Knooppunten op Voorne-Putten
Boten & Bakens

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En wederom een knooppunten-themawandeling op Voorne-Putten, dit keer met de titel “Boten en Bakens”. Deze liep ik op een heerlijk zonnige tweede Paasdag, met als startpunt de TOP in Brielle. Dat is natuurlijk echt vlakbij huis, even de Harmsenbrug en de Brielsebrug over en ik ben er! Parkeerplaats is hier zat, en al gauw ben ik op weg, eerst naar de wallen van het vestingstadje Brielle.

 

Die volg ik eigenlijk helemaal om het stadje heen, met afwisselend uitzicht op de vestinggrachten en de stad. Helaas wordt een mooi uitzicht op de Catharijnekerk (alias de Dom van Brielle) nogal verpest door een bouwterrein ervoor. Jammer als hier bebouwing komt, het uitzicht was zo mooi! Voor de rest is er genoeg te genieten, ik kom langs verschillende bastions en langs een paar kanonnen. Het bastion bij de Noordpoort kan je zelfs op en daar kan ik natuurlijk weer geen weerstand aan bieden! Leuk uitzicht alle kanten op!

Je staat daar trouwens ook op historische grond, op deze plek veroverden de geuzen Den Briel op de Spanjaarden, op 1 april 1572. Dat wordt nog ieder jaar op 1 april nagespeeld en hoewel ik dus op een steenworp afstand woon, ben ik daar nog nooit wezen kijken, moet ik toch eens verandering in brengen! Maar goed, terug naar de tocht van vandaag, ik verlaat de stadswallen en loop langs het water en de molen 't Vliegend Hert Brielle uit.

 

Er volgen een paar prachtige stukjes tussen wegbermen vol met koolzaad en fluitenkruid die tegen elkaar op staat te bloeien en dan gaat de route een heel smal paadje bovenop een dijk volgen. Hoewel ik een echte liefhebber van verharde ondergronden ben loop ik hier toch van te genieten, het paadje is kurkdroog, dus prima te belopen en de zonnige omgeving, links akkers en rechts de Brielse Maas zijn een lust voor het oog!  

 

Zo'n beetje aan het eind van dit paadje staat de Stenen Baak en daar is ook een restaurantje, maar dat gaat pas om 11 uur open, de Baak zelf trouwens ook. Geen nood, ik heb koffie in de thermos bij me en de Baak ben ik al eens op geweest, dus een bankje is nu alles wat ik nodig heb! Ik maak (natuurlijk) een selfie en na dit kopje koffie ga ik verkwikt weer verder op pad.

Ik moet nog een klein eindje het paadje op de dijk volgen, maar dan word ik er af gestuurd en ga een breed bospad op, richting Kruiningergors. Het bospad wisselt af met houtsnipperpaden en er zijn hier mooie doorkijkjes naar het Brielse Meer. Na een tijdje kom ik bij het kampeerterrein Kruiningergors uit en daar kan ik dan wel aan de koffie in een schattig ouderwets soort snoepwinkeltje, Candy Wendy. Helemaal in zuurstokroze tinten, inclusief een teddybeer bovenop een kast.

 

  Na de koffie verlaat ik Kruiningergors en loop over de dam die het Brielse Meer afgesloten heeft. En dat is dan wel leuk van zo'n beschreven themawandeling: daar staat dat er een afsluitsteen staat met betrekking tot deze afsluiting. En ja hoor, die heb ik nog nooit gezien, maar via een eng trappetje kan ik de dijk op klimmen en daar staat de steen met de tekst: hier werd de dijk gesloten……. En daar rijd je dan helemaal voor naar de Afsluitdijk, staat hier vlakbij huis ook zo'n steen……

 

Ik loop om de korte kant van het Brielse Meer heen en kom dan op het fietspad dat helemaal langs het water terug naar Brielle loopt. Voor een tocht van 24 kilometer vind ik dat eigenlijk wel een lang stuk, ik liep het eerder tijdens een eigen tocht van 40 km en dan valt het wel mee, maar nu is het bijna een derde van de hele tocht!

Maar goed, ik heb er geen hekel aan om lange stukken te lopen en ik vermaak me toch wel, mooie bloempjes, hele ganzenfamilies met jonkies en in de verte de vlam in de pijp van de chemische industrie. Het pad loopt ook langs een golfbaan en af en toe lekker onder de bomen zodat ik in de schaduw kan lopen, want het is in het zonnetje best warm vandaag!

 

En hoewel de tocht vandaag voor mij heel bekend terrein is, komt daar dan toch iets nieuws: ik ga met het Geuzenveer de Brielse Maas oversteken! Ik heb mazzel, net als ik aan kom lopen, komt ook het pontje aanvaren en ik kan er zó op lopen. Voor € 1,60 laat ik me door de goedlachse schipper naar de overkant varen, tezamen met een aantal fietsers. Altijd leuk, een cruise tijdens een wandeltocht!  

 

Aan de overkant ben ik gelijk in Brielle en na een stukje over de wallen (hetzelfde als vanochtend, maar dan de andere kant op) ga ik Brielle zelf in. Ook bekend terrein natuurlijk, ik kom langs de Catharijnekerk, over het Asylplein en door een winkelstraatje, waar ik een heerlijke ijssalon weet te zitten. Daar geniet ik uitgebreid van een zalig softijsje met een grote toef slagroom. Hierna nog een klein stukje en dan ben ik weer bij Kiaatje bij de TOP. Ook van nummer 4 van de thema-knooppuntenwandelingen heb ik genoten en toch ook weer nieuwe dingen gezien en gedaan!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor het fotoverslag.