zalk in ga, kan ik daar voor de tweede keer vandaag aan de koffie, op een mooi terras drink ik een heerlijke latte.

Er komt een klein lusje in de omgeving van Zalk, door een soort natuurgebiedje, waar een klein stukje onverhard in de route zit. Ik kom hier ook vlakbij het Zalkerveer, maar hoef de IJssel nog niet over. Na dit lusje ga ik de dijk langs de IJssel weer op en hier loopt die een beetje van oost naar west zodat ik de zuidenwind pal van opzij heb. En dat is wel een heel harde wind, af en toe word ik zowat over de weg heen geblazen! Ik ben dan ook best wel blij als ik eindelijk in het dorpje De Zande wat in de luwte even een bankjesrust in kan lassen!

 

Hierna komt er een routewijziging omdat ze met werkzaamheden in het gebied bezig zijn. Ik moet een hele tijd een fietspad langs een vrij drukke weg volgen, niet het leukste stukje route, maar wat ik van het nieuwe gebied zie, zal dit in de toekomst wel beter worden. Eenmaal terug op de route wandel ik even langs de buitenwijken van Kampen en ga dan de stad in. Ik loop langs een molen met mooi uitzicht op een grote autobrug en al gauw ben ik in de binnenstad.  

 

Ook voor Kampen staat er nog een stadswandeling op het programma (tijdens m'n laatste tripje), dus nu volg ik gewoon de route van het pad en ga niet verder de stad in. Die route leidt me wel langs de Theologische Universiteit en daartegenover staat een snackbar, waar ik van een heerlijk softijsje geniet. Wat is wandelen toch leuk, h! Dan loop ik verder naar de brug over de IJssel, die net open is voor een boot, dus kan ik het prachtige hijsmechanisme bewonderen.

Aan de andere kant van de brug bereik ik het station en dat is het eindpunt voor vandaag. GPS staat stil op ruim 32 km, en ik zie dat de trein over tien minuutjes moet arriveren. En zowaar, de trein is mooi op tijd, alleen moet ik in Zwolle zo'n eind lopen voor de aansluiting naar Wijhe dat ik die nog bijna mis! Maar op het nippertje gaat ook dat goed en vanaf Wijhe rijd ik vlot naar m'n B&B in de buitenwijken van Zwolle.

 

  Die B&B (Aan den IJssel) is ook weer uitstekend te noemen, ik heb de vlinderkamer, met grote vlinders als muurversieringen en mooi uitzicht op weilanden. Heel in de verte zie je twee grote, hoge gebouwen staan en de lucht daarboven wordt steeds donkerder. Uiteindelijk breekt het beloofde onweer los en heb ik een gratis luchtshow. Wow wow, wat een spectaculair gezicht! Echt wel blij dat ik veilig binnen zit!

 

Na een uitgebreide douche eet ik nog wat broodjes die ik onderweg heb gekocht, drink een kopje koffie, werk m'n sociale media even bij en ga niet al te laat naar bed. Het is een lange dag geweest, maar ik heb wederom van het wandelen genoten en gelukkig helemaal geen last van mijn rug gehad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.